Cumhurbaşkanı Erdoğan Hindistan'da VİDEO HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hindistan'da VİDEO HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Jamia Millia İslamia Üniversitesi'nce kendisine fahri doktora tevdi edilmesi dolayısıyla düzenlenen törende bir konuşma yaptı.

 

'Hindistan'ın FETÖ'yü ülkeden tamamen çıkaracağına inanıyorum'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Hyderabad House'ta baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından mutabık kalınan konulardaki anlaşmaların imza törenine katıldı ve ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee'nin davetine icabetle geldiği Hindistan'da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "değerli dostum" diye hitap ettiği Hindistan Başbakanı Modi'ye de gösterdiği misafirperverlik için şükranlarını sundu. 

Hindistan'da 24 Nisan 2017'de gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybeden Hint güvenlik görevlileri için taziyelerini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu menfur saldırıyı lanetliyorum. Dünyanın en tehlikeli terör örgütlerine karşı mücadele eden bir ülke olarak Hintli dostlarımızın acısını bizler çok iyi anlıyoruz. Türkiye, terörle mücadelesinde Hindistan ile tam bir dayanışma içerisindedir. Terör örgütlerinin hedefi, yıldırmak, kan ve gözyaşı üzerinden ikbal devşirmektir. Ancak ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar teröristler muhakkak döktükleri kanda boğulacaklardır." dedi. 

Mahatma Gandi'nin "Güç fiziki kapasiteden değil boyun eğmeyen iradeden gelir" sözünü anımsatan Erdoğan, "İki dost ülke olarak, terör örgütlerinin irademize pranga vurmasına, bizlere boyun eğdirmesine asla fırsat vermeyeceğiz." ifadesini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan halkının Balkan Savaşları ve Kurtuluş Savaşı sırasında Türk milletine verdiği desteğin hala hafızalarda özel bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, "Hindistan konumu, nüfusu, kaynakları ve ekonomisiyle stratejik bir öneme sahip bir ülkedir. Asya'daki tüm uluslararası gelişmelerde Hindistan'ın kritik rol oynadığını görüyoruz. Hindistan'ın her alanda önemli ilerlemeler kaydettiğini memnuniyetle takip ediyoruz. Türkiye, Hindistan ile ilişkilerini her alanda geliştirmeye devam edecektir." diye konuştu. 

Erdoğan, sabah saatlerinde ilk olarak Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj'ı kabul ettiğini, daha sonra Başbakan Modi ile baş başa ve heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirdiğini belirterek, ilerleyen saatlerde Hintli mevkidaşı Mukherjee ile bir araya geleceğini, görüşmelerinde iki ülke arasındaki siyasi ilişkileri daha da ileri taşıyabilmek için atılabilecek adımları ele alacaklarını kaydetti.

"İlişkileri stratejik bir vizyonla geliştirmeye devam edeceğiz"

"Türkiye-Hindistan ilişkilerini stratejik bir vizyonla geliştirmeye devam edeceğiz." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta ekonomik ve ticari ilişkiler olmak üzere ikili ilişkileri tüm boyutlarıyla gözden geçirdiklerini, karşılıklı yatırım fırsatları üzerinde durduklarını anlattı.

İki ülke arasındaki 6,5 milyar dolarlık ticaret hacmini yeterli bulmadığını ve bu rakamı asgari 10 milyar dolara en kısa zamanda çıkarmanın faydalı olacağına inandığını söyleyen Erdoğan, bu yöndeki iradenin her iki ülke yönetiminde de bulunduğunu dile getirdi. 

Erdoğan, görüşmelerde enerji ve diğer alanlarda kaydedilen ilerlemelerin değerlendirildiğini, iş forumunda bir araya gelen iş adamlarının yeni iş birliği projelerini, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımları nasıl artırabileceklerini değerlendirme imkanı bulduklarını belirterek, "Türkiye, Hindistan'ın harekete geçirilmeyi bekleyen bir potansiyeli olduğuna inanıyor. Bu potansiyeli en verimli kullanmak için THY'nin uçuş noktalarının ve mevcut uçuş frekanslarının artırılması gerekiyor, iş adamları ve yatırımcılarımıza vize kolaylığı sağlanmasından, bilgi teknolojileri, enerji, kültür alanında iş birliğine kadar birçok alanda atılacak adımlar bulunuyor. Yerli para birimine geçmek suretiyle paralarımızı kur baskısından kurtarmanın da gereğine inanıyoruz. Bütün bu hususları etraflı olarak ele alma imkanı bulduk." değerlendirmesinde bulundu. 

"Hindistan'ın FETÖ'yü ülkesinden çıkaracağına inanıyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde 15 Temmuz'daki FETÖ'nün darbe girişimi ve terör örgütü FETÖ hakkında ayrıntılı bilgi verdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"249 insanımızın şahadetine, 2 bin 193 vatandaşımızın yaralanmasına sebep olan bu karanlık yapı dünyanın en tehlikeli, en gözü dönmüş terör örgütlerindendir. Legal görünümlü kuruluşlar altında faaliyette bulunduğu diğer ülkeler için de çok ciddi tehdit oluşturmaktadır. 15 Temmuz'dan bu yana hukuk ve adaletten taviz vermeden bu terör şebekesiyle yoğun bir mücadele yürütüyoruz, dostlarımızı da FETÖ'nün örgütlenme modeli, devlete sızma şekilleri, insan kaynakları ve paravan kuruluşları hakkında bilgilendiriyoruz. Dost Hindistan'ın alacağı tedbirlerle FETÖ'yü ülkesinden tamamen çıkaracağına inanıyorum. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye ile dayanışma sergileyip, desteğini ifade eden Hindistan yönetimine bir kez daha teşekkür ediyorum. 

Dünyada popülizmin arttığı, din, etnik köken, mezhep temelli ayrışmanın körüklendiği, Doğu-Batı karşıtlığının vurgulandığı bir süreçten geçiyoruz. Bilhassa Avrupa'da kültürel ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının zehirli bir sarmaşık gibi toplum bünyesini sardığını görüyoruz. Bizler tarih boyunca farklı medeniyetlere beşiklik yapmış ülkeleriz, farklılıklarımızı tehdit değil, zenginlik olarak görüyoruz. Böylesi müstesna birikime sahip ülkeler olarak iş birliğimizin son derece önemli olduğuna inanıyorum. Bölgesel ve küresel ölçekte barış, istikrar ve adaletin hakim kılınması için Türkiye ve Hindistan çok önemli rol oynayabilir. İnşallah bu anlayışla çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Türkiye ile Hindistan arasında imzalanan anlaşmalar

Basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında anlaşma ve mutabakat zabıtları da imza altına alındı. 

Buna göre, "Hindistan Cumhuriyeti Hükümeti Dışişleri Bakanlığı Dış Hizmetler Enstitüsü ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Arasında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj tarafından imzalandı.

"Hindistan Cumhuriyeti Hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında 2017-2020 Yılları İçin Kültürel Değişim Programı" mutabakat zaptı ise Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj tarafından imza altına alındı.

"Hindistan Telekom Düzenleyici Kurumu ile Türkiye Cumhuriyeti Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Arasında Telekomünikasyon Alanında Mutabakat Zaptı"na ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Hindistan Gençlik ve Spor Bakanı Vijay Goel imza attı. 

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısı öncesinde Başbakanlıktaki şeref defterini de imzaladı.

"BMGK'nın geçtiğimiz yüzyılın değil, 21. yüzyılın dünyasını yansıtması gerekiyor"

Hindistan Başbakanı Modi de iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin geçmişine değinerek "Mevlana'nın vatanı Türkiye olsa da mirası Hindistan'da sufi geleneğini zenginleştirmeye devam ediyor." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde, ikili, bölgesel ve küresel konuları ele aldıklarını dile getiren Modi, Birleşmiş Milletler (BM) yapısındaki reformlara dair de görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi. 

BMGK üye sayısının arttırılmasının konseyin temsil kabiliyetini olumlu etkileyeceği, konseyi daha hesap verebilir ve daha etkili hale getireceği konusunda hemfikir olduklarını aktaran Modi, "Erdoğan ve ben, BMGK'nın geçtiğimiz yüzyılın değil, 21. yüzyılın dünyasını yansıtması gerektiğini düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye ve Hindistan'ın iki büyük ekonomi olduğuna dikkati çeken Modi, "Ekonomilerimizin gücü, iki ülke arasındaki ticari bağları kuvvetlendirmek için bir olanak sunmaktadır." dedi.

Modi ayrıca, "Artan terörizm tehdidi hem Türkiye'nin hem de Hindistan'ın ortak endişesidir. Erdoğan ile bu konuda geniş bir görüşme gerçekleştirdik ve hiçbir hedef ya da mantığın terörizmi meşrulaştıramayacağı konusunda fikir birliği beyan ettik." şeklinde konuştu.

 

FAHRİ DOKTORA TEVDİ TÖRENİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan'da Jamia Millia İslamia Üniversitesince kendisine verilecek fahri doktora törenine katıldı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden beklenen nedir? Adalettir. Ama Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde adalet var mı? Asla böyle bir şey yok. Erdoğan bunu söylediği zaman sert oluyor, sevilmez oluyor. Tamam da biz kime kendimizi sevdireceğiz? Biz, dünya mağdurlarına, mazlumlarına kendimizi sevdirebiliyorsak bu bize yeter." dedi.

"Milyona yakın insanı öldüren, bir devlet terörü estiren katil Esed hala Suriye'nin başında durabiliyorsa, bu Birleşmiş Milletlere rağmen, artık söylenecek söz kalmamıştır." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hala Suriyeliler bombalanmaya devam etse, biz kapımızı yine kapatmayacağız. O varil bombalarından kaçan insanlara, o kimyasal silahlardan kaçan insanlara, o konvansiyonel silahlardan kaçan insanlara eğer kapılarımızı kapatırsak biz de zalimlerden olmaz mıyız? Zulme rıza zulümdür."

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Güney Asya'nın önemli ülkesi Hindistan ile Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının buluşma noktası Türkiye arasındaki dayanışma bölge ile birlikte dünyanın da barışına, huzuruna, refahına katkıda bulunacaktır." dedi.

Jamia Millia İslamia Üniversitesi'nin genç dimağları eğitmek amacıyla kurulduğunu belirten Erdoğan, "Böylesi köklü, yüksek ve saygın eğitim öğretim kurumu tarafından şahsıma fahri doktora unvanı verilmesi beni ayrıca memnun etmiştir. Şahsıma gösterdiniz teveccüh için en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Şahsımdan öte bu fahri doktorayı da milletim adına alıyorum." ifadesini kullandı.

Aralarındaki uzak mesafeye rağmen Hindistan ile Türkiye ilişkilerinin köklü bir tarihi geçmişe sahip olduğuna işaret eden Erdoğan, bölgede 350 yıl hüküm süren Babür devletinin kuruluşunda Anadolu'daki Osmanlıların çok ciddi destekleri bulunduğunu vurguladı.

Ekber Şah'ın modern Hindistan'ın temelini oluşturan farklı inanç ve kökendeki insanları aynı devlet çatısı altında yönetebilme kabiliyetini kazandıran ilk hükümdar olduğunu anlatan Erdoğan, ünlü Hint Şairi Tagore'nin "Sonsuzluğun yüzünde bir gözyaşı damlası" şeklinde tanımladığı Tac Mahal'in de ortak tarihin sembol eserlerinden biri olarak kabul edildiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tac Mahal'in Türkiye'nin her köşesinde yüzlerce eseri bulunan Mimar Sinan'ın talebeleri tarafından inşa edildiğine dikkati çekerek, "Eserin banisi Şah Cihan'ın Osmanlı'ya olan muhabbetini bugün de saygıyla hatırlıyoruz. Osmanlı'nın son dönemlerindeki en önemli padişahı olan Abdülhamid Han'ın iade-i ziyaret için Japonya'ya gönderdiği Ertuğrul Fırkateyni 128 yıl önce Bombay Limanı'nda heyecanla ve samimi bir muhabbetle karşılanmıştır." diye konuştu.

İstiklal Harbi"nin yürütüldüğü dönemde Hindistan halkının Türkiye'ye verdiği desteği unutmanın asla mümkün olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'nı 1922 yılında zaferle sonuçlandırması, Hindistan halkının kendi bağımsızlık mücadelesine de ilham kaynağıdır." dedi.

- "Hindistan halkının ülkemize olan muhabbetini bizzat gördüm"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın en önemli medeniyetlerine ev sahipliği yapan Hindistan'ın sömürge olarak kalmayı kabul etmesinin mümkün olmadığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Tarihe geçecek bir azim ve cesaretle yürütülen bağımsızlık hareketi sonunda başarıya ulaşmıştır. Hindistan bağımsızlık hareketinin liderleri Gandhi ve Nehru'nun iki ülke arasında güçlü ilişkiler kurulmasını arzu ettiklerini biliyoruz. Tüm bu güçlü arka plana rağmen Türkiye-Hindistan ilişkilerinin bugün maalesef olması gereken düzeyin çok gerisinde bulunduğunu görüyoruz. Biz Türkiye olarak Hindistan ile siyasi, ekonomik, kültürel tüm ilişkilerimizi geliştirme, güçlendirme yönünde samimi bir iradeye sahibiz. Hindistanlı dostlarımızın da aynı yaklaşıma sahip olduklarına inanıyorum. Hindistan halkının ülkemize olan muhabbetini bizzat görme, şahit olma imkanı buldum. Bu ziyaretim inşallah yeni bir dönemin başlangıcına vesile teşkil edecektir. Bugün yaptığımız görüşmelerde Sayın Başbakan ile dar kapsamlı heyetler arası görüşmelerimizin çok verimli geçtiğini ifade etmek istiyorum."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kültür ve eğitimin Hindistan ile Türkiye arasında büyük potansiyel barındıran alanların başında geldiğine işaret ederek, Hindistan Cumhuriyeti'nin ilk kültürel iş birliği anlaşmasını 1951 yılında Türkiye Cumhuriyeti ile imzalamasının tesadüf olmadığını aktardı.

Hint televizyonlarında yayınlanan Türk dizilerinin, Türk televizyonlarında oynayan Hint dizilerinin büyük ilgi görmesinin de tesadüfi olmadığını kaydeden Erdoğan, "Hint çiftlerin düğünleri için giderek daha fazla ülkemizi tercih etmeleri de iki ülke kültürlerinin birbirlerine yatkınlığını ortaya koymaktadır. Ülkemizin hiçbir vatandaşı için Hindistan meçhul bir ülke, Hint kültürü meçhul bir kültür değildir. Gönüllerdeki bu yakınlığı her alanda fiili işbirliğine çevirmemiz gerekiyor. Onun yolu da eğitim öğretimden geçiyor." diye konuştu.

Jamia Millia İslamia Üniversitesi'nde, Yunus Emre Enstitüsü'nün iş birliğiyle Türkiye'den gelen okutmanların Hint öğrencilere lisans düzeyinde Türk dili ve edebiyatı dersleri verdiğini aktaran Erdoğan, Türkiye'de de 118'i Türkiye'nin sağladığı burslarla olmak üzere, 171 Hindistanlı öğrencinin yükseköğrenim gördüğünü bildirdi.

Erdoğan, Hindistan'da Türkiye burslarına olan ilginin katlanarak artıyor olmasından memnuniyet duyduklarını ifade ederek, bu yıl başvuru sayısının 589 olarak gerçekleştiğini, bu sayının daha da artmasını arzu ettiklerini belirtti.

- "Yakın iş birliğine her zamankinden daha çok ihtiyaç var"

Türkiye'de öğrenim gören Hindistanlı gençlerin her birini ortak gelecek adına çok önemli bir yatırım olarak gördüklerini anlatan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu öğrenciler eğitimlerini tamamladıktan sonra nitelikli insan kaynağı olarak Hindistan'a en iyi şekilde hizmet edecekler. Dostluğumuzun daim kılınması için ortak tarihimizin genç nesillere aktarılması da sorumluluklarımız arasındadır. Bu güzide üniversite gibi kurumlar genç ve dinamik nüfuslara sahip Türkiye ve Hindistan'ın geleceğine ışık tutarken, geleceği hazırlama noktasında ortak tarihi yaşatacaklardır. Farklılıklar değil, müşterekler üzerinden yürüteceğimiz çalışmalardan çok kısa sürede her iki ülkenin de faydasına önemli neticeler elde edeceğimize inanıyorum.

Küresel düzeyde yeniden bir yapılanma sürecinden geçtiğimiz şu dönemde ülkelerimiz arasındaki yakın işbirliğine her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Güney Asya'nın önemli ülkesi Hindistan ile Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının buluşma noktası Türkiye arasındaki dayanışma, bölge ile birlikte dünyanın da barışına, huzuruna, refahına katkıda bulunacaktır."

Bugün İstanbul ile Yeni Delhi arasının 5 saat 45 dakika sürdüğü bilgisini paylaşan Erdoğan, bunların artık uzun mesafeler olmadığını, bakıldığında her ne kadar uzak görünse de ne kadar yakınlaştığını anlamamak için hiçbir sebep bulunmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonra artık gençler olarak farklı bir dinamizme ulaşılması gerektiğini belirterek, gençlere şöyle seslendi:

"Bu meseleye sahip çıkmalısınız. Eğer sizler bu meseleye sahip çıkarsanız, Türkiye Hindistan ilişkileri çok kısa bir sürede olması gereken seviyeye ulaşacaktır. Bunun için önce zihinlerdeki ön yargıların bir kenara bırakılması gerekiyor. Sizlerden ricam, lütfen Türkiye'yi Batı'lı ajansların haberlerinden veya terör örgütlerinin buradaki lobilerinin yaydığı yalanlarda değil, bizzat kaynağından takip edin. Ülkemizde İngilizce yayın yapan çok sayıda televizyon kanalı, gazete, dergi var. Türkiye ile ilgili gelişmeleri buralardan takip etmenizi öneriyoruz. Bu şekilde hareket ettiğinizde diğer kaynakların ülkemizle ilgili gerçekleri ne kadar saptırdıklarını, örttüklerini bizzat kendiniz de göreceksiniz."

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :