Dizilerde kadına şiddet kaldırılıyor

Dizilerde kadına şiddet kaldırılıyor

RTÜK, medyada kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yeni etik ilkeler belirledi. Yayınların kadınları mağdur değil, faili göstermesi ve şiddeti meşrulaştırmaması hedefleniyor.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), medyada kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında önemli adımlar attı. Son dönemde medyadaki kadın temsiliyetinin artırılması ve kadına yönelik şiddet içeren unsurların yayınlardan uzak tutulması amacıyla "Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeleri" belirlendi.

Üst Kurul tarafından yapılan "Televizyon Yayınlarında Şiddet Araştırması"nda, izleyicilerin yüzde 70'inin televizyon yayınlarında şiddete fazla yer verildiğini düşündüğü ortaya çıktı. Araştırmada ayrıca, ekranlarda en fazla rahatsızlık veren şiddet görüntüsünün yüzde 36,8 oranıyla kadına yönelik şiddet olduğu tespit edildi.

Bu doğrultuda, "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı"nda yer alan medyaya düşen sorumluluklar göz önünde bulundurularak, medyada kadına yönelik şiddetle mücadele için etik ilkeler belirlendi. Bu ilkeler çerçevesinde radyo ve televizyon yayınlarında, internet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık yapılan platformlarda, kadına yönelik şiddeti teşvik eden, meşrulaştıran veya normalleştiren içeriklerden kaçınılması hedefleniyor.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, alınan kararların önemine vurgu yaparak, medyanın kadına yönelik şiddetle mücadelede etkili bir rol oynaması gerektiğini belirtti. Şahin, yeni belirlenen etik ilkelerin uygulanması için titiz bir takip sürecinin başlatıldığını ve RTÜK izleme uzmanlarının 7/24 mesai yapacağını ifade etti.

Bu kapsamda, kadına yönelik şiddet içeren görüntülerin medyanın gündeminden çıkması ve medyanın sorunun çözümüne katkı sağlaması amaçlanıyor. RTÜK, toplumsal bir yara olan kadına yönelik şiddetle topyekûn mücadele etmek adına kararlılıkla hareket etmeye devam ediyor.

Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle alınan bu önemli kararlar, medyada kadınların daha güçlü ve saygın bir şekilde temsil edilmesini ve kadına yönelik şiddetin toplumsal bilincin artırılması yoluyla önlenmesini hedefliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.