Dünya İnsani Zirvesi

Dünya İnsani Zirvesi

BM, Dünya İnsani Zirvesi öncesinde, dünya liderlerine somut adımlar atarak, insani yardımlar konusunda belirlenen hedefleri gerçeğe dönüştürme çağrısında bulundu

İSTANBUL (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O’Brien, Dünya İnsani Zirvesi öncesinde, dünya liderlerine somut adımlar atarak, insani yardımlar konusunda belirlenen hedefleri gerçeğe dönüştürme çağrısında bulundu.

O’Brien ve BM Genel Sekreteri Vekili Jan Eliasson, yarın İstanbul’da başlayacak Dünya İnsani Zirvesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına dünyanın çeşitli yerlerinde gerçekleşen insan ve doğa kaynaklı felaketlere değinerek başlayan BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson, dünyada en fazla mültecinin bulunduğu ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı.

BM çatısı altında ilk kez gerçekleştirilen zirveye ev sahipliği yaptığı için Türkiye’ye teşekkür eden Eliasson, "Krizlerden etkilenen insanları merkeze alan bu konferans, bir harekete geçme çağrısı.” dedi. Eliasson, krizlere karşı daha hazırlıklı olmanın herkesin öncelikli sorumluluğu olması gerektiğini kaydetti.

Uluslararası insani hukukun göz ardı edildiğini ifade eden Eliasson, "Dünyaya asıl amaçlarımızdan birinin kimseyi arkada bırakmamak olduğu mesajını vermeliyiz.” diye konuştu.

- "Bu zirve bizim için bir fırsat"

BM İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı O’Brien ise "Krizlerin vurduğu insanlara ulaşmak zorundayız. Dünyanın her köşesinde krizden etkilenen insanlarla bir araya gelip onların ihtiyaçlarını gördükten sonra bu toplantı onların ihtiyaçlarına yanıt verebilmek çektikleri acıları azaltmak için büyük bir fırsat." ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban’ın dört yıl önce “Mevcut statüko bu şekilde devam edemez” diyerek, Dünya İnsani Zirvesi'nin yapılması çağrısında bulunduğunu hatırlatan O’Brien, şöyle devam etti:

"150 ülkeden 23 bin kişiyle istişarelerde bulunduk ve bu istişareler sonunda edinilen bilgiler doğrultusunda bir ivme oluştu. Dünya liderlerine, yardım kuruluşlarına, özel sektöre, zirvede ortaya koyduğumuz hedefleri somut sonuçlara dönüştürme, sözler verme çağrısında bulunuyorum. İnsanların ihtiyaçlarına cevap verebilmek ve bir fark yaratmak için, bu zirve bizim için bir fırsat. BM verilerine göre dünyada 130 milyon kişi insani yardıma muhtaç. İkinci Dünya Savaşı'ndan beri ikinci büyük kriz yaşanıyor."

Yardıma gereksinim duyanlar için ne kadar desteğe ihtiyaç duyulduğuna değinen O'Brien, "Bu ihtiyaçları karşılayabilmek için 25-30 milyar dolar gerekiyor." dedi.

O'Brien, zirvede ne kadar yardımın toplanmasının beklendiğinin sorulması üzerine, "Bu zirve, bağış toplantılarından farklı bir zirve. Bu toplantıda ülkelerin verdikleri sözleri yerine getirmesini bekliyoruz, mali yardım sözü verilirse de memnuniyet duyarız. Bu toplantıdaki en büyük başarı verilen birkaç sözün yerine getirilmesi olacak." diye konuştu.

- "Somut adımlar atıldığını görmek istiyoruz"

Zirveye 65 ülkeden devlet ve hükümet başkanlarının katılacağını söyleyen Eliasson, "Krizlerin önlenmesi için somut adımlar atıldığını görmek istiyoruz. Hastaneler, okullar bombalanıyor ve bunların en üst düzeyde gündeme getirilmesi gerekiyor. Bu zirvenin sonuçları bir rapor olarak yayımlanacak ve BM Genel Kurulu’na sunulacak." ifadelerini kullandı.

Uluslararası insani hukuk ihlalleri arasında sivillerin korunmaması olduğunun altını çizen Eliasson, Suriye, Yemen, Afganistan gibi dünyanın birçok kriz bölgesinde okullara, hastanelere saldırılar düzenlendiğini hatırlattı. Suriye ve Yemen'de insanların kuşatma altında olduğuna dikkati çeken Eliasson, "Kuşatmalar ortaçağ teknikleri olarak nitelendirilebilir. Suriye'de çatışmaların durdurulması anlaşmasıyla kuşatma altındaki yüz binlerce insana ulaşabildik." dedi.

Yardım kuruluşu çalışanlarının da yeterince korunmadığını söyleyen Eliasson, geçen sene 238 yardım kuruluşu çalışanının öldürüldüğünü ya da kaçırıldığını belirtti. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün zirveye katılmama kararını değerlendiren O'Brien, bu toplantının asıl hedeflerinden birinin de uluslarası hukuk ihlallerinin önüne geçilmesi olduğunu ifade ederek, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün sahadaki çalışmalarını takdir ettiğini, ancak zirveye katılmamalarının üzüntü verici olduğunu söyledi.

Mülteci ve göç krizine de değinen Eliasson, "60 milyon insan yerinden edildi, 40 milyonu mülteci konumuna düştü. Dünyada 240 milyon göçmen var. 19 Eylül'deki BM Genel Kurulu Toplantısı'nda da küresel göç sorunu, küresel sorumluluk ve dayanışma, insani ihtiyaçlar gündeme gelecek." diye konuştu.

Mültecilerin eğitim sorununa da değinen Eliasson, "Suriye'de 1,6 milyon çocuk okula gidemiyor ve eğitim alamayan bir nesli kaybedersek patlamaya hazır bir toplumla karşı karşıya kalırız. Bu nedenle mültecilerin sorunları da dikkatle ele alınmalıdır." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler