Demokratik Kongo'da gösteri

Demokratik Kongo'da gösteri

Ülkede binlerce kişi, Devlet Başkanı Kabila'nın görevine devam edebileceğine ilişkin Anayasa Mahkemesi kararını protesto etmek üzere sokaklara döküldü- Birleşmiş Milletler:- "Güvenlik güçlerinin müdahalede bulunduğu gösterilerde en az iki kişi öldü"

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde halk, Anayasa Mahkemesinin "seçimlerin ertelenmesi halinde, Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın görevine devam edebileceği" yönündeki kararını protesto etti.

Yerel kaynaklara göre göstericiler, muhalefetin çağrısı üzerine, başkent Kinşasa başta olmak üzere birçok bölgede protesto için toplandı.

Devlet başkanı seçiminin ertelenmemesi, anayasada belirlenen tarihte düzenlenmesi gerektiğini savunan eylemciler, Anayasa Mahkemesinin kararını kınadı.

Görgü tanıkları, güvenlik güçlerinin, protestocuları göz yaşartıcı gaz kullanarak ve havaya ateş açarak dağıtmaya çalıştığını öne sürdü.

- BM, siyasi aktörleri diyalog süreci oluşturmaya çağırdı

Gösteriye ilişkin hükümet yetkililerinden bir açıklama yapılmazken, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, ülkenin doğusundaki protestolarda güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan çatışmada biri polis, iki kişinin öldüğünü, 4 kişinin yaralandığını, 59 kişinin de gözaltına alındığını duyurdu.

Ayrıca, BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yazılı açıklamasında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, siyasi aktörleri, ülkenin ulusal çıkarlarını göz önünde bulundurarak anlaşmazlıkların ortadan kaldırılması için "siyasi diyalog süreci" oluşturmaya çağırdığını aktardı.

Açıklamada, ülkede her geçen gün artan gerilimin endişe verici olduğu belirtilerek, siyasi aktörler, BM'nin desteklediği ve Afrika Birliğinin ulusal diyalog oluşturulması için görevlendirdiği ara bulucu Edem Kodjo ile müzakere içine girmeye davet edildi.

- Tartışmalı seçim süreci

Anayasa Mahkemesinin iki hafta önceki yazılı açıklamasında, devlet başkanı seçiminin anayasal süreç kapsamında düzenlenememesi durumunda Kabila'nın yeni devlet başkanı seçilene kadar görevine devam edeceği kaydedilmişti.

Ülkede, kasım ayında öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi gündemde.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansman konusunun görüşülebilmesi amacıyla kasım ayında ulusal diyalog süreci başlatmak istemişti. Ancak muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden seçilebilmek için bunu istediğini iddia ederek, sürece katılmayacağını duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler