Down sendromlu Ozan önce kanseri yendi sonra işini kurdu

Down sendromlu Ozan önce kanseri yendi sonra işini kurdu

Down sendromlu Kadir Ozan Ulusoy, ailesinin ve arkadaşlarının desteğiyle önce kanseri yendi daha sonra kurduğu reklam ajansıyla kendi işinin patronu oldu- ODTÜ Genç Girişimciler Topluluğunca düzenlenen "5. Kristal Ağaç Ödül Töreni"nde geçen yıl "yılın gir

ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Down sendromlu 28 yaşındaki Kadir Ozan Ulusoy, ailesinin ve arkadaşlarının desteğiyle önce kanseri yendi daha sonra İŞKUR'un verdiği hibe desteğiyle kurduğu reklam ajansıyla kendi işinin patronu oldu.

Matematik öğretmeni anne ile jeoloji mühendisi ve avukat bir babanın ilk çocuğu olarak dünyaya gelen Ulusoy'a down sendromu teşhisi henüz bebekken koyuldu.

Eğitime önem veren bir ailede büyüyen Ulusoy, ilköğretimi bitirdikten sonra mesleki eğitim aldı ve matbaa bölümünden çırak olarak mezun olduktan sonra sınava girerek kalfalığa yükseldi.

Eğitimdeki başarısı ve azmiyle down sendromlu arkadaşlarına rol model olan Ulusoy, 2008 yılında bazı sağlık sorunları yaşamaya başladı.

Kansere yakalandığını öğrenen Ulusoy, hastalığı arkadaşlarının ve ailesinin desteğiyle yendi. İki yıl önce ise nefes darlığı yaşamaya başlayan Ulusoy, oksijen konsantratorüyle yaşamını devam ettiriyor ve bu hastalığı da yeneceğine inanıyor.

- "Aşkın Şarkısı" isimli şiir kitabı çıkardı

Eğitimini tamamlayan Ulusoy, farklı sektörlerde çalıştı. Engellilerin toplumla bütünleşmesi amacıyla kurulan Çengel Kafe'de yedi yıl garsonluk yapan Ulusoy, bir teknoloji mağazasında da oyuncak sattı.

Zaman geçtikçe bu işlerin kendisine uygun olmadığını düşünen Ulusoy, istifa ederek 2014'te İŞKUR'un kendi işini kurmak isteyen engellilere yönelik hibe desteğiyle reklam ajansı kurdu.

Ajansta üniversitelerden, okullardan ve çeşitli kurumlardan gelen talepler üzerine kişiye özel baskılı kupa, magnet, kitap ayraçları, çerçeve, masa ve duvar saati, bez takvim, tişört, plaket, madalya ve tabela yapıldığını anlatan Ulusoy, şunları söyledi:

"Ajansı kurmadan önce hep evde oturmak istiyordum. Ama artık işimin başındayım. Yeni insanlarla tanışmak, ilgi görmek bana çok iyi geliyor, kendimi özel hissettiriyor. Gelecek günlerde işimizi büyütmek istiyorum. Benim gibi olan arkadaşlarıma tavsiyem dışarı çıkıp sosyalleşsinler, evde oturmasınlar.

Bazı insanlar bize 'kanatsız melek' diyorlar. Biz melek olabiliriz ama kanatlarımız olduğu zaman neler yapabileceğimizi gösterebiliriz. Bize o kanadı nasıl taktıklarına bağlı. Down sendromlu olan insanlar normal insanlardan daha zekidir. Mesela ben, herhangi bir sanatçının tüm şarkılarını ezbere bilirim. Bir tiyatro oyununu oynuyor olayım, metne ilk baktığımda önce kendi repliklerimi, iki kez baktığımda tüm arkadaşlarımın repliklerini ezberleyebilirim."

ODTÜ Genç Girişimciler Topluluğunca düzenlenen "5. Kristal Ağaç Ödül Töreni"nde geçen yıl "yılın girişimcisi" ödülünü alan Ulusoy, öğrenci kulüplerinden gelen talepler üzerine üniversitelerde, hayat hikayesini ve başarılarını anlatıyor.

Görsel sanatlara olan merakı nedeniyle tiyatro ve dizilerde küçük roller alan Ulusoy, bir de "Aşkın Şarkısı" isimli şiir kitabı çıkardı. Müzik dinlemeyi çok seven Ulusoy, bir çok sanatçının da taklidini yapabiliyor.

Ulusoy, İstanbul'da bugün başlayacak "İslam İşbirliği Teşkilatına Üye Ülkelerde Engelli Bireylerin İstihdamı Konferansı"nda da konuşmacı olarak yer alacak.

- "Ozan, işe her gün geliyor"

Ozan Ulusoy'un babası Ali Ulusoy, aynı zamanda Engelsiz ve Mutlu Yaşam Derneğinin de başkanlığını yürütüyor.

Down sendromlu girişimciliği açısından oğlunun Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade eden Ulusoy, şunları anlattı:

"Ozan'ın şu anda nefes darlığı problemi var. Eğer kendisi patron olmasaydı şimdi nefes darlığı nedeniyle evde olacaktı. Çünkü oksijen makinası çok büyük ve taşıyamayacaktık. Kendi işi olmasının böyle bir avantajı oldu. Burası bir sosyal işletme, çok paralar kazanmıyor. Önemli olan bir bireyin kendisini önemli, değerli hissetmesi ve kendi işinin olması. Üniversitelerde topluma hizmet uygulamaları dersi var. Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümünden iki stajer, buraya engelli bir girişimcinin uygulamalarını görmek için geliyor. Ozan'ın çalışmalarına da katkıda bulunuyor."

"Ozan işe her gün geliyor, işine sahip çıkıyor." diyen Ulusoy, engellilerin iş, spor, sanat gibi alanlarda toplumda daha fazla yer alması gerektiğine dikkati çekti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler