Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Muhtarlar Toplantısı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Muhtarlar Toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (4)- "(Anayasa değişikliğiyle seçilme yaşının 18'e düşürülmesi) Çıkmışlar ne diyorlar, 'Askerlik ne olacak'? Allah Allah. Sanki Türkiye genelinde 7 milyon gencin 7 milyonu milletvekili oluyor da 'Askerlik ne oluyor' diye bu soruyu s

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğiyle seçilme yaşının 18'e düşürülmesine ilişkin," Çıkmışlar ne diyorlar, 'Askerlik ne olacak?' Allah Allah. Sanki Türkiye genelinde 7 milyon gencin 7 milyonu milletvekili oluyor da 'Askerlik ne oluyor' diye bu soruyu soruyor. Parlamento'ya kaç kişi girecek? Bu şekilde gençlerden 10-15 kişi girdiğini kabul edin, bunların durumunu düzenlemek gayet kolay. Nedir? Bunları tutarsın askerlikten muaf kılarsın olur biter." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki 36. Muhtarlar Toplantısı'nda, anayasa değişikliğiyle planlanan cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet ilkelerinin sistemi olduğunu belirtti.

80 milyonun, Türk'ü ile Kürt'ü ile Laz'ı ile Çerkez'i ile Gürcü'sü ile Roman'ı ile Abhaza'sı ile Boşnak'ı ile Arnavut'u ile tek millet olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bize millet-i İbrahim denir. Biz İbrahim milletindeniz, orada toparlanıyoruz. Eninde sonunda bizim anamız, babamız Adem ile Havva değil mi? Bizim inancımızda bu yok mu? Oradan gelmiyor muyuz? Oradan geldiğimize göre bizi bölmek isteyenler ihanet içindedir." diye konuştu.

Erdoğan, Türk bayrağının rengini şehidin kanından, hilalini bağımsızlığın ifadesinden, yıldızı ise şehidin kendisinden aldığını belirterek, "Bunun dışında kimse asla bize bayrak yutturmacası yapmasın, bizim o paçavralara bakmayız." dedi.

Muhtarlardan birinin sözleri üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Onlar oralarda bu tür çalışmaları, kampanyaları dahi yapamamışlardır bugüne kadar. Bir kere gitti, kimin gittiğini anlıyorsunuz, ne yazık ki terör örgütüyle anlaşarak gitti. Onlar kendi adamlarını gönderdiler ve bunlar kendi bayraklarını bile dalgalandırmadılar. Onların paçavralarını dalgalandırdılar. Kendisi orada çıktı bir şeyler konuştu o kadar. Bu mesele yürek meselesidir."

"Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır" dizelerini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tek vatan. Bu ülke 780 bin kilometrekareyle tek vatandır, bölünemez." ifadesini kullandı.

"Tek devlet. Bizim Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden başka bir devletimiz söz konusu olamaz" diyen Erdoğan, bunun dışında bir gayretin içine girenlerin bedelini ağır ödeyeceğini bildirdi.

Milletin kendilerine böyle bir görev verdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bizi bu teröristlerden, vatan hainlerinden, vatana ihanet edenlerden kurtarın. Bunların bedeli neyse bu bedeli bunların ödemesi gerekir dediler. Gittiğimiz her yerde de bize bunu söylüyorlar. Ne diyorlar biliyor musunuz? 'Bunlara hala niye maaş veriyorsunuz' diyorlar. Vatandaş o kadar bu noktada hassas. 'Benim verdiğim vergiyle bunları neden doyuruyorsunuz', bunu soruyor vatandaş. Dolayısıyla işlenen suçların bedelini hukuk içerisinde yargı soracaktır, yargının da görevi budur."

- Anayasa değişikliği

Anayasa değişikliğinin 18 maddeden oluştuğunu, bunun dördünün farklı hususlarla ilgili olduğunu belirten Erdoğan, kalanların doğrudan yönetim sistemindeki değişikliği düzenlediğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu dört maddeye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Birinci madde, 'yargının bağımsız olduğu' ibaresinin yanına ne ilave ediliyor? 'Tarafsız' ilkesi ilave ediliyor. Yani yargı bağımsızdır, tarafsızdır. Bu kadar basit. Bundan kim niçin rahatsız olabilir ki? İkinci madde, milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkmasıyla ilgilidir. Ülkemizde eskiden çift kamaralı sistem vardı. Yani milletvekilleri, senatörler, çift kamaralı sistemde toplamda 600 seçilmişle çalışan bir Meclis vardı. Türkiye buradan geliyor buraya. Bu değişiklik TBMM'nin temsil tabanını genişletirken milletvekili başına düşen nüfusumuz dikkate alındığında dünyadaki örneklerine de gayet uygundur. 550 ile değil de 600 milletvekiliyle tek kamara, sistemimiz öyle. Hem senatör hem milletvekili olmayacak, sadece milletin vekilleri olacak. Üçüncü madde, seçilme yaşını 25'ten 18'e indiriyor. Daha önce başbakanlığım döneminde biz bunu 30'dan 25'e indirmiştik. Şimdi ise bana göre anayasa değişikliğinin en önemli maddelerinden biri budur. Gençlerimizin kendilerine 18 yaşında seçme hakkı veren ama seçilmelerine rıza göstermeyen bu sistemi değiştirmek için halkoylaması sürecinde gece gündüz çalışacaklarına inanıyorum."

- "Böyle bir saçmalık olur mu"

"Böyle bir saçmalık olur mu? Seçilmek mi zordur, seçmek mi zordur" diye soran Erdoğan, seçmenin zor olduğunu belirtti. Doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayırt edecek erdeme ulaşmayı seçmek olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçilmenin bu kadar zor olmadığını ifade etti.

Geçmişte bir siyasetçinin 'Taksim meydanına dört ayaklı çıkarsam seçilir' dediğini anımsatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu ülke bunları gördü ya. Bizde öyle değil, adam gibi adam, 18 yaşında genç, dinamik, eğer seçilme hakkını kazanıyorsa benim milletim o genci de ne yapar? Parlamento'ya gönderir. Bugün dünyada 57 ülkede seçme, seçilme yaşı 18'dir. Dünyada oluyor da bizde niye olmasın? Bakıyorsunuz 25, 26, 27 yaşında bakan oluyor adam, dünyanın değişik ülkelerinde. Niye çekiniyoruz ya? Bu konularda bir defa gencimize güveneceğiz. Onları dışlamayacağız ve inanıyorum ki gençlerimize bu farklı bir sınıf atlatacak. Şimdi çıkmışlar ne diyorlar, 'Askerlik ne olacak?' Allah Allah, sanki böyle, diyelim ki Türkiye genelinde 7 milyon gencin 7 milyonu da milletvekili oluyor da 'Askerlik ne oluyor' diye bu soruyu soruyorsun. Ya Parlamento'ya kaç kişi girecek. Diyelim ki bu şekilde gençlerden 10-15 kişinin girdiğini kabul edin, bunların durumunu düzenlemek gayet kolay. Nedir? Bunları tutarsın askerlikten muaf kılarsın olur biter. Bakın 'tecil' demiyorum, muaf tutarsın olur biter. Biz bunu polise getirdik, polisi muaf tuttuk. Tecil ne demek? Şu anda Parlamento'da görev yapmak kadar önemli bir görev olabilir mi? Bu gencimiz gelecek Parlamento'da vatanına, milletine orada bir hizmet verecek, hala orada 'Askerlik ne olacak' diye bunu soracaksın. Bu kadar açık söylüyorum, konuşuyorum. Ben inanıyorum ki bu konuyla ilgili de inşallah hükümet kendi düzenlemesini bu referandum veyahut da halkoylamasından sonra yapacaktır. Bunlar zor şeyler değil, kimse kimseyi de kandırmasın."

Anayasa değişikliği metninin 13. maddesinde ise disiplin haricindeki askeri mahkemelerin kaldırılan bölümünün bulunduğunu aktaran Erdoğan, "Diğer maddeler büyük ölçüde mevcut sistemden, Cumhurbaşkanlığı hükümeti sistemine geçişi düzenliyor." dedi.

(Sürecek)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler