Dünya Müslüman Azınlıklar Zirvesi

Dünya Müslüman Azınlıklar Zirvesi

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Argun:- "Pek üzerinde durulmasa da internet çağı ve problemleri ve dijital eroin gençliğimizin en önemli problemlerinin başında geliyor. Gençlik kimlik çatışması yaşıyor. Bizim onlara söyleyecek yeni bir söylemimizin o

İSTANBUL (AA) - Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Selim Argun, "Pek üzerinde durulmasa da internet çağı ve problemleri ve dijital eroin gençliğimizin en önemli problemlerinin başında geliyor. Gençlik kimlik çatışması yaşıyor. Bizim onlara söyleyecek yeni bir söylemimizin olması lazım." dedi.

Argun, Halkalı'da Diyanet İşleri Başkanlığı ve Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı tarafından düzenlenen Dünya Müslüman Azınlıklar Zirvesi kapsamındaki "Müslüman Azınlıkların Temel Hak ve Özgürlükleri ile İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri" panelini yönetti.

Müslümanların en önemli problemlerinden birinin birlik olamama olduğuna dikkati çeken Argun, "Eğitime az, binalara çok yatırım yapıyoruz. Yaşadığımız ülkelerde hayatın her alanında temsilimiz yok, içine kapanık bir topluk görüntüsü veriyoruz. Umudunu kaybeden gençlerin radikalizme kayışını gözlerimizle şahit oluyoruz. Pek üzerinde durulmasa da internet çağı ve problemleri ve dijital eroin gençliğimizin en önemli problemlerinin başında geliyor. Gençlik kimlik çatışması yaşıyor. Bizim onlara söyleyecek yeni bir söylemimizin olması lazım." diye konuştu.

Argun, Batı ülkelerinde, Latin ve Kuzey Amerika'da gizli misyonerliğin ve örtülü ayrımcılığın Müslümanların karşısına çıkan iki önemli problem olduğunu belirterek, gençlerin siyasette, ilimde, kültürde ve diğer alanlarda Müslüman rol model bulmada sorunlar yaşadığını dile getirdi.

İslam davetçilerinin sayısının artırılması gerektiğine vurgu yapan Argun, "Dünyanın her tarafını dolaşarak İslam'ın anlatılmasına her zaman ihtiyacımız var. Dini otorite ve siyasi himaye eksikliği azınlığımızın en önemli problemlerinden. Yaşadığımız dünyanın dinamiklerini doğru okuyamıyoruz ve yapmış olduğumuz yanlış okumalar bizi yanlış sonuçlara götürüyor." ifadelerini kullandı.

Argun, İslamofobi'nin korku olmaktan, kriminal olaya ve şiddete dönüştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Müslümanlık güvenlik meselesi ile aynı konsept içerisinde değerlendirilen hale büründü. Problemlerimiz derin ve çok çeşitli. Kozmetik endüstrisine harcanan paranın insani yardıma harcanan paradan 8 kat daha fazla bir dünyada yaşıyoruz. 2017 yılında çok yemek yemekten ölen insanların sayısı açlıktan ölen insan sayısından fazla olduğu ve insanlık tarihinin geçirmediği bir safhadan geçiyoruz. Din tekrar insanlığın gündemine geri geliyor. azınlıklar hiç olmadığı kadar önemli bir hale geliyor. Ulus devlet çağında yaşadığımız bu dönemde, önümdeki tablo halen bir ümmet olduğumuzu gösteriyor. İslam, kan bağını kalp bağına çeviren ilahi bir müdahaledir. İnşallah birbirimizin dertlerini paylaşmaya devam edeceğiz."

- "Türkiye'nin bu merkezin büyümesinde çok emeği oldu"

Guatemala İslami Kültür Merkezi Başkanı Abdel Aucar ise merkezin 5 yıldan bu yana ülkesinde İslami çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Diğer ülkelerde olduğu gibi Guatemala'da da Müslüman azınlığının problemlerinin olduğunu anlatan Aucar, "Irkçılık, cehalet, İslam düşmanlığı, Müslümanlığı ikinci sınıf olarak görme gibi problemler bizde yaşanıyor. Merkezimizi bu problemleri çözmek üzere kuruldu. Türkiye'nin bu merkezin büyümesinde çok emeği oldu. Diğer illere de yayılmaya başladık. İnsanları İslama davet etmek için çalışmalar yapıyoruz." diye konuştu.

Zirveye İtalya'dan katılan Müfit Saadettin Aldülfettah da "Hangi coğrafyada bulunursanız bulunun Allah'la beraberseniz zayıf değilsiniz. Biz azınlık değiliz, biz Hz. Adem peygamberden bu yana devam ediyoruz. Filistin'den Ürdün'e oradan Yugoslavya'ya oradan da 20 yıl önce İtalya'ya göç ettim. Ben geldiğimde İtalya'da 20 mescit vardı. Şu anda bin mescit var. Korkmayın, İslam'ın çehresini kirletmek isteseler de bunu başaramayacaklar. İslamla övünelim ve korkmayalım, sinmeyelim. Eğer iman ederseniz siz üstün olursunuz." diye konuştu.

Barbados İslam Birliği Başkanı Shayk Aakil Bhula da ülkesinde Müslümanların dinlerini özgür bir şekilde yaşadıklarını söyledi.

İslamın bilinmemesi nedeniyle bazen problemlerle karşıladıklarını dile getiren Bhula, şöyle konuştu:

"Cehaletten doğan sorunlar oluyor. Barbados İslam Birliği olarak farklı insanlara İslam'ı anlatmaya çalışıyoruz. Barbados değişimden geçiyor. Hristiyan ve Müslümanlar için aynı sorunlar mevcut. Barbados değişirken Müslümanlar da değişiyor. 50 kişilik ulema heyetimiz var. Toplum merkezleri açıyoruz ve çocuklar ve gençler için oyun alanlarının oluşturulması gibi öneriler var. Müslüman gençleri çekebilmek için. Medresemiz var. Fıkıh ve Kuran dersleri var. Mesleki eğitimi de burada vermeye planlıyoruz. Fetvaları Pakistan ve Arabistan'dan alıyoruz. Ancak burada gelen çözümler bizim sorunları çözmüyor. "

Zirveye Grenada'dan katılan Salim F. Rahman ise ülkesinde sadece 600 Müslüman bulunduğunu ve İslam'ı özgür bir şekilde yaşadıklarını söyledi.

Toplumda saygı gördüklerini anlatan Rahman, "İslami bir okulumuz var. Okulda namaz kılmak için vakit veriliyor. Topluma hizmet veren tüm kurumlarda varız. Kurullara giremezseniz kendinizi anlatamazsınız. Yer aldığımız bütün kurum ve kurullarda Müslümanların haklarını dile getiriyoruz. Buralarda kendi kimliğimizi temsil ediyoruz. Kiliseleri ziyaret ederek, İslamı kötüleyen sözlerini terk etmeleri konusunda vaazlar verdim." dedi.

Bolivya İslam Konseyi Başkanı Dr. Eymen Transi ise Bolivya'da 10 seneden bu yana dini özgürlükler konusunda ilerlemelerin olduğunu kaydetti. Ülkesinde daha önceki dönemlerde Müslümanların çok sıkıntı çektiğini hatırlatan Transi, " Yeni başkan dini özgürlüklerin önünü açtı. Eğitim Bakanlığıyla bağlantı kurarak okullarda İslamı anlatmaya çalışıyoruz. " dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :