Daha güvenli ticaret için, ticari alacak sigortası  semineri düzenlendi

Daha güvenli ticaret için, ticari alacak sigortası semineri düzenlendi

Konya Sanayi Odası, sanayicilerin alacak risklerini daha iyi yönetmeleri ve daha güvenli ticaret yapmaları amacıyla Coface Sigorta ile ‘Ticari Alacak Sigortası ve Risk Yönetimi’ semineri düzenledi.

 Seminerin açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, hızla globalleşen dünyada artık sadece birbirini tanıyan insanların değil, birbirini hiç tanımayan veya sanal alemde tanışan insanların ve şirketlerin de ticaret yaptığını vurgulayarak, ticari alacak sigortasının önemine dikkat çekti.

Konuşmasında Konya’nın dünya ile ticaret yapan, ihracat yaptığı ülke sayısını her geçen yıl artıran bir üretim şehri haline geldiğini söyleyen Başkan Kütükcü, bu sürecin ticari riskleri de beraberinde getirdiğini, dolayısıyla riskleri en aza indirmenin işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri ve büyüyebilmeleri için kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Vadeli, açık hesap yapılan tüm satışları teminat altına alan sistem Başkan Kütükcü’nün ardından söz alan Coface Sigorta Ticari Grup Genel Müdür Yardımcısı Belgin Tavil ise, dünyada her beş şirketten birinin alacağını tahsil edemediği için hayatını devam ettiremediğini söyledi. Ticari alacak sigortasının, vadeli, açık hesap yapılan tüm satışları teminat altına alan bir sistem olduğunu belirten Tavil, alacakların yurt dışında olduğu gibi yurt içinde de teminat altına alınabileceğini aktardı. Tavil, “Bu sistem, tahsil edilemeyen alacaklara karşı şirketleri koruyan bir sistem. Alacaklının, parasını tahsil edemediği durumlarda Coface olarak, bu alacağı alacaklı adına tahsil ediyoruz” dedi.

Ticari alacak sigortasının gerçek bir alacak yönetim sistemi olduğunu anlatan Tavil, “Ticari alacak sigortası sayesinde, firmaların yeni pazarlara çok daha güvenli ve tahsilat kaygısı olmadan adım atmaları mümkün oluyor. Böylece firmalar yeni müşteriler ediniyor ve onlarla uzun süreli ticari işbirlikleri kurabiliyorlar” şeklinde konuştu.  Seminerde Coface Mali Analiz İstihbarat Bölüm Başkanı Mustafa Kemal Özbay, Kredi Değerlendirme ve Hasar Tespit Direktörü Berna Keskin ile Satış Direktörü Aslıhan Kütük tarafından ticari alacak sigortası ile ilgili ayrıntılı bilgiler verildi.

ÖZETLE TİCARİ ALACAK SİGORTA SİSTEMİ

Ticari alacak sigortası yurtiçi ve yurtdışındaki ticari riskleri kapsıyor. Ticari risk, sebepsiz ödememe, ödeme güçlüğü, iflas, konkordato gibi nedenlerle oluşmuş olabiliyor.Ticari alacak sigortasında ‘açık hesap’ satışlar, herhangi bir teminat ile güvence altına alınmamış tüm satışları kapsıyor. Teyitli akreditif dışında kalan çek, senet veya ipotek gibi ödeme araçları alacak garantisi olarak değerlendirilmiyor. Prim hesabı yurtiçi ve yurtdışına göre değişiyor. Yurtiçi ticari alacak sigortasında, yıllık tahmini ciro, faaliyet gösterilen sektör ve geçmiş yıllardaki hasar performansı parametre olarak alınıyor. İhracatta ise bu parametrelere ek olarak, Coface’in değerlendirme sistemi çerçevesinde ilgili ülkenin hangi risk grubunda yer aldığı da oluşacak primi etkiliyor.  Grup şirketlerine yapılan satışlardan doğacak alacaklar ticari sigorta alacağı kapsamı dışında kalıyor. Fatura bedelleri haricindeki anlaşmazlık kaynaklı ceza ve diğer giderlerle, anlaşmazlığın çözümü için oluşan masraflardan doğan alacaklar da kapsam dışı.  Haber Merkezi