Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (3)

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (3)

"Bu tür provokasyon girişimlerine karşı tedbirler en üst düzeyde alındı, alınmaya devam ediyor. Biz böyle bir şeyi asla arzu etmeyiz, böyle bir şeye müsamaha da göstermeyiz. Fakat şunun da altını tekrar çizeyim, bakın tam 15 Temmuz'un sene-i devriyesine g

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "provokasyon duyumu aldıkları" ifadelerine ilişkin, "Bu tür provokasyon girişimlerine karşı tedbirler en üst düzeyde alındı, alınmaya devam ediyor. Biz böyle bir şeyi asla arzu etmeyiz, böyle bir şeye müsamaha da göstermeyiz. Fakat şunun da altını tekrar çizeyim, bakın tam 15 Temmuz'un sene-i devriyesine girdiğimiz şu dönemde, yani milletin gündemi 15 Temmuz'un kahramanlık ruhunu yaşatmaktır. 15 Temmuz'da hain darbe girişiminin nasıl püskürtüldüğünü tekrar hatırlamak ve bütün dünyaya bu demokrasi dersini bir milletin nasıl verdiğini göstermektir. Şu anda milletin birinci gündemi budur ve 15-16 Temmuz tarihine kadar biz bu gündemle yürümeye devam edeceğiz." dedi.

Kalın, Tarabya'daki Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi'nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da yaşayan Türklerle bir araya gelip gelmeyeceğine yönelik soru üzerine Kalın, "Cumhurbaşkanımızın Almanya ziyaretinin birinci gündemi, G20 Zirvesi'ne katılmak. 2 gün boyunca zirvede kendisinin konuşmaları ve birçok ikili görüşmeleri olacak." diye konuştu.

Kalın, 2015'te Antalya'da G20 Zirvesi düzenlendiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önerisiyle terörle mücadele ve mülteci meselesinin de gündeme geldiğine değinerek, "O zaman G20 paydaşları arasında tartışma da olmuştu, 'G20'nin ana gündemi ekonomi, ağır siyasi konuları gündeme taşımayalım, bu gündemi dağıtır' gibi. Fakat Sayın Cumhurbaşkanımızın hem dirayeti hem ısrarıyla bu konu Antalya'da bizim evsahipliği yaptığımız G20'nin gündemine de girdi, sonuç bildirgesine de yansıdı. Şu anda memnuniyetle görüyoruz ki aynı konu, geçen yıl Çin'de ele alındı, bu yıl da Almanya'da ele alınmaya devam edecek. Öncelikli olarak G20 çerçevesinde Almanya'ya gerçekleştireceğimiz bir ziyaret söz konusu." ifadelerini kullandı.

Kalın, vatandaşlarla buluşma konusuna ilişkin de şunları söyledi:

"Daha önce de çeşitli vesilelerle ifade ettik. Cumhurbaşkanımız, orada yaşayan vatandaşlarımızla çok güçlü gönül bağları olan bir liderdir. Fiziki olarak şurada toplanır, buluşur, buluşmaz, birileri bunu engellemeye çalışır, başka türlü yansıtmaya çalışır, bu gönül bağını, bu hiçbir zaman ortadan kaldırmaz. Fakat bu konu üzerinden özellikle Almanya'da bu meselenin bir iç siyaset konusu haline getirilmesi ve Erdoğan karşıtlığı üzerinden siyasi rant elde edilmeye çalışılması, Avrupa'daki bir siyasi akıl tutulmasının maalesef tezahürlerinden bir tanesi. Bunu bir defa doğru bir çerçeveye, bizim oturtmamız gerekiyor. Yani özellikle Alman seçimleri yaklaşırken, sürekli Erdoğan'a saldırmak, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle', 'Türkiye böyle' tarzı bir yaklaşımla Türkiye'yi mahkum etmeye çalışmak, ancak Avrupa'nın siyasi ufkunun ne kadar daraldığını gösterir. Bu, Türkiye'yi, bizim orada yaşayan vatandaşlarımızla olan güçlü bağlarımızı, hiçbir zaman etkilemez. Biz onlarla farklı yerlerde, farklı zamanlarda, farklı şekillerde hep beraber olmaya, bundan sonra da devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Hele ki bazı noktalarda, mesela vatandaşlarımızın kendi ülkeleriyle olan bağları noktasında, Cumhurbaşkanımıza olan sevgi ve muhabbetlerini gösterme noktasında onlara yönelik birtakım ithamları, suçlamaları da en şiddetli şekilde reddettiğimizi de bu vesileyle ifade etmek istiyorum. Onlara adeta bir ajan muamelesi yapılması, şüpheli, şaibeli gözüyle bakılması, Avrupa'nın savunduğunu iddia ettiği temel değerlere de aykırıdır. Yani bir tarafta birileri 'Türkiye'de toplanma özgürlüğü, ifade özgürlüğü var-yok' tartışmaları yaparken, kendi ülkelerinde böyle bir toplantıyı engellemek için siyasi gündem oluşturmaları, herhalde çelişkilerin en büyüğünü ifade etmektedir. Geçen gün Alman Dışişleri Bakanı da bir özeleştiri, bir muhasebe yaptı. Biz bu özeleştiriyi önemsiyoruz. Gerek PKK ile mücadele konusunda Alman makamlarının yeteri kadar etkin olmadığını, bizzat Alman Dışişleri Bakanının itiraf etmesi, aynı şekilde 15 Temmuz darbe girişimine gerekli tepkiyi zamanında vermiş olmamaları, zaten kendi içinde bulundukları tabloyu net bir şekilde ortaya koyuyor."

- "Anma programları, 11-16 Temmuz arasında yapılacak"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, 15 Temmuz etkinliklerine ilişkin soru üzerine, "15 Temmuz haftası anma programları, 11-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Bu, çok önceden planlandı, yani o haftanın bir bütün olarak anma etkinlikleriyle geçirilmesiyle ilgili olarak. 11 Temmuz'dan itibaren faaliyetler başlayacak ve 15 Temmuz'a doğru giderek yükselerek, yoğunlaşarak devam edecek. 4-5 gün içerisinde Cumhurbaşkanımızın katılacağı birçok program olacak, sadece 15'inde İstanbul ve Ankara'daki programlar değil. 15'inde Meclis oturumuna katılacaklar, İstanbul'a gelecekler, buradaki köprünün, oradaki hem yürüyüşe hem mitinge hem anıtın açılışına katılacaklar. Sonra Ankara'ya tekrar geçişleri olacak, Meclis'e geçecekler, külliyenin önündeki anıtın açılışı olacak. Bu faaliyetlerin hepsine katılacaklar." diye konuştu.

Programın ilerleyen günlerde paylaşılacağını aktaran Kalın, "Biz, bütün vatandaşlarımızın da bu faaliyetlere yoğun bir şekilde katılmalarını arzu ediyoruz, teşvik ediyoruz. Sadece Türkiye'de değil, yurtdışında da yurtdışı misyonlarımız da bununla ilgili faaliyetler yapacaklar, programlar tertip edecekler." dedi.

Kalın, 15 Temmuz haftası etkinlikleriyle ilgili görsel, sözlü ve diğer materyallerin yer alacağı internet sitelerinden vatandaşların, kurumların, STK'ların bunları kullanabileceğini belirtti.

İbrahim Kalın, "CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun yürüyüşü de 9'unda İstanbul'da sona erecek. Kılıçdaroğlu'nun provokasyon konusunda dün ve bugün açıklamaları oldu. Bugün de alınan tedbirleri gördük. Devletin zirvesine bu konuda gelen bilgi var mı?" sorusu üzerine, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu tür provokasyon girişimlerine karşı tedbirler en üst düzeyde alındı, alınmaya devam ediyor. Biz böyle bir şeyi asla arzu etmeyiz, böyle bir şeye müsamaha da göstermeyiz. Fakat şunun da altını tekrar çizeyim, bakın tam 15 Temmuz'un sene-i devriyesine girdiğimiz şu dönemde, yani milletin gündemi 15 Temmuz'un kahramanlık ruhunu yaşatmaktır. 15 Temmuz'da hain darbe girişiminin nasıl püskürtüldüğünü tekrar hatırlamak ve bütün dünyaya bu demokrasi dersini bir milletin nasıl verdiğini göstermektir. Şu anda milletin birinci gündemi budur ve 15-16 Temmuz tarihine kadar biz bu gündemle yürümeye devam edeceğiz."

- 15 Temmuz anma etkinlikleri

Bir gazetecinin 15 Temmuz haftasında yurtdışı temsilciliklerine ve devlet kurumlarına özel programlar yapılıp yapılmayacağıyla ilgili soru yönelttiği Kalın, "Yurtdışı misyonlarımızın tamamında, büyükelçiliklerimiz, konsolosluklarımız, ilgili kurumlarımız, Yunus Emre'dir, diğer kurumlarımızdır, bunların hepsine de ilgili talimatlar gönderiliyor. Bu hafta içerisinde, bunlar koordine edilecek ve onların da bu anma etkinliklerini düzenlemesi yönünde çalışmaları olacak. Özellikle yurtdışında bu çalışmaların yapılması, büyük önem arz ediyor. Çünkü Türkiye'de biz bunları yaşadık ama yurtdışında yabancılar acaba ne kadar görebildiler? Onlar buradaki hadisenin vahametini, şiddetini, boyutlarını ne kadar kavrayabildiler? Bunları göstermek açısından da önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yurtdışında yaklaşık 6-7 milyonluk bir topluluğu olduğuna dikkati çeken Kalın, "Hani buna tam diaspora demek, belki doğru değil ama dünyanın farklı yerlerinde, Türkiye Cumhuriyeti ile vatandaşlık, akrabalık bağı olan bu vatandaşlarımızın tamamı, o gün Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşanan hadisenin bir anlamda da içindeydiler. Anbean takip ettiler, destek verdiler. O süreci, onlar da bir şekilde yaşadılar, yani manen, ruhen ve kalben bizimle birlikteydiler. Dolayısıyla onların da sene-i devriyesinde bu faaliyetlere katılması önem arz ediyor ama asıl önemlisi bir de tabii dışarıdaki kamuoyuna, medyaya anlatılması noktasında da ciddi materyaller hazırlandı. Bunlar farklı dillerde hazırlandı, bunlar da gönderilecek. Dolayısıyla oralarda da kapsamlı anma faaliyetleri gerçekleştirilecek." diye konuştu.

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın demokrasi nöbetine hangi gün katılacağı yönündeki soruya da "Tahmin edebilirsiniz ama yaklaşınca tam detayları paylaşırız ama herhalde o gece zannediyorum bütün vatandaşlarımız, 15 Temmuz günü, gecesi sokaklarda olacaklardır. Tekrar demokrasilerine, özgürlüklerine, vatanlarına, milletlerine nasıl sahip çıktıklarını hatırlamak için o kutlu nöbeti ve yürüyüşü hep birlikte gerçekleştirecektir. Dolayısıyla 15 Temmuz gecesi, sabahı da dahil olmak üzere o zaman dilimi içerisinde bunun olacağını söyleyebiliriz." yanıtını verdi.

(Bitti)

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (3)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler