Darbe girişiminin ardından neler yapılmalı?

Darbe girişiminin ardından neler yapılmalı?

Araştırmacı-yazar Doç. Dr. Büyükaslan:- "Darbe girişimi, bizlere çok sağlam bir şekilde bu halkın vatan sevgisinin test edilmeye gelmeyeceğini gösterdi. Şimdi bizler de darbe girişiminde yaralanan ve şehit olanların yakınları için hep birlikte neler yapab

İSTANBUL (AA) - SELAMİ KÜÇÜKOĞLU - Araştırmacı-yazar Doç. Dr. Ali Büyükaslan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin, halkın vatan sevgisinin test edilemeyeceğini gösterdiğini belirterek, "Şimdi bizler de darbe girişiminde yaralanan ve şehit olanların yakınları için hep birlikte neler yapabileceğimizi göstermeliyiz. Bu kişiler için sosyal ve psikolojik bir hareket başlatılması gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kısıklı'daki evinin önünde vatandaşlarla "demokrasi nöbeti" tutan Büyükaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, darbe girişiminin ihanet olduğunu söyledi.

Büyükaslan, tarihin, bir kez daha halkın, söz konusu vatan olduğunda gözünü kırpmadan neleri feda edeceğini gösterdiğini anlatarak, "Bu ihanet hareketi, yaşandığı andan bu zamana kadar ve bundan sonrasında, hatta tarih içerisinde, çok çok üzerinde durulup konuşulacak. Bu olay, bir Patrona Halil İsyanı, bir Yeniçeri İsyanı gibi üzerinde durulacak, tarih sayfalarında yerini alacak bir durum. Bugünleri değerlendirdiğimizde sosyolojik olarak, psikolojik olarak uluslararası ilişkiler olarak, tarih içerisinde alacağı yer olarak, halkın birbiriyle bir arada bulunması bağlamında, çok yönlü değerlendirilecek ve zaman içerisinde çok konuşulacak bir konudur" diye konuştu.

Darbe girişiminin ardından toplum olarak, tankların önüne göğsünü siper edenler için neler yapılabileceğinin düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Büyükaslan, şöyle devam etti:

"FETÖ'nün darbe girişiminin, hem içeriden hem de dışarıdan destekli olduğu ve darbe girişiminin izleri net olarak ortaya çıkmaya başladı. Darbe girişiminin ardından eşimle Kısıklı'da bulunduğumuzda halkın tek isteği Boğaziçi Köprüsü'ne gidip tanklara karşı, darbeci zihniyetteki askere karşı durmaktı. Ölüme gitmek istiyorlardı. Tek istekleri buydu o gece halkın. Darbe girişimi bizlere çok sağlam bir şekilde bu halkın vatan sevgisinin test edilmeye gelmeyeceğini gösterdi. Şimdi bizler de darbe girişiminde yaralanan ve şehit olanların yakınları için hep birlikte neler yapabileceğimizi göstermeliyiz. Bu kişiler için sosyal ve psikolojik bir hareket başlatılması gerekir. Canını seve seve veren, gözünü kırpmadan ölüme koşan, vatan için göğsünü siper edenler için bizler ne yapabiliriz? 'Onların bundan sonraki yaşantısına nasıl katkı sağlarız' diyerek bunu iyi düşünüp gerekeni yapmamız şart. Kısıklı'da o gece şahit olduğumuz şey herkesin bu vatan toprağını savunmak üzere buraya gelmiş olmasıydı. Bu millet şehadeti arzulayan bir millet. Türk toplumunun güzel bir sosyolojisi buraya, yani meydanlara yansıdı."


- "Toplum ve devlet daha güçlü bir yapıya bürünecek"


Büyükaslan, darbe girişiminin ardından toplumun ve devletin daha güçlü bir yapıya bürüneceğini söyledi.

Sosyal medyada çeşitli kampanyaların düzenlenmeye başlandığını aktaran Büyükaslan, "demokrasi nöbeti" tutulan meydanlarda karşılaştığı durumlardan örnekler de verdi.

Büyükaslan, toplumun birçok konuda bir araya geldiğini anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Deprem olur, bir araya geliriz. Başka bir ülkede Müslümanları ilgilendiren bir olay olur, yine bir araya geliriz. Şimdi yüreğimizin sızlamasına yol açan olayda şehitlerimiz için, gazilerimiz için neler yapabiliriz? Bu soruyu herkes kendisine yöneltmeli. Onlar yapacağını yaptı, şimdi sıra bizde. Ev mi vereceğiz, maaş mı bağlayacağız ailelerine, aileleriyle birlikte devletin sosyal tesislerinde ücretsiz kalmalarını sağlayıp moral motivasyon adına dinlenme tesislerine mi göndereceğiz ... Bu çok önemli, ne yapacağız?

Millet, zincirin halkaları gibi kenetlendiği zaman aradan hiçbir halkanın kopmaması gerektiğini anladık. Parti falan yok burada. O insanlar, şehit oldu ve 'söz konusu vatandır' dediler. Bu insanların çocuklarını özel okullarda ücretsiz okutmalıyız, ömür boyu devlet hizmetlerinden ücretsiz yararlandırılmaları gerekir. Onların çocuklarına psikolojik, maddi, manevi destek sağlanmalı."


- " Toplumun metabolizması yeniden yapılanacak"


Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Can Ceylan da darbe girişiminin, devletin asıl sahibinin halk olduğunun ve bunun olgunlaştığının göstergesi olduğunu söyledi.

Ceylan, halkın, hakimiyetin kendisinde olduğunu gösterdiğini dile getirerek, "Bugüne kadar yapılan darbelerin hepsinde halkın, devletin sahibi olduğunu anlatması için olgunlaşması gerekiyordu. Bu darbe girişiminde halk olgunlaştığını, devletin asıl sahibi olduğunu gösterdi. Şimdi toplumun metabolizması yeniden yapılanacak, taze kan olacak. Artık 1960'lar da başlayan ve sonraki nesillere 'keşke yapsaydık, darbeye karşı dursaydık' diyen nesillerden farklı olacak. Şimdi darbe girişiminin ardından bizler belki olmayacağız ama çocuklarımız torunlarına anlatırken 'keşke' diyerek başlamayacak söze. Türk toplumu olarak bazı programların bizleri uyuttuğunu, bizim köklerimizle oynadığını söylerdik. Kendimizi zaman zaman da artık küçük görmeye başlamıştık. Fakat darbe girişimiyle, eğlence programlarıyla uyuşturulmaya çalışılan o toplumun aynı anda sokaklara dökülüp ülkesine ve liderine sahip çıktığını gördük. Bu darbe girişiminin sadece ülkemiz için değil, Türkiye'nin dünya tarihinde farklı bir dönüşüm sağlayacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler