Deney hayvanları kullanımı için sertifika programı

Deney hayvanları kullanımı için sertifika programı

AEÜ'de deney hayvanları üzerinde araştırma yapacak bilim insanları için eğitim programı hayata geçirildi

KIRŞEHİR (AA) - Ahi Evran Üniversitesinde (AEÜ), deney hayvanları üzerinde yapılacak araştırmalarda yer alacak kişiler için "Deney Hayvanları Kullanım Sertifika Programı" başlatıldı.

AEÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (HADYEK) ve Sürekli Eğitim Merkezi ortak bir çalışma yaparak Deney Hayvanları Kullanım Sertifika Program'ını uygulamaya koydu. Deney hayvanları üzerinde çalışan araştırmacılar için 20 Haziran'da başlatılan eğitim programı, 9 gün süre ile 40 saat teorik, 40 saat pratik olarak devam edecek.

Eğitim programını başarıyla tamamlayanlara sertifika takdim edilerek bölge için önemli bir eksiklik giderilecek. Araştırmacılara deney hayvanları ile çalışırken uymaları gereken mevzuat, etik kurallar, hayvanların anatomi, fizyoloji, histolojileri ve biyokimyasal özellikleri gibi konularda bilgi verilecek.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen HADYEK Başkanı Doç. Dr. Ergin Kariptaş, üniversitenin akademik kadrosu tarafından verilecek sertifika programını önemsediklerini belirtti.

Programı başarıyla tamamlayanların sertifikaya sahip olacağını vurgulayan Kariptaş, şunları kaydetti:

"Deney hayvanlarıyla yapılacak bilimsel araştırma, test, sağlık hizmetleri uygulamaları, eğitim-öğretim ve yayın gibi temel etkinliklerde yer alacak kişilerin, kullanılacak yöntem ve materyaller ile ilgili etik standartları uygulayabilecek ve etik ilkeler doğrultusunda çalışacak ehliyete sahip olmaları amaçlanmaktadır. Araştırmacılara, deney hayvanları ile çalışırken uymaları gereken mevzuat, etik kurallar, hayvanların anatomi, fizyoloji, histolojileri ve biyokimyasal özellikleri gibi dersler verilecek."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler