Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)

"Türkiye, başta terörizme karşı mücadele olmak üzere her alanda samimi ve kapsayıcı bir uluslararası iş birliğinin bugüne kadar malum savunucusu olmuştur. Bu zirvede (Nükleer Güvenlik Zirvesi) de bilhassa Paris, Ankara, İstanbul, Brüksel ve Lahor'da gerçe

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, başta terörizme karşı mücadele olmak üzere her alanda samimi ve kapsayıcı bir uluslararası iş birliğinin savunucusu olduğunu belirterek, "Bu zirvede (Nükleer Güvenlik Zirvesi) de bilhassa Paris, Ankara, İstanbul, Brüksel ve Lahor'da gerçekleştirilen terör eylemleri karşısında artık terörle mücadelede samimi iş birliği yapılması gerektiğini vurgulayacağız. Bu konuda adım atmakta geç kaldığımız her gün, ülkelerimize yönelik terör belasının daha da büyümesi demektir. Türkiye olarak iş birliği eksikliğinden kaynaklanan nedenler dolayısıyla daha fazla bedel ödemeye tahammülümüz kalmadı." dedi.

Erdoğan, ABD'nin başkenti Washington'a hareketi öncesi Atatürk Havalimanında düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Barack Obama'nın davetine icabetle Washington'da düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere bu ülkeye ziyaretinde bakanların, milletvekillerinin, bürokratların ve iş adamlarının kendisine eşlik edeceğini bildirdi.

Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin güvenlik ve istikrara yönelik en ciddi tehditlerden biri olan nükleer terörizme karşı çabaların birleştirilmesi amacıyla 53 ülke ve 4 uluslararası teşkilatın bir araya gelmesi suretiyle işlediğini anlatan Erdoğan, Washington'da gerçekleştirilecek 4. zirvede ele alınacak önemli konuları, "artan nükleer tehditle mücadele" ve "nükleer kaçakçılığa karşı alınabilecek ilave tedbirler" şeklinde sıraladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede, uluslararası iş birliğinin artırılmasının müzakere edileceğine değinerek, şunları söyledi:

"Bütün bu çabalar ancak tüm ülkelerin beraberce hareket etmeleri halinde başarılı olabilir. Türkiye, başta terörizme karşı mücadele olmak üzere her alanda samimi ve kapsayıcı bir uluslararası iş birliğinin bugüne kadar malum savunucusu olmuştur. Bu zirvede de bilhassa Paris, Ankara, İstanbul, Brüksel ve Lahor'da gerçekleştirilen terör eylemleri karşısında artık terörle mücadelede samimi iş birliği yapılması gerektiğini vurgulayacağız. Bu konuda adım atmakta geç kaldığımız her gün, ülkelerimize yönelik terör belasının daha da büyümesi demektir. Türkiye olarak iş birliği eksikliğinden kaynaklanan nedenler dolayısıyla daha fazla bedel ödemeye tahammülümüz kalmadı."

Türkiye'nin yeni nükleer güç santrali projelerinin, ülkenin yüksek nükleer emniyet ve güvenlik standartlarına ulaşmasını gerekli kıldığını belirterek, "Türkiye nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla yararlanma hususunda güçlü bir iradeye bugüne kadar sahip olmuştur, bundan sonra da sahip olacaktır. Nükleer enerji projelerimiz ile bu kapsamdaki güvenlik ve emniyet tedbirlerimiz, Nükleer Güvenlik Zirvelerinin hedefleriyle tam bir uyum içerisindedir. Washington zirvesi, ülkemizin nükleer güvenlik sürecine bağlılığının teyit edilmesi ve kaydedilen ilerlemelerin paylaşılması açısından da önemli bir fırsattır. Zirveye sunacağımız Ulusal İlerleme Raporumuzda inşallah bu hususları da vurgulayacağız." diye konuştu.

- "Merkez, yükselen İslam karşıtlığı ve yabancı düşmanlığına en anlamlı bir cevap olacak"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve vesilesiyle Washington'da bulunacağı süre içerisinde muhtelif üst düzey görüşmeleri olacağını, ülkelerin liderleriyle ikili görüşmeler ve iş dünyasıyla geniş kapsamlı görüşmelerin yanı sıra gerek ABD'nin çok çok ileri gelen yatırımcıları gerekse Türkiye'de, ABD'de ve farklı ülkelerdeki yatırımcılarla dar kapsamlı toplantılar yapılacağını kaydetti.

Erdoğan, akademik çevreler, basın ve kanaat önderleriyle bir araya geleceklerini, son dönemde yaşanan önemli görüşmeleri değerlendireceklerini söyledi.

Ziyareti vesilesiyle, 2013'te Maryland'ta 65 dönümlük bir arazi üzerinde temeli atılan Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nin resmi açılışını 3 Nisan'da gerçekleştireceklerini bildiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bünyesinde cami, kültür merkezi, İslam Eserleri Müzesi ve misafirhane gibi medeniyetimizi temsil eden pek çok eserin bulunduğu bu merkezin, son derece önemli bir rol üstleneceğine inanıyorum. Bilhassa içinden geçtiğimiz bu sancılı süreçte, özellikle de bu merkez, o çevrede, adeta çapı 50-80 kilometrelik o çevrede yaşayan tüm Müslümanların ilgi alakasını çektiği ve çekeceği gibi bunun yanında farklı inanç ve kültür gruplarını da orada toplayacağına inanıyorum. Bu merkez, yükselen İslam karşıtlığı ve yabancı düşmanlığına da en anlamlı bir cevap olacaktır. Merkezin ayrıca kültürler arası işbirliği ve uyum açısından önemli bir misyon üstleneceğine de inanıyorum. Şimdiden merkezin, ülkelerimiz, ABD'de yaşayan vatandaşlarımız ve diğer Müslüman topluluklar için hayırlı olmasını diliyorum."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler