D-8'in Hedefi Üye Ülkeler Arasındaki Ticareti Artırmak

D-8'in Hedefi Üye Ülkeler Arasındaki Ticareti Artırmak

D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Musavi:- "(Petrol fiyatlarındaki artış) Petrol piyasası kendi dengesini bulmaya başladı. İlerleyen dönemde de düşüşler ve çıkışlar devam edecektir"-- "Nükleer anlaşma nihayete ererse ve ambargo kalkarsa D-8 iç

AĞRI (AA) - ORHAN GÜNGÖR - Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri ​Seyid Ali Muhammed Musavi, "Petrol piyasası kendi dengesini bulmaya başladı. İlerleyen dönemde de düşüşler ve çıkışlar devam edecektir" dedi.

Birlik Vakfı Ağrı Şubesi'nin daveti üzerine Ağrı'ya gelen Musavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarında geçtiğimiz bir yıl içerisinde piyasada çok fazla değişiklik olduğunu belirtti.

Piyasalarda, uzun ve orta vadede denge sağlanacağını ifade eden Musavi, "Şu an petrol piyasası kendi dengesini bulmaya başladı. İlerleyen dönemde de düşüşler ve çıkışlar devam edecektir ancak eminim orta vadede her şey yoluna girecek" diye konuştu.

D-8 ülkelerinde petrolü ithal edenlerin olumlu, ihraç edenlerin olumsuz etkilendiğini dile getiren Musavi, şunları söyledi:

"İran ve Nijerya iki D-8 üyesi, aynı zamanda Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üyesi. Dolayısıyla bu ülkelerin ihracatında petrol büyük bir yer tutuyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş doğal olarak bu ülkelerin bütçelerini ve ekonomilerini etkiledi ancak her iki ülkede bir şekilde bunu kontrol etmeye çalışıyorlar. D-8'in diğer 6 ülkesi ile kıyaslandığında onlar petrolü ihraç etmediği için olumsuz anlamda pek etkilenmedi. Hatta pek çoğu ithal ettiği için ekonomileri bu düşüşten olumlu anlamda etkilendi. D-8 ülkelerinde bir dengeden söz edebiliriz. İthal edenler olumlu, ihraç edenler olumsuz etkilendi ama en kısa zamanda petrolde piyasaların dengeyi bulacağını düşünüyorum."

Musavi, İran'ın nükleer anlaşması ve D-8 ülkelerine getirisine de değinerek, D-8 olarak bu anlaşmayı ve anlaşmadaki bu ilerlemeyi çok olumlu karşıladıklarını vurguladı.

- "D-8 olarak en önemli hedefimiz D-8 ülkeleri arasındaki iç ticareti artırmak"

İran'ın D-8'in en aktif ve en önemli üyelerinden biri olduğunu aktaran Musavi, şunları kaydetti:

"Bu anlaşmayı destekliyoruz. Bu anlaşma nihayete erer ve İran üzerinden ambargo kalkarsa bu sadece İran'ın ekonomisini değil, başta komşu ülkeler D-8 üyesi Türkiye ve diğer D-8 üyelerinin ekonomilerini de olumlu şekilde etkileyecektir. Şöyle ki İran'ın bu ülkelerle olan ticareti, ihracatı, ithalatı artacak ve ticaret daha da gelişecek. Dolayısıyla D-8 içi ticaret gelişecektir. Bu da üye ülkelerin ekonomilerine yansıyarak refahını ve zenginliğini artıracaktır. Zaten bizim D-8 olarak en önemli hedefimiz D-8 ülkeleri arasındaki iç ticareti artırmak. Bu nükleer anlaşma nihayete ererse ve ambargo kalkarsa D-8 içi ticaretin de artacağını ümit ediyoruz."

- "Türkiye'de D-8 daha fazla bilinmeli"

Türkiye'de yaptığı yerel ziyaretlerde insanların D-8'i çok iyi tanımadığını belirten Musavi, "D-8'in babası olan Türkiye'de D-8 daha fazla bilinmeli. Bu doğal olarak D-8 etkinliğini de artıracaktır. Şu kanaate vardım, yerel yönetimlerle akademi ve iş dünyasıyla daha fazla iç içe olup, D-8'i tanıtmak gerekiyor. Özellikle D-8'in ev sahibi ve kurucusu Türkiye'de D-8'in bilinirliğini artırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

D-8'in Hedefi Üye Ülkeler Arasındaki Ticareti Artırmak

D-8'in Hedefi Üye Ülkeler Arasındaki Ticareti Artırmak

Kaynak:Haber Kaynağı