Diyarbakır'da, "576 nakil, 576 yeni hayat"

Diyarbakır'da, "576 nakil, 576 yeni hayat"

DÜ Hastaneler Başhekimliği tarafından kurulan Organ Nakli Merkezi Hatıra Ormanı'nda 6 yılda gerçekleştirilen 576 nakil için 576 fidan toprakla buluşturuldu- İl Sağlık Müdürü Avar:- "Canlıdan canlıya organ nakli konusunda bölge ve il olarak çok iyi bir nok

DİYARBAKIR (AA) - Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastaneler Başhekimliği tarafından kurulan Organ Nakli Merkezi Hatıra Ormanı'nda 6 yılda gerçekleştirilen 576 nakil için 576 fidan toprakla buluşturuldu.

Organ Bağışı Haftası dolayısıyla DÜ yerleşkesindeki hatıra ormanında fidan dikme töreni yapıldı.

Nakil yapılan her hasta için bir fidanın dikildiği hatıra ormanındaki törene, organ nakli yapılan vatandaşlar, İl Sağlık Müdürü Sait Avar, DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ve hekimler katıldı.

Avar, Prof. Dr. Gül ve nakil yapılan vatandaşlar, 6 yılda gerçekleştirilen 576 nakil için 576 fidanı toprakla buluşturdu.

Avar buradaki konuşmasında, organ bağışının önemine değinerek, müdürlük olarak 12 ile hizmet verdiklerini söyledi.

2007 yılından beri bölgeye bağlı illerde bin 84 beyin ölümü gerçekleştiğini, bunun neticesinde kadavradan 108 hastaya organ nakli yapıldığını anlatan Avar, ilde ise 126 beyin ölümü bildirimi olduğunu, sadece 13 hastaya organ bağışının mümkün olduğunu belirtti.

"Canlıdan canlıya organ nakli konusunda bölge ve il olarak çok iyi bir noktadayız ancak temel amacımız beyin ölümü gerçekleşen vatandaşlarımızın yakınlarının onların organlarını bağışlamaları." diyen Avar, organların aksi takdirde mezarda çürüdüğünü dile getirdi.

Avar, "Beyin ölümü bildirilen hastaların organlarının yakınlarınca nakil bekleyen diğer hastalarımıza bağışlanmasını talep etmekteyiz. Bu konuda arkadaşlarımız, koordinatörlerimiz, hastane temsilcilerimiz, sağlık müdürlüğümüz, DÜ Hastaneleri olarak bir çaba içerisindeyiz. Vatandaşlarımızdan ölen yakınlarının organlarını hayata tutunmak için bekleyen insanlarımıza bağışlamaları konusunda çabalamalarını istirham ediyoruz." ifadelerini kullandı.

- 576 nakil 576 yeni hayat

DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, organ bağışının çok önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, bağışlanan bir organla nakil bekleyen kişinin yaşatılabildiğini belirtti.

"Organ nakli hem insani bir görev hem de sevabı çok olan bir görevin ifasıdır diye düşünüyorum. Birçok organ nakli hastanemizde yapılmaktadır. Bugüne kadar hastanemizde 576 organ nakli yapıldı. Bunların içerisinde karaciğer, böbrek, kornea, kemik iliği nakli var." ifadelerini kullanan Gül, bu konuda bölgeden hastaların hastanelerini tercih ettiğini aktardı.

Gül, "Halkımızdan istirhamımız organ bağışında bulunmalarıdır." diye konuştu.

Organ bağışı yapılmadığı için organ nakli bekleyen hastalara yeterince hizmet verilemediğine işaret eden Gül, şunları kaydetti:

"Halkımızın bu konuda duyarlı olması gerekir. Mezara gidecek organları bağışlarsak bazen bir kişinin, bazen beş kişinin sağlığına kavuşmasını sağlayabiliriz. Organ bağışını teşvik ederek, farkındalık oluşturup, toplumu aydınlatmamız lazım. Bugün yaptığımız etkinlik de bu çalışmalardan biri."

DÜ Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, organ naklinin bir tedavi yöntemi olduğuna dikkati çekerek, bu nedenle organ bağışının büyük önem taşıdığını söyledi.

Toprağa ekilen bir fidanın su verilmesiyle gelişip ve can bulması gibi, organ bağışının da nakil bekleyen hastalara can suyu olduğunu anlatan Kadiroğlu, bugüne kadar gerçekleştirilen 576 nakil anısına hatıra ormanında fidan dikimi yapıldığını belirtti.

Kadiroğlu, her bir hasta için bir ağaç dikmeyi planladıklarını, bunu da gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Organ nakliyle hayata tutunan 17 yaşındaki Amine Aktan da nakil sayesinde sağlığına kavuşup, yeniden okula başladığını dile getirerek bunda emeği geçenlere teşekkür etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler