Dünya KOAH Günü

Dünya KOAH Günü

Kırşehir Halk Sağlığı Müdürü Demirbaş: - "KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır."

KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olan bir kişinin yapacağı ilk işin sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurması olduğunu belirtti.

Demirbaş, yaptığı yazılı açıklamada, KOAH'ın tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmediğine işaret etti.

Toplumda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH bulunduğunu, ancak 10 KOAH hastasının sadece birinin doktora başvurarak doğru tanı alabildiğini dikkati çeken Demirbaş, şunları kaydetti:

"KOAH’lı hastaların ve bu hastalıktan ölen kişilerin dünyadaki dağılımına bakıldığında, yüzde 90’dan fazlasının düşük ve orta gelirli yoksul ülkelerde yaşayan insanlar olduğu görülmektedir. Anne karnından itibaren gerek iç ortamlarda gerekse dış ortamlarda soluduğumuz zararlı duman, gaz ve küçük parçacıklar nedeniyle KOAH oluşabilmektedir. Tütün dumanı, termik santraller, fabrikalar ve trafikteki arabaların egzozlarından çevreye yaydıkları kirli hava, ısınma ve yemek pişirme amaçlı evlerdeki soba veya ocaklarda yakılan odun, tezek, ağaç kökleri ve kömürün dumanı ve tozlu dumanlı iş yerlerinde soluduğumuz kirli hava hastalığa neden olan en önemli sebeplerdir. KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Bunun dışında, diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, ortam havasının temiz tutulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması, hem hastalık gelişimi hem de hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli adımlardır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler