Çin Başbakanı Li Avustralya’da

Çin Başbakanı Li Avustralya’da

Li: "Avustralya’ya serbest ticaret için geldim"

MELBOURNE (AA) – Çin Başbakanı Li Kıçiang, "Avustralya’ya serbest ticaret için geldim." dedi.

Avustralya Yayın Kurumu ABC’de yer alan habere göre, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull tarafından başkent Canberra’da resmi törenle karşılanan Çin Başbakanı Li Kıçiang daha sonra onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

Li, burada yaptığı açıklamada, Avustralya ve Çin arasındaki ticaretin artarak devam edeceğini söyleyerek, "Buraya serbest ticaret için geldim." dedi.

- İkili ticaret hacmi 150 milyar dolar

Turnbull, yaklaşık bir yıl önce yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasının iki ülke arasındaki ticareti önemli oranda artırdığını dile getirdi.

Turnbull, "İki ülke arasında 150 miyar dolarlık çift yönlü ticaretimiz var, bu Çin’i büyük bir farkla en büyük ticaret ortağımız yapıyor. İki ülke arasında her yıl yaklaşık 2 milyon insan seyahat ediyor. Çin ve Avustralya arasındaki serbest ticaret anlaşması birinci yılını yeni doldurdu ve daha geniş imkanlara kapı açtı." şeklinde konuştu.

Çin Başbakanı Li'nin 5 gün sürecek Avustralya temasları sırasında iki ülke arasında yeni anlaşmalara imza atılmasının yanı sıra Avustralya-Çin arasında yürürlükte olan serbest ticaret anlaşmasının bir sonraki aşamasının da açıklanması bekleniyor.

Turnbull-Li arasında yarın başlayacak ikili görüşmelerde, ABD’nin dışarıda tutulacağı Güneydoğu Asya ülkelerini, Hindistan ve Japonya’yı kapsayan Çin merkezli Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) müzakerelerinin gündeme gelmesi bekleniyor. Ayrıca Güney Çin Denizi konusunda Li'nin Avustralya’dan tarafsız kalmasını isteyeceği belirtiliyor.

Çin Başbakanı Li pazar günü Yeni Zelanda’ya geçecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :