Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında

Erdoğan: (2)- "Bir Cumhurbaşkanı olarak, cumhurun başı olarak benim de tabii tek derdim şudur; geleceğe yönelik başarılı bir kabine oluşması. Çünkü bu başarılı kabinenin oluşmasında Cumhurbaşkanı, Başbakan ortak hareket etmesi, ortak bir çalışma performan

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı, cumhurun başı olarak geleceğe yönelik başarılı bir kabine oluşmasını istediğini belirterek, "Çünkü bu başarılı kabinenin oluşmasında Cumhurbaşkanı, Başbakan ortak hareket etmesi, ortak bir çalışma performans ortaya koyması ülkenin geleceği için önemli. Cumhurbaşkanı başka telden çalarsa, Başbakan başka telden çalarsa o zaman biz bir netice alamayız. Bu bakımdan yani bizim özellikle buradaki senkronize olmamız çok çok önemli" dedi.

Erdoğan, ATV ve A Haber ortak yayınına katılarak, gündeme ilişkin soruları cevapladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Başbakan Davutoğlu, kabineyi size sunacak. Nasıl bir kabine beklemeliyiz? Siz nasıl bir kabine beklersiniz?" sorusu üzerine, kurulacak yeni hükümet konusunda açıklamalarda bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bir çalışma yürüteceğini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Burada Sayın Başbakan bir defa çalışmasını yürütecek. Kendine göre herhalde o da arkadaşlarıyla istişarelerini yapar. Ondan sonra da bize kendi hazırlıklarını sunacaktır. Bu hazırlıkları sunduktan sonra da tabii bizler kendisiyle bazı şeyleri paylaşırız, paylaşmayız ama bu arkadaşların kahir ekseriyeti tanıdığımız, bildiğimiz arkadaşlar. Burada bir Cumhurbaşkanı olarak, cumhurun başı olarak benim de tabii tek derdim şudur; geleceğe yönelik başarılı bir kabine oluşması. Çünkü bu başarılı kabinenin oluşmasında Cumhurbaşkanı, Başbakan ortak hareket etmesi, ortak bir çalışma performans ortaya koyması ülkenin geleceği için önemli. Cumhurbaşkanı başka telden çalarsa, Başbakan başka telden çalarsa o zaman biz bir netice alamayız. Bu bakımdan bizim özellikle yani burada senkronize olmamız çok çok önemli. Temennim odur ki, şu anda kendileri bu çalışmalarını zaten yapacaklar, bu çalışmalarını yaptıktan sonra zaten bugün kendileri de açıkladılar, fazla uzatmadan, kısa bir zaman içinde, süratle inşallah kabine listesi bize gelir, biz de kabine listesi üzerinde hemen çalışmamızı yapar, kendilerine 'hayırlı olsun' deriz. Kaldı ki Pazar günü 22'sinde Meclis Başkanlığı seçimi de var. Şu anda Meclis Başkanlığı için müracaatlar yapılıyor. Pazar günü Meclis Başkanlığı seçimi de yapılmasıyla yeni Başkan belli olmuş olacak. Yeni Başkanın belli olmasıyla birlikte divan teşekkülü, vesairesi ondan sonra parlamento yasama organı olarak, onların da devreye girişi hemen yürütmenin çalışmalarında inşallah hızlandıracaktır."

- "60 madde az bir şey değil" 

"Yeni Meclis'le yeni anayasa beraberinde gelebilecek mi? Siz daha önce yeni anayasa konusunda sinyaller vermiştiniz. 'Hatta başkanlık sistemi tartışılsın' demiştiniz. Yeni anayasayı bu sefer Meclis kendi iradesiyle gerçekleştirebilir mi?" şeklindeki soru üzerine Erdoğan, bu konuda gerçekçi olunması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Şu anda Meclis Başkanı'nı bir kenara koyduğumuz zaman 316 milletvekili var AK Parti'nin. Eğer referandumla bir çözüm bekleniyorsa burada en az 330 gerekiyor. Bu 330 olmadan referanduma gitmesi mümkün değil. Dolayısıyla burada tabii ki gizli oylamayla oluyor ama diğer gruplardan buraya bir desteğin olması lazım ki yeni anayasa bu oylamada geçsin. Ben yalnız şuna inanıyorum, yani referandumla eğer yeni anayasayla ilgili hazırlıklar, metin geçerse millet bunu kesinlikle onaylar. Buna inancım sonsuz. Fakat ben buradan bir başka çağrı yaparım. O da şudur. Bugün muhalefette olan siyasi partiler, biliyorsunuz dönemimde bir anayasa çalışması yaptık. Bu anayasa çalışmasında aklımda kaldığı kadarıyla 60 madde, 4 siyasi partinin çalışmasıyla paraf edildi, onların paraflarından geçti. Şimdi bu 60 madde az bir şey değil. Burada yapılması gereken nedir? Şu andaki yine muhalefet partileriyle iktidar partisi, acaba ikili görüşmeleriyle bu 60 madde ve bunun dışındaki maddeler vesaire bu çalışmayı ele alıp burada süratle bir adım atmak ve artık bir yani darbe anayasasıyla değil de milli iradenin ortaya koymuş olduğu bir anayasayla geleceğe yürümeyi ister mi istemez mi? Şimdi bugün sadece anamuhalefetin vereceği destekle bile hiç milli iradeye başvurmadan, milli iradenin parlamentodaki temsilcileriyle burada şöyle 1 ay bile sürmez, bu değişiklikler süratle parlamentodan geçebilir. Şimdi bu olayın matematik yönüdür, realist yönüdür. 'Milletimize bunu götürelim'... Millete de gittiği zaman ben inanıyorum ki milletimiz de zaten böyle bir metni kesinlikle ben milletime inanıyorum, onaylayacaktır."

- "Başkanlık sistemini bırakalım millet tartışsın" 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçmişte 26 maddelik bir anayasa değişikliği metnini 330'u aşan bir oyla parlamentodan geçirerek millete götürdüklerini ve milletin onayını aldıklarını aktararak, şöyle devam etti:

"Milletimiz yüzde 58 ile o zaman bunu onayladı ve bu anayasa değişiklikleri hemen uygulamaya geçti. Şimdi burada da yine benzer bir adım çok daha güçlü bir şekilde, çok daha farklı bir şekilde atılabilir? Bütün mesele bizim ortak paydamız nedir? Biz darbe anayasasıyla gitmeyiz. Şimdi ben bir Cumhurbaşkanı olarak diyorum ki; mademki bir darbe anayasasıyla gitmeyiz. Öyleyse yani milletin adeta bir hakkı durumuna gelmiş olan bu anayasa konusunda, parlamentodaki siyasi partiler kaldıkları yerden devam etsinler ve önce paraf ettikleri bu 60 madde üzerinde bir adım atsınlar, süreç devam etsin. Mesela ben başkanlık sistemi olayını gündeme getirdim, getiriyorum yine de getireceğim. Ancak o anayasa değişiklikleri içerisinde de başkanlık sistemi olayı vardı. Orada başkanlık sistemi henüz müzakere edilmemişti, ona gelinmemişti. Fakat şu anda diğerleri üzerinde bir mutabakat sağlandıktan sonra, yani başkanlık sistemini, kendileri kabul etmiyor, kabul edip etmemeleri önemli değil. Önemli olan bir şey var. Bu başkanlık sistemi nedir? Bunu millet bırakalım tartışsın, akademisyenler tartışsın, siyasetçiler tartışsın. Ülkemize kazandırır mı, kaybettirir mi? Bunu görelim. Bundan niye çekiniyoruz. Bundan çekinmeye gerek yok. Birçok sıkıntıların altında aslında sistem krizi yatıyor. Bizim bu sistem krizinden kurtulmamız lazım. Dünyada bugün işte G20'yi yaptık, G20'ye katılan ülkelerin kahir ekseriyeti başkanlıkla yönetiliyor. Hepsinde de bu noktada bir başarı, bir grafik, başarıyla da dolu bu görülüyor."

- "Bu benim şahsi meselem değil"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, birilerinin başkanlık sistemini "Bu Erdoğan'ın kendi meselesidir" şeklinde lanse etmeye çabaladığını ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi: 

"Bu benim şahsi meselem değil. Ülkemin meselesi olarak görüyorum. Milletimin meselesi olarak görüyorum. Biz ülkemize, milletimize daha faydalı nasıl oluruz, bunu düşünerek bu adımı atıyoruz. Bizim tarihimize baktığımız zaman o başarılarla dolu olan tarihte aslında bunun örnekleri var. Kaldı ki geçtiğimiz siyasi liderlerde, ebediyete intikal etmiş olanların birçoğunun gündeminde hep başkanlık sistemi vardır. Gazi Mustafa Kemal'in uygulamalarında başkanlık sistemi vardır. Dönelim milletin önüne getirelim, millet bu noktada tercihini yapsın. Ne diyorsa millet biz de 'baş göz üstüne' deriz, böyle yürüyelim.

Şu anda bakın, 5,5 ay veya 4,5 ay kaybettik. Yazık günah, bu millet bunları kaybetmesin. Sandığa gittik, sandıktan ne çıktıysa hemen uygulamaya konulur. İtalya, bakın şimdi yeni bir adım attı. Yüzde 40'la tek başına iktidarı yakalayabilecek. Böyle bir duruma geldi. İngiltere yüzde 34-35'le bugün tek başına iktidarı yakaladı. Herkes istikrara götüren yol nereden geçiyor, buna bakıyor. 'Yüzde 35-36 ile de olsa tek başına iktidarın yollarını açalım' diyor. Muhalefet 'hayır' olmaz demiyor, ülkesi için ne gerekliyse bunu yapalım diyor. İtalya'da aynı şey oluyor. Bunlar bize yakın Avrupa ülkeleri. Bunları artık görelim. Bunları gördüğümüz zaman olay çok farklı olur. Bizim anayasamıza baktığımız zaman, geçmişten bu yana 1924'ten alalım bu tarafa doğru, bir kısmı hemen çıkarılmış, yerine bir şeyler konmuş, çıkarılmış bir şeyler konmuş falan... Adeta bir yamalı bohçaya dönmüş. Artık bu işi tertemiz, pırıl pırıl, bir yeni anayasa olarak belki milletimize sunma zamanı gelmiştir diye düşünüyorum."

(Sürecek) 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı