Davutoğlu-Kalyoncu ortak basın toplantısı

Davutoğlu-Kalyoncu ortak basın toplantısı

KKTC Başbakanı Kalyoncu:- "(Türkiye ile imzalanan su temini anlaşması) Söz konusu su projesi, kurulacak federal cumhuriyette Kıbrıs Rum tarafı açısından da hayati bir önem taşıyor. Daha şimdiden suyun barış ve yakınlaşma doğrultusunda kullanılması gerekti

ANKARA (AA) - KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu, Türkiye ile imzalanan su temini anlaşmasının, kapsamlı çözümün ardından kurulacak federal cumhuriyette Kıbrıs Rum tarafı açısından da hayati bir önem taşıdığını belirterek, "Daha şimdiden suyun barış ve yakınlaşma doğrultusunda kullanılması gerektiği inancındayız. İki toplum arasındaki görüşmelerin ilerlediği hassas bir dönemde KKTC ile Türkiye arasındaki ilişkilerin olumlu seyretmesi de büyük önem taşımaktadır” dedi.

Kalyoncu, Çankaya Köşkü'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, heyetine gösterilen yakın ilgi ve su temini anlaşması konusunda gösterilen çabalar nedeniyle teşekkürlerini iletti.

Yer altı kaynakları açısından sıkıntılar çeken kendi ülkesi için suyun "ab-ı hayat" olduğunu dile getiren Kalyoncu, bu suyun ülkeler arasındaki ilişkide yeni bir dönem açmasını, ekonomik girdilerin yanı sıra Kıbrıslılar ile Türkiye arasında barış, istikrar, karşılıklı yarar ve yakınlaşma doğrultusunda işlevler görmesi yönünde temennilerini dile getirdi.

Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözüm arayışında önemli mesafeler katetmiş bir dönemde olduklarının altını çizen Kalyoncu, müzakere sürecinin de olumlu şekilde devam ettiğini vurguladı. Kalyoncu, "Söz konusu su projesi, kurulacak federal cumhuriyette Kıbrıs Rum tarafı açısından da hayati bir değer taşıyor. Daha şimdiden suyun barış ve yakınlaşma doğrultusunda kullanılması gerektiği inancındayız. İki toplum arasındaki görüşmelerin ilerlediği hassas bir dönemde KKTC ile Türkiye arasındaki ilişkilerin olumlu seyretmesi de büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Suyun adaya taşınması, işletilmesi ve yönetilmesi bakımından gerek kendilerinin gerekse Türk tarafının taşıdığı bazı endişelerin, anlaşmaların imzalanmasında biraz zaman kaybettirmiş olduğuna işaret eden konuk Başbakan, "Artık suyun bereketinden yararlanma zamanı gelmiş bulunmaktadır” dedi.

-"Doğru yapmadıkları inancındayım"

AKEL Genel Sekreterinin, KKTC ile Türkiye arasında imzalanan su temini anlaşmasının kendilerini bağlamayacağı yönündeki açıklamalarını değerlendirmesi istenen Kalyoncu, Kıbrıs’ta federal bir cumhuriyet oluşturulması halinde güneyin yaptığı uluslararası anlaşmaların da kendilerinin yaptığı anlaşmaların da alt alta yazılacağını ve hepsinin de geçerli olacağını anlattı. Kalyoncu, “Boşuna bir telaş verdiler ve doğru yapmadıkları inancındayım” ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler