Çin THAAD'ın Güney Kore'ye izinsiz sokulmasından "endişeli"

Çin THAAD'ın Güney Kore'ye izinsiz sokulmasından "endişeli"

PEKİN (AA) - Çin, ABD'nin Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması'nın (THAAD) bazı parçalarının Güney Kore'de yeni seçilen Devlet Başkanı Moon Jae-in'in...

PEKİN (AA) - Çin, ABD'nin Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması'nın (THAAD) bazı parçalarının Güney Kore'de yeni seçilen Devlet Başkanı Moon Jae-in'in haberi olmaksızın ülkeye sokulmasından ciddi endişe duyduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, başkent Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında, THAAD'ın Seul yönetiminden izin alınmadan kurulmasına ilişkin ciddi endişeleri olduğunu söyledi.

Hua, ABD'nin THAAD'ı Güney Kore'ye kurmasının Çin'in stratejik güvenlik çıkarlarına ve bölgesel stratejik dengeye zarar verdiğini belirtti.

Sistemin Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması hedefine yardımcı olmadığını kaydeden Hua, bu sistemin tüm tarafların Kore yarımadası sorununu diyalog ve müzakere ile çözme çabasına "karşı" bir eylem olduğunu savundu.

Güney Kore'den dün yapılan açıklamada, Seul yönetiminden izin alınmadan THAAD’ın dört füze fırlatma platformunun kurulması hakkında devlet başkanının talimatıyla özel bir soruşturma başlatıldığı ifade edilmişti.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Yoon Young-chan, basın mensuplarına yaptığı bilgilendirmede, "Başkan Moon, dört ilave füze platformunun ülkeye nasıl sokulduğu, bu kararı kimin aldığı, kararın neden halka açıklanmadığı ve neden yeni yönetimin bugüne kadar konu hakkında bilgilendirilmediğinin açıklığa kavuşturulması için talimat verdi." ifadelerini kullanmıştı.

ABD’nin, THAAD teknolojisini Güney Kore'ye yerleştirme planına, Kuzey Kore'ye en yakın ülkelerden biri olan Çin uzun süredir karşı çıkıyor. Pekin yönetimi, füze savunma sisteminin bölgedeki güvenlik endişelerini artıracağını ve casusluk faaliyetleri için de kullanılabileceğini öne sürüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler