Demokratik Kongo'daki olaylar

Demokratik Kongo'daki olaylar

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi:-"Ülkedeki demokratik sürece engel oldukları iddia edilen iki generalin ABD'deki mal varlıkları donduruldu"

KINŞASA (AA) - ABD, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) demokratik süreci engelleyen faaliyetlerde bulunmakla suçlanan iki generale finansal yaptırım uyguladığını duyurdu.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisinden (OFAC) yapılan yazılı açıklamada, "DKC halkının özgürlüklerine ve siyasi haklarını kullanmalarına engel olmaya çalıştıkları gerekçesiye Gabriel Amisi ve John Numbi adlı iki generalin ABD'deki mal varlıklarının dondurulduğu" bildirildi.

DKC yetkilileri ise konuya ilişkin henüz açıklamada bulunmadı.

ABD Hazine Bakanlığı haziranda, şiddet olaylarına göz yumduğu iddiasıyla başkent Kinşasa Emniyet Müdürü General Celestin Kanyama'ya finansal yaptırım uygulanacağını açıklamıştı.

Siyasi krizin eşiğinde olan ülke, aylardır şiddet olaylarına sahne oluyor.

Devlet Başkanı Joseph Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla kasımda ulusal diyalog süreci başlatmak istemişti. Muhalefet de 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden iktidara gelmeye çalıştığını öne sürmüştü.

Geçen hafta Kinşasa'da, muhaliflerin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi, Kabila'nın anayasal görev süresinin bitimi olan 19 Aralık'tan önce yönetimden ayrılması talebiyle gösteri düzenlemişti. Yerel kaynaklar, göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 32 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirmiş, muhalefet ise 100'e yakın kişinin öldüğünü iddia etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler