Daire çizerek dönen koyunlar Afyon'da da görüldü

Daire çizerek dönen koyunlar Afyon'da da görüldü

Çin'deki çiftlik olayının benzeri, Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesinde yaşandı. İlkay Tınaztepe isimli çiftçi, dron kullanarak sürüsündeki koyunların anormal davranışlarını tespit etti.

Afyonkarahisar'ın Tınastepe beldesinde, sürü sahibi İlkay Tınaztepe'nin dron ile gerçekleştirdiği sürü gözetimi, unutulmaz bir olaya tanıklık etti. Tınaztepe, sürüsündeki koyunların alışılmadık bir davranış sergilediğini fark ederek dronunu havalandırdı. İlk bakışta sürüdeki koyunların sıradışı bir düzen içinde olduğu görüldü; koyunlar, ağaçların çevresinde hiç durmadan daire çizerek dönüyordu.

Daire çizerek dönen koyunlar Afyon'da da görüldü

Bu olay, daha önce Çin'de yaşanan benzer bir durumu hatırlatırken, Tınaztepe'nin çabaları sayesinde trajedi önlendi. Koyunları telef olmaktan kurtarmak adına çiftçi, dron ile sürüyü çekerek durumu kayıt altına aldı. Daha sonra bir arkadaşıyla birlikte harekete geçen Tınaztepe, koyunların oluşturduğu çemberi bozarak hayvanları birbirinden uzaklaştırdı.

Daire çizerek dönen koyunlar Afyon'da da görüldü

Olayın ardından İlkay Tınaztepe, İhlas Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Bu video daha önce Çin'de çekilmişti. Çin'de 12 gün boyunca koyunlar dönmüştü ve çemberi kimse bozmamıştı. Sonunda da bunun zaten ölümler oluyor. Bu çemberi biz de yakaladık. Yılda bir iki defa böyle bir şey başımıza geliyor ama bu görüntüyü yakalamak da her çobana nasip olmaz. Görüntüyü dron ile yakaladık. Bu koyunları sürü psikolojisi. Bu görüntüde önden gelen koyunun çember oluşturması arkadan gelenin de o çembere dahil olup ve o yuvarlağı oluşturup günler boyunca dönmeleri görüntüsüdür. Yani bunun sonucunda çemberi bozmazsanız maalesef sürüdeki tüm koyunlar birbirini kırıyor" şeklinde konuştu.

Daire çizerek dönen koyunlar Afyon'da da görüldü

Koyunlarda Daire Çizerek Dönme

Koyunlarda daire çizerek dönme davranışı, genellikle stres, korku veya hastalık gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Koyunlar, kendilerini tehdit altında hissettiklerinde, kendilerini korumak için bir araya toplanıp daire çizerek dönebilirler. Bu şekilde, kurt veya başka bir yırtıcıya karşı kendilerini daha korunaklı hissederler.

Koyunlarda daire çizerek dönme davranışı, bazen de bir hastalık belirtisi olabilir. Koyunlarda görülen "delibaş hastalığı" (coenurosis), bu davranışın en yaygın nedenidir. Bu hastalık, bir tür tenya tarafından oluşur ve koyunların beynine yerleşir. Tenya, koyunlarda davranış bozukluklarına, hatta ölüme neden olabilir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.