Dünya Epilepsi Günü

Dünya Epilepsi Günü

ESOGÜ Klinik Nörofizyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdinç:- "Epilepsi nöbetleri beyin harabiyeti yaratan durumlarda veya ailesel yatkınlıklarda da ortaya çıkabilir. Ancak epilepsinin sıklıkla kesin olarak nedeni henüz tamamen açıklanamamaktadır"

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Klinik Nörofizyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Oğuz Erdinç, epilepsi nöbetlerinin beyin harabiyeti yaratan durumlarda veya ailesel yatkınlıklarda da ortaya çıkabildiğini belirterek, "Ancak epilepsinin sıklıkla kesin olarak nedeni henüz tamamen açıklanamamaktadır." ifadesini kullandı.

Erdinç, Dünya Epilepsi Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, epilepsinin, nörolojik hastalıklar içinde görülme sıklığı bakımından 4'üncü sırada bulunduğunu ve tekrarlayan nöbetlerle seyreden kronik bir hastalık olduğunu kaydetti.

Pek çok kişide görülen epilepsi nöbet tiplerinin birbirine benzediğini belirten Erdinç, "Ancak aynı kişide farklı nöbet tipleri de izlenebilir. Başka nörolojik sorunları olan kişilerde de epilepsi izlenebilir. Erkeklerde ve beyaz ırkta biraz daha fazla görülür. Bir grup epilepsili kişide EEG incelemesi, klinik öykü, aile hikayesi birbirlerine benzerse bu özel durumlarda özel epilepsi sendromlarından söz edilebilir. Epilepsinin kaynağı beyindir. Epilepsi nöbetleri sırasında gözle görülen vücudun farklı kısımlarının etkilendiğidir. Ancak tüm bunlara beyindeki artmış elektriksel aktivite neden olur." değerlendirmesinde bulundu.

- Kesin nedeni bilinmiyor

Nöbetlerin, epilepsi hastası kişinin güvenliğini, ilişkilerini, işini, çalışmasını, araç kullanmasını etkilediğini aktaran Erdinç, "Epilepsiye benzer durumlar kan şekeri düşmeleri, alkol alımının kesimi, tansiyon düşmesi veya psikolojik durumlarda da izlenebilir. Epilepsi nöbetleri beyin harabiyeti yaratan durumlarda veya ailesel yatkınlıklarda da ortaya çıkabilir. Ancak epilepsinin sıklıkla kesin olarak nedeni henüz tamamen açıklanamamaktadır." dedi.

Erdinç, ABD kayıtlarına göre her yıl yeni epilepsi tanısının 100 bin kişinin içinde 48 kişi olduğunu ifade ederek, şunları aktardı:

"Bu oran çocuk ve yaşlılarda daha fazladır. Tüm yaşam süresine bakıldığında her 26 kişinin 1’inde yaşamlarının bir bölümünde epilepsi gelişecektir. Bir yıl içinde epilepsi tanısı konmuş kişi sayısı bin kişide 5 ile 8,4 arasındadır. Yaşamlarının herhangi bir döneminde epilepsi ile izlenenlerin oranı ise bin kişide 16,5'tir. Epilepsi, tiplerine göre tedaviye yanıt verir. Bazı epilepsi tipleri ilaçla tamamen düzelebilirken bazılarında ilaç tedavisi yetmeyebilir. Uygun olan hasta gruplarına epilepsi cerrahisi, ketojenik diyet, vagal sinir uyarımı gibi yöntemler uygulanabilir. Bu özel günde epilepsi hakkında yanlış inanç ve tedavi yöntemlerinden uzaklaşalım. Bilinçli olarak korkmadan ve utanmadan epilepsiyle yaşamlarımızı herkes gibi yaşayalım."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler