CHP'li Bircan'ın Ergene'deki "kirlilik" iddiası

CHP'li Bircan'ın Ergene'deki "kirlilik" iddiası

Orman ve Su İşleri Bakanlığı:- "Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Ergene'nin temizliği için bugüne kadar yaptıklarına rağmen böyle iddiaların dile getirilmesi en hafif tabirle insafsızlıktır"

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan'ın "Göller ve Sulak Alanlar Eylem Planı Genelgesi'nin Ergene'deki kirliliğin kabulü anlamına geldiği" yönündeki açıklamaları üzerine, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Ergene'nin temizliği için bugüne kadar yaptıklarına rağmen böyle iddiaların dile getirilmesi en hafif tabirle insafsızlıktır." değerlendirmesi yapıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan'ın, genelgeyi eleştirerek, "Ergene temizliğinde bir arpa boyu yol alınamadığı ve su kalitesinin hala 4'üncü sınıf olduğu" ifadelerinin Edirne basınında yer aldığı kaydedildi.

Basında yer alan bu iddiaların kesinlikle doğru olmadığı belirtilen açıklamada, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Ergene'nin temizliği için bugüne kadar yaptıklarına rağmen böyle iddiaların dile getirilmesi en hafif tabirle insafsızlıktır. Alınan tedbirler neticesinde kirlilik parametreleri önceki yıllara göre önemli ölçüde azalmıştır." bilgisine yer verildi.

Ergene'deki kirlilik yükünün 4 kat azaldığı ve alınan önlemler sonucunda su kalitesinin Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) parametresi açısından 4'üncü sınıftan 3'üncü sınıf değerlerine doğru iyileşmekte olduğu aktarıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu Ergene Nehri Havza Koruma Eylem Planı kapsamında 15 eylem bulunduğu, her bir eylem bünyesindeki faaliyetlere yönelik planlama, projelendirme, ihale, inşaat ve işletme safhalarının bulunduğu aktarılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Halihazırda inşaat aşamasında olan arıtma tesislerinin devreye girmesi ve özellikle arıtılmış sanayi atık sularının Marmara Denizi'nin Karadeniz'e giden dip akıntısına verilmesi ile birlikte su kalitesi 2'nci sınıfa yükselecektir. Bakanlığımız tarafından yürütülen izleme çalışmalarının sonuçları değerlendirildiğinde Çorlu Çayı'nın membasında petrol hidrokarbonları ile metal grubu parametrelerden kurşun, nikel, krom, çinko, arsenik, baryum, bor, alüminyum, bakır, titanyum ve antimon konsantrasyonu açısından alıcı ortamda izin verilebilir standart değerleri aşılmamıştır. Ayrıca, metaller, yarı metaller ile ilgili olarak havzanın doğal jeolojik formasyonuna bağlı olarak da su kaynaklarında gözlenmektedir. Dolayısıyla su kaynaklarında yapılan izlemelerde tespit edilen metaller, doğrudan kirlilik olarak değerlendirilmemekte, toprak yapısı ile bağlantılı olarak da değerlendirilmektedir."

Basında sıklıkla dillendirilen Ergene Nehri'nin Edirne Uzunköprü ilçesinden geçen bölümünde yapılan ölçümde suda 1 litrede 30 mikrogram siyanür tespit edildiği konusunun da gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.

Meriç Ergene Havzası Tekirdağ'daki 26 su kütlesine ait, bakanlık tarafından yapılan mevcut kirlilik yükü hesaplamaları incelendiğinde azot yükünün (TN) tarımsal kaynaklı, fosfor yükünün (TP) ise büyük oranda deşarj kaynaklı olduğunun tespit edildiği, alınan önlemler sonucunda tarımda zirai kaynaklı kirleticilerin kullanımında yüzde 50 oranında azalma gözlemlendiği ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bütün bunlarla birlikte 'Ergenede bir arpa boyu yol alınamamıştır' ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Ergene Havzası Çevre Yönetimi Master Planı, Ergene Havzası Endüstriyel Atıksu Ana Yönetim Planı ve Ergene Nehri Havza Koruma Eylem Planı hazırlanmıştır. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatlarıyla gerçekleştirilen söz konusu planlardaki yatırımların yanı sıra AB fonu ile bakanlığımız mali ve teknik desteğiyle 'Lüleburgaz İlçesi Evsel Atıksu Arıtma Tesisi, Kanalizasyon Şebekesi ve Kollektör Hattı Projesi' de hayata geçirilmiştir. Gelinen safhada, Ergene Nehri Havza Koruma Eylem Planı planlandığı gibi devam etmektedir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler