Down sendromlu Erat Surluların gözbebeği

Down sendromlu Erat Surluların gözbebeği

Diyarbakır'da terör saldırılarının ardından huzurun tesis edildiği Sur ilçesinde yaşayan down sendromlu Yusuf Erat, sempatik tavırları ve pozitif enerjisiyle ilçede çok seviliyor- Ailesinden daha çok zaman geçirdiği Sur sakinleri ile güçlü bir gönül bağı

DİYARBAKIR (AA) - ÖMER YASİN ERGİN - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşayan terör mağduru down sendromlu Yusuf Erat (20) sempatik tavırları ve pozitif enerjisiyle esnaf ile ilçe sakinlerinin gözbebeği oldu.

Diyarbakır'da geçen yıl terör saldırıları evlerini terk etmek zorunda kalan Erat ve ailesi de Sur'daki çok sayıda vatandaş gibi güvenlik güçlerince yürütülen operasyonla terörden temizlenen ilçeye ve yuvalarına geri döndü.

Sıkıntılı günlerin geride kaldığı, yaşamın normal akışına döndüğü ilçede yaşam enerjisi ve güler yüzü ile dikkati çeken Erat, vatandaşlarca çok seviliyor.

Konuşamamasına rağmen beden diliyle iletişime geçerek ilçe sakinleri ile güçlü bir bağ kuran Erat, günün büyük bir bölümünü vatandaşlarla şakalaşarak, oyun oynayarak geçiriyor.

Vatandaşların gönlünü kazanan Erat'ın en büyük arzusu askere gidebilmek.

- "Sur'un tamamı Yusuf'u tanıyor ve seviyor"

Baba Muharrem Erat (65), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır Sur'da yaşadıklarını ifade ederek, terör saldırılarından dolayı bir süre ayrıldıkları evlerine ve ilçeye geri döndüklerini söyledi.

Anne karnındayken doktorların kalbinin delik olduğunu belirttiği oğlunun doğduktan sonra down sendromlu olduğunu öğrendiklerini anlatan Erat, evladına zarar gelmemesi ve sağlıklı bireyler gibi yetişmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Muharrem Erat, 5 çocuğundan sadece Yusuf Erat'ın down sendromlu dünyaya geldiğini dile getirdi.

Oğlunun isteklerini hareketleriyle anlatmaya çalıştığını aktaran Erat, "Yemek isterken karnını tutuyor, tuvalet ihtiyacını kendi gideriyor. Yusuf çok titiz, günde 3 defa elbisesini değiştiriyor. Okula gönderdik, biraz eğitim aldı. Şu anda kendisini hareketlerle ifade edebiliyor. Anne, baba gibi sadece birkaç kelime kullanabiliyor." dedi.

Erat, oğlunun sabah saatlerinde evden çıktığını ve 12 saat boyunca mahallede vakit geçirdiğini, müziği ve düğünleri çok sevdiğini, kendisini bazen düğün salonunda bulduklarını ifade etti.

Sur'daki terör saldırılarından oğlunun etkilendiğini vurgulayan Muharrem Erat, şunları söyledi:

"Sur'dan ayrıldığımız süreçte Yenişehir ilçesinde kiraladığımız evde kaldık. Orada da esnaf ve vatandaşlar Yusuf'u tanımaya başladı. Oralara gittiğimde hala bana Yusuf'u soruyorlar. Sur'un tamamı Yusuf'u tanıyor ve seviyor. Yusuf sanki onların bir parçası olmuş. Askerliği çok sevdiği için bir gün ona, 'Sen de askere gideceksin.' dedim. Şimdi sürekli, 'Ne zaman askere gideceğim?' diye soruyor. Aklında sürekli askerlik var, asker selamı veriyor."

- "Sıkıntılarımızı Yusuf'un pozitif enerjisiyle atlattık"

Sur'da yaşayan vatandaşlardan Ahmet Yakınerek, uzun zamandır tanıdığı Yusuf Erat'ın ilçede çok sevildiğini anlatarak, terör olaylarında dahi Yusuf'un etrafına pozitif enerji yaydığını belirtti. Yakınerek, şöyle dedi:

"Hemen hemen her gün Yusuf ile görüşüyoruz. Sıkıntıda olduğumuz günlerde o yaşadığımız sıkıntıyı unutturuyor bize. Birbirimizin dilinden anlamıyoruz ama hareketlerle anlaşabiliyoruz. Sur halkı olarak çok büyük badireler atlattık, maddi ve manevi sıkıntı çektik. Manevi sıkıntılarımızın neredeyse tamamını Yusuf'un yaşama azmi ve pozitif enerjisiyle atlattık."

- "Ne zaman askere gideceğini soruyor"

Ferhat Duran, günün yarısını Yusuf Erat ile geçirdiklerini, onun güler yüzünü görünce mutlu olduklarını aktardı.

Erat'ı görmediklerinde merak edip evine giderek durumunu sorduklarını dile getiren Duran, "Benim askerlik fotoğrafımı görmüştü. O günden sonra bana 'Asker' diye hitap ediyor. Bir gün Yusuf'u askeriyeye götürdük. Orada asker elbisesi giydirilince çok sevindi. Sürekli ne zaman askere gideceğini soruyor." ifadelerini kullandı.

Yusuf Erat'ın Sur'daki terör olaylarından etkilendiğini bildiren Duran, terör olayları bittikten sonra mahalleye döndüklerinde Yusuf'un kendisine terör örgütü mensuplarını kastederek el hareketleri ile "Maskeliler gitti mi?" diye sorduğunu aktardı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :