Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Etiyopya'da

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Etiyopya'da

Çavuşoğlu, Etiyopya Cumhurbaşkanı Wirtu ve Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı Dhoinine ile görüştü

ADDİS ABABA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrika Birliği Zirvesi toplantısına katılmak üzere gittiği Etiyopya'da, Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu ve Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı İkililou Dhoinine ile görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede, iki ülke ilişkileri ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

Görüşmede, Türkiye ile Etiyopya arasındaki işbirliği konuları, ticaret hacminin arttırılması, kültürel işbirliğine hız verilmesi ve Yunus Emre Kültür Merkezi’nin Etiyopya'da temsilcilik açması konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

Etiyopya Cumhurbaşkanı Wirtu, karşılıklı ziyaretlerin sıklaştırılması gerektiğini belirterek, Türk yatırımcıların Etiyopya'da iş geliştirme tecrübelerini aktarmasının önemine işaret etti. Wirtu, Türkiye ve Etiyopya arasındaki ilişkilerin arttırılması için çalıştığını dile getirdi.

Büyükelçi olarak çalıştığı Ankara'da diplomatik hayatının güzel günlerini yaşadığını kaydeden Wirtu, Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı törenlerine katılacağını söyledi.

- Çavuşoğlu-Dhoinne görüşmesi 

Bakan Çavuşoğlu, Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı Dhoinine ile Afrika Birliği Genel Merkezi'nde görüştü.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin 2012'de Komorlar Birliği'nin ilk defa fahri konsolos olarak atadığı Eski Ticaret Odası Başkanı olan Ahmed Bazi'nin ikili ilişkilere önemli katkı sağladığını söyledi.

Komorlar Dış İlişkiler ve İşbirliği Bakanı El-Anrif Said Hassane'yi, Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreni vesilesiyle Ankara'da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirten Çavuşoğlu, Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun geçen yıl 24-25 Mayıs'ta Moroni Limanı’nı ziyaret ettiğini anımsatarak, bunun ikili askeri ilişkilerin geliştirilmesi için iyi bir başlangıç olduğunu kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) Anjouan Adası'ndaki iki bin kişi kapasiteli Türkiye-Komorlar Olimpik Stadı ve Büyük Komor adasındaki Vouvoni Su Pompalama İstasyonu Rehabilitasyonunu tamamladığını ifade etti.

TİKA'nın ayrıca iki adet sahil güvenlik botunu da hibe ettiğini belirten Çavuşoğlu, TİKA'nın Al Ma’ruf Hastanesi Kardiyoloji Bölümüne malzeme ve eğitim yardımı yaptığını ve toplam 26 ton ilaç desteği sağladığını vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu, TİKA’nın Moroni’de bu yıl içinde açmayı planladığı irtibat bürosunun da Türkiye'nin bölgeye yardımlarının artmasını sağlayacağını belirterek, belirli altyapı projelerinde Türk firmalarına öncelik tanınması halinde firmaların Komorlar Birliği’ne ilgisinin daha da artacağını kaydetti.

Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı Dhoinine de, iyi ilişkilere sahip iki ülke arasındaki ortak projelerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Projelerin geliştirilmesi için mutabakat zaptı da gerçekleştirebileceklerini dile getiren Dhoinine, Türk inşaat firmalarının Komorlar'da faaliyet gösterdiğini kaydetti.

Dhoinine, Bakan Çavuşoğlu'nu Komorlar'a davet ederek TİKA tarafından inşaası yapılan stadyumun açılışını yapabileceklerini ifade etti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı