"Darbelere karşı özgürlüklerimizi savunuyoruz" mitingi

"Darbelere karşı özgürlüklerimizi savunuyoruz" mitingi

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ: -"Türkiye'de her türlü darbeye karşı, o tutarlı mücadeleyi yürütecek toplumsal kesim kadınlardır. Çünkü her darbe bizleri hedefler, her darbe ve her savaş bizleri vurur. Önce kadınları vuran, kadınların özgürlük alanlarını

İSTANBUL (AA) - HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Türkiye'de her türlü darbeye karşı tutarlı mücadeleyi yürütecek toplumsal kesimin kadınlar olduğunu belirterek, "Çünkü her darbe bizleri hedefler, her darbe ve her savaş bizleri vurur. Önce kadınları vuran, kadınların özgürlük alanlarını gasbeden bu darbeci zihniyete ve siyasete karşı her yerde özgürlüğümüzü, haklarımızı savunacağız." dedi.

Kadıköy İskele Meydanı'nda partisi tarafından "Darbelere karşı özgürlüklerimizi savunuyoruz" adıyla düzenlenen kadın buluşmasında konuşan Yüksekdağ, darbeye karşı yapılan mitingi saygıyla karşıladığını söyledi.

Yüksekdağ, meydanlarda kadınlar ve özgürlük olsaydı meydanların tanklarla işgal edilmeyeceğini ve ülkenin dört bir yanında darbe tabloları yaşanmayacağını anlatarak, şöyle devam etti:

"Kadının özgürlüğünün darbelere ve zulme karşı demokrasi, barış, toplumsal uzlaşma demek olduğunu biliyoruz. Bizlere, kadınlara meydanları dar edenler şunu iyi bilsinler ki bizler her zaman vardık var olacağız. Her türlü zulüm ve ayrımcılık, eşitsizlik karşısında kadınların omuz omuza mücadelesi, darbe ve OHAL rejimi karşındaki gücümüz olacak. Yüz yıllar boyunca kadınlar, onuru, özgürlüğü ve hakları için hiç bir darbeci düzene boyun eğmediyse bundan sonra da eğmeyecektir."

Figen Yüksekdağ, kadının özgürlük mücadelesinin bileşenlerinin demokrasiye inanan, ortak, eşit yaşama inanan kadınlar olduğunu dile getirerek, kadınların her türlü erkek şiddet mekanizması karşısında boyun eğmeden yürüyeceğini ifade etti.

Şiddetin erkek olduğunu en iyi kadınların bildiğini ileri süren Yüksekdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Darbe erkektir, savaş erkektir. Bu topraklara ve dünyanın sayısız coğrafyasında darbe ve savaş yapanların, sıkı yönetim ve OHAL'den medet umanların hepsi erkek. Siyaset masalarında, erkek karargahlarında planladılar ve uyguladılar. Kadınların önünde adil, eşit ve özgür bir yaşam vardır. Şimdi diyorlar ki 'darbenin karşısında demokratik bir zafer ilan ettik, bizi yanılttılar, bizi kandırdılar. Bu darbe nereden geldi?' Bizler size bu darbenin nereden geldiğini söyleyelim, bu darbe her gün kadınlara evde şiddet uygulayan erkek egemen zihniyetten gelmiştir. Her gün sokaklarda kadınların katledilmesinden gelmiştir. Yaşamın her alanında kadına karşı ayrımcılık yapanların uygulamasından gelmiştir. Eğer kadınlar barışı yaşayamıyorsa, kendi hayatlarını güven içinde sürdüremiyorsa, kadına şiddet, kadına karşı darbe günün her anında ve yılın her bir ayında kesintisiz olarak sürüyorsa askeri darbe de siyasi darbe de savaş da saldırı da bu topraklarda yaşanır."

Darbecilerin ve darbeci zihniyetin sonuna kadar karşısında olduklarının altını çizen Yüksekdağ, "Bu gün Türkiye'de her türlü darbeye karşı o tutarlı mücadeleyi yürütecek toplumsal kesim kadınlardır. Çünkü her darbe bizleri hedefler, her darbe ve her savaş bizleri vurur. Önce kadınları vuran, kadınların özgürlük alanlarını gasbeden bu darbeci zihniyete ve siyasete karşı her yerde özgürlüğümüzü, haklarımızı savunacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada, mitinge gelenler, polis tarafından aranarak meydana alındı. Katılımcıların Türkçe ve Kürtçe "darbelere hayır" dövizleri taşıdığı görüldü. Mitinge, TBMM Başkanvekili Pervin Buldan da katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler