"Darbenin merkezi Akıncı Üssü" ihbarı, Yarbay Altuntop'tan

"Darbenin merkezi Akıncı Üssü" ihbarı, Yarbay Altuntop'tan

FETÖ darbe girişimi sırasında Akıncı Hava Üssü'ndeki olaylara ilişkin iddianamede, MİT'e, "darbecilerin merkezinin Akıncı Üssü" olduğu ihbarının üssün kulesinde görevli ve darbecilerin uçak kaldırmasını engellemeye çalışan Yarbay Altuntop tarafından yapıl

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Akıncı Hava Üssü'ndeki olaylara ilişkin hazırlanan iddianamede, MİT'e "darbecilerin merkezi Akıncı Üssü" ihbarının, üssün kulesinde görevli ve darbecilerin uçak kaldırmasını engellemeye çalışan Yarbay Nihat Altuntop tarafından yapıldığı bilgisine yer verildi.

İddianamede, müşteki olarak yer alan Yarbay Altuntop, 15 Temmuz günü öğle saatlerinde darbeci Albay Ahmet Özçetin'i yanında tanımadığı bir albayla gördüğünü, kendisine gece terörle mücadele kapsamında uçuşlar olacağını söylediğini anlattı.

Akıncı Üssü uçuş kulesinden kendisine ulaşan kule astsubayının 23 tane uçağın mühimmat yüklemeye başladığını aktardığını, bunun üzerine büyük bir operasyon olacağını düşündüğünü, uçuş saatleri için Ahmet Özçetin ve Yarbay Hakan Karakuş'u aradığını ancak bilgi alamadığını anlatan Altuntop, bunun üzerine birliğine gelerek kuleye çıktığını belirtti.

Altuntop, Özçetin'in de bu sırada kendisini arayarak "birlik dışından miktarı belli olmayan personel gelecek" diyerek, yatacak yer konusunda planlama yapmasını istediğini kaydetti.

- "Komutanım ne oluyor"

Uçuşlar başladıktan sonra eski albay Özçetin'i tekrar aradığını "Komutanım ne oluyor?" diye sorduğunu, onun da kendisine "Yurtta Sulh Harekatı başladı." dediğini ifade eden Altuntop, darbeci Özçetin ve Karakuş'un gece boyunca kafalarını karıştırmak için her şeyi yaptığını, televizyonu devamlı kapalı tutmaya çalıştıklarını anlattı.

Uçaklar kalkmadan önce Genelkurmay Başkanlığının "nakliye uçakları dışında savaş uçaklarının kalkmayacağı" emrinin geldiğini, bunu Özçetin'e bildirdiğini belirten Altuntop, Özçetin'in de emirde imzası bulunan kişinin tutuklandığını söyleyerek, emri uygulamadığını, bunun da kendisinde kafa karışıklığına neden olduğunu ifade etti.

Müşteki Yarbay Altuntop, daha sonra kalkan uçakların yoğunluğu, plansız uçuşların olması üzerine ve bazı uçakların Ankara üzerinde alçak uçuş yaptığına dair arkadaşlarından aldığı telefonlar üzerine garip bir şeyler olduğunu anladığını belirterek, daha önce MİT daire başkanlığı yapmış Korkut Gül'ü aradığını, onun da kendisine "büyük terör tehdidi" olduğunu söylediğini kaydetti.

Daha sonra televizyondan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarını gördüğünü aktaran Altuntop, bunun üzerine kulede bulunan personele uçakları kaldırmamaları emrini verdiğini belirtti. Altuntop, kıdemli bir yarbayın aksi yönde emir vermesi üzerine de darbe olduğunu anlayan personelinin çalışmak istemediğini kendisine bildirdiklerini anlattı.

- MİT'e "darbecilerin merkezi, Akıncı Üssü" ihbarı

Darbe girişimini engellemek için ekibiyle birlikte ilk etapta pasif kalmayı düşündüklerini, saat 23.10'da MİT'teki arkadaşını arayarak darbecilerin merkezinin Akıncı Üssü olduğunu, derdest edilen komutanların burada tutulduğunu söylediğini aktaran Altuntop, birlik içindeki darbe karşıtlarıyla iletişime geçmeye çalıştığını, pistin ışıklarını söndürmek için girişimde bulunduğunu kaydetti.

Altuntop, kuledeki telsiz ve telefon görüşmelerini kaydeden cihazın güvenliğini sağladığını ifade ederek, saat 04.20 sıralarında kuleye gelen silahlı komandolar tarafından derdest edilene kadar da darbe girişimini engellemeye çalıştığını belirtti.

Darbecilerin Akıncı Üssü'ndeki faaliyetleri kapsamında 20-25 F-16 savaş uçağının kaldırıldığını, bu uçakların bir kısmının kendileriyle hiç irtibat kurulmadan kalkış ve iniş yaptığını anlatan Altuntop, darbecilerce derdest edildikten sonra elleri kelepçeli, gözleri bağlı bir odada ertesi gün saat 17.00'ye kadar tutulduğunu söyledi.

- "Bu konuşmalar darbenin altyapısı"

Bir sivil şahıs tarafından gözlerinin açıldığını, odalarda 15-20 civarında karacı ve havacı komutan gördüğünü, bu sırada Tuğgeneral Hakan Evrim'in rahat hareket etmesine şaşırdığını ifade eden Altuntop, "Sizi de mi esir aldılar komutanım?" diye sorduğunda Evrim'in, "Yok, ben de ekiptenim, beni gözaltına alıyorlar." dediğini anlattı.

Altuntop, darbeci albay Özçetin'in, 2016 Mart ve Nisan aylarında yaptıkları sosyal faaliyet esnasında, "terörle mücadele kapsamında kritik uçuşlarda direkt komuta kademesinden özel görevler verilebileceği, bu özel görevlerin kendi bilgi sistemlerinde kayıtlı olmayabileceği" yönünde konuşmalar yaptığını ve bu konuşmaların darbenin altyapısı ve orada bulunanların gelecekte verilecek yasal olmayan emirlere yönlendirme amacı taşıdığını düşündüğünü kaydetti.

Özçetin'in, 2016 Haziran ayının başı gibi Genelkurmay Başkanı Başdanışmanı olarak tanıttığı albay rütbesinde bir kişiyle kuleye geldiğini ifadesinde beyan eden Yarbay Altuntop, bu kişiyi daha sonra tutuklananlar arasında gördüğünü, o tarihlerde Akıncı Üssü'nde darbecilerin bir değerlendirme toplantısı yapmış olabileceklerini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler