Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi davası

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3'ü firari, 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında dönemin Dalaman Hava Meydan Komutanı Tuğgeneral Ç

MUĞLA (AA) - Muğla'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3'ü firari, 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında dönemin Dalaman Hava Meydan Komutanı Tuğgeneral Murat Selçuk Çol, tanık olarak dinlendi.

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tanık olarak ifade veren Çol, 15 Temmuz akşamı özel ziyaret için bölgede bulunan Korgeneral Yılmaz Özkaya ile olduğunu, kahve içmeye gittikleri sırada Özkaya'nın kızının telefonla aradığını söyledi.

Özkaya'nın kızının, "Baba, arkadaşlarımdan mesajlar geliyor. Ankara'nın üzerinde uçaklar uçtuğunu söylüyorlar. Bir sıkıntı var." dediğini aktaran Çol, bunun üzerine Özkaya'nın, "Garip bir durum var." diyerek, bazı yerleri telefonla aradığını ama ulaşamadığını kaydetti.

Garip şeyler olduğunu hissederek askeri üsse gitmeye karar verdiklerini anlatan Çol, "Üsse giderken yolda telefonla eski Dalaman Deniz Hava Üs Komutanı Albay Cenk Bahadır Avcı aradı. 'Özel bir durum var, mutlaka görüşmemiz lazım. Komutanım yüz yüze görüşmemiz gerekiyor. Yönetime el konulduğu söyleniyor.' dedi. Bunun üzerine Korgeneral Özkaya, Avcı'yı çağırmamı istedi." diye konuştu.

Avcı'nın, biri Genelkurmay Başkanlığından, diğeri de Deniz Kuvvetleri Komutanlığından gönderilen, yönetime el konulduğuna dair iki mesaj geldiğini söylediğini ifade eden Çol, mesajların yazılı olduğu kağıtları inceleyen Özkaya’nın, kağıtları yere fırlatarak böyle bir girişimin yanlış olduğunu, yukarıdan emir almadan hiçbir şey yapmamaları uyarısında bulunduğunu vurguladı.

Çol, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bölgelerinde olabileceği tahmininde bulunduklarına işaret ederek, kuleden "Ata" uçağının değişik kod kullanarak geldiği bilgisinin iletildiğini söyledi.

Bütün sistemleri kapalı ve kendini tanıtmayan bir helikopterin Dalaman Deniz Hava Üssü'ne inmek istediği bilgisini aldığını dile getiren Çol, şöyle devam etti:

"Helikoptere kuleden, yaklaşmaması gerektiği yönünde anonslar yaptırdık. Buna rağmen helikopter inmiş. Üs Komutanı Avcı, bu helikoptere yakıt vermedi ve gerekli önlemleri aldı. Kısa bir süre sonra ikinci bir helikopterin geldiği bildirildi. (Aynı helikopter olduğu sonradan anlaşıldı) Bu helikoptere yakıt ikmali için hazırlıklar yapıldığını öğrendim. Bunun üzerine Üs Komutanı Avcı'yı arayarak, 'Bu, dost değil, kesinlikle yakıt vermeyin.' dedim.

Avcı ise Tuğamiral Tezcan Kızılelma’dan emir aldığı için vereceğini söyledi. Yeniden yakıt verilmemesi uyarısında bulundum."

Kızılelma'yı aradıklarını kaydeden Çol, telefon çağrısına amiralin emir astsubayının cevap verdiğini bildirdi.

Çol, "Kızılelma'ya yakıt verilmemesi gerektiğini söyleyecektik ancak emir astsubayı, Kızılelma’nın meşgul olduğunu söyleyerek telefonu kapattı. Bu nedenle görüşemedik." ifadelerini kullandı.

Duruşmaya ara verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'teki kaldığı otele suikast timini bırakan 3 helikopterden biri yakıt ikmali için Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığına gitmiş, buradan yakıt alan helikopter, Bodrum Imsık Meydanı'nda engellenen 2 helikopterdeki darbeci askerleri alarak İzmir'deki Çiğli 2. Ana Jet Üssü'ne ulaşmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler