Demokratik Kongo'daki "yabancı asker" iddiaları

Demokratik Kongo'daki "yabancı asker" iddiaları

Muhalif Katumbiye bağlı "paralı asker" olduğu ileri sürülen Amerikalı Lewis sınır dışı edildi

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti, muhalif Moise Katumbi tarafından "paralı asker" olarak görevlendirildiği iddia edilen Amerikalı Darryl Lewis'in sınır dışı edilmesine karar verdi.

Kinşasa Cumhuriyet Başsavcılığı yetkililerinden Me Victor Mumba, düzenlediği basın toplantısında, Lewis'in serbest bırakıldığını ve sınır dışı edilmek üzere ABD'nin Kinşasa Büyükelçiliğine teslim edildiğini açıkladı.

Olayla ilgili uluslararası soruşturma komisyonu kurulduğunu, Lewis'in ülkesine geri gönderilmesinin dosyanın kapandığı anlamına gelmediğini belirten Mumba, soruşturmanın ABD ve Demokratik Kongo'da devam edeceğini kaydetti.

Öte yandan ABD'nin Kinşasa Büyükelçisi James C. Swan, Lewis'in serbest bırakılmasından memnuniyet duyduklarını ifade ederek, Demokratik Kongo hükümetine katkılarından dolayı teşekkür etti.

Katumbi'nin 24 Nisan'da Lubumbashi bölgesinde düzenlediği ve güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği mitingde tutuklanan Lewis, paralı asker olarak istikrarsızlığa yol açmaya çalışmakla suçlanmıştı. Lewis ile beraber tutuklanan diğer 3 Kongolu ise hala gözaltında tutuluyor.

Kendisine ve Lewis'e yöneltilen suçlamaları yalanlayan Katumbi ise soruşturmanın karalama kampanyası yürütmek amacıyla açıldığını ileri sürdü.

Adalet Bakanı Alexis Thambwe Mwamba geçen ay, muhalefetin nisanda düzenlediği gösteride bir Amerikan vatandaşının tutuklandığını ve Katumbi'nin Amerikalı paralı askerlerle çalıştığı yönünde ifade verdiğini aktarmıştı.

Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın yakın dostu olarak bilinen ve kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanan devlet başkanı seçiminde aday olacağını açıklayan Katumbi, yargılanmaktan korkmadığını dile getirmişti.

Hükümetin, Katumbi'nin başarısını engellemeye çalıştığını iddia eden binlerce kişi, liderlerine atfedilen suçlamaları protesto amacıyla gösteriler düzenlemişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler