Danimarka'da bebeği elinden alınan Türk aile

Danimarka'da bebeği elinden alınan Türk aile

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Ayva:- "Engelli ailelerin çocuk sahibi olamayacağı anlayışını yaygınlaştırmaya yönelik bu tutum doğru değildir"

İSTANBUL (AA) - Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Danimarka'da bir bebeğin, annesi engelli olduğu gerekçesiyle ailesinden alınmasını eleştirerek, "Engelli ailelerin çocuk sahibi olamayacağı anlayışını yaygınlaştırmaya yönelik bu tutum doğru değildir" dedi.

Ayva, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da geçen ay İbrahim-Ümmügülsüm Öztürk çiftinin yeni doğan bebeklerinin, annenin engelli olduğu gerekçesiyle hazırlanan rapora dayanarak ellerinden alınmasına ilişkin, AA muhabirine açıklama yaptı.

Sürecin Ümmügülsüm Öztürk'ün hamileyken kontrol için hastaneye gitmesiyle başladığını belirten Ayva, anne hakkında, görevli ebe tarafından bebeğe bakamayacağı raporu vermesinin ardından bebeğin aileden alındığını ifade etti.

Ayva, İshöj kasabasında yaşayan çiftin 14 günlük çocuklarının, hazırlanan bu raporla kendilerinden alınmasının insanlık için utanç verici olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bir annenin engelli olması, çocuğa bakamayacağı anlamına gelmez. Çocuk doğurma kapasitesindeki herkesin, çocuk sahibi olma hakkı vardır. Çocukla annenin arasına girilmesi insanlık dışıdır. Özellikle engelli ailelerin çocuk sahibi olamayacağı anlayışını yaygınlaştırmaya yönelik bu tutum doğru değildir. Şu zamana kadar hangi engelli ailenin yetiştirdiği çocuk, kime zarar vermiş? Engelinden dolayı bir ailenin insanlık dışı muameleye maruz kalması kabul edilemez. Bir mahkeme yok, bir uzman yok. Basit bir kararla bebeği anneden koparılamaz. Yardımcı olmak istiyorlarsa aileye yardımcı personel verirlerdi. Bu konuda tüm engelli kuruluşlarını harekete geçiriyoruz."

Ayva, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan konuyla ilgili yardım talep edeceklerini de sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :