CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş:

CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş:

"1 milyon 600 bin kişinin mesleki yeterlilik belgesi almasını sağlamayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, görevini ihmal etmiştir. Bu ihmalin ve sorumsuzluğun bedelini 1 milyon 600 bin inşaat işçisi ve binlerce inşaat işvereni ödemek zorunda kalacakt

TBMM (AA) - CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, "1 milyon 600 bin kişinin mesleki yeterlilik belgesi almasını sağlamayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, görevini ihmal etmiştir. Bu ihmalin ve sorumsuzluğun bedelini ise 1 milyon 600 bin inşaat işçisi ve binlerce inşaat işvereni ödemek zorunda kalacaktır." dedi.

Demirtaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Mesleki Yeterlilik Kurumunun kurulmasıyla özellikle inşaat gibi zanaat gerektiren mesleklerde çalışacak işçiler için bu kurumdan mesleki yeterlilik belgesi alınmasının öngörüldüğünü belirtti.

Ancak 2006 yılından bu yana tüm mesleklerde sadece 35 bin işçiye mesleki yeterlilik belgesinin verildiğini ifade eden Demirtaş, Mesleki Yeterlilik Kurumunun bu anlamda yetersiz kaldığını savundu.

Geçen sene yayımlanan tebliğe rağmen, inşaat kolunda çalışan 1 milyon 600 bin kayıtlı işçinin mesleki yeterlilik belgesi alamadığını aktaran Demirtaş, "1 milyon 600 bin kişinin mesleki yeterlilik belgesi almasını sağlamayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, maalesef görevini ihmal etmiştir. Bakanlığın bu ihmalinin ve sorumsuzluğunun bedelini ise hem 1 milyon 600 bin inşaat işçisi, hem de binlerce inşaat işvereni ödemek zorunda kalacaktır." diye konuştu.

Mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçiler nedeniyle işverenlere işçi başına 500 lira idari para cezasının kesilmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Demirtaş, "Peki sonra ne olacak? Bu işçiler ya işsiz kalacak ya da kayıt dışı çalıştırılacak. İnşaat sektöründeki çalışmalar devam edeceğine göre, bu durum işverenleri kayıt dışı çalışmaya zorlayacaktır. Bu durum da inşaat sektöründe ve işkolunda kargaşaya, kaosa ve mağduriyetlere yol açacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

İnşaat iş kolundaki iş kazalarının ve ölümlerin de artış gösterdiğini anlatan Demirtaş, bunların önlenmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumuna çok önemli bir görev düştüğünü bildirdi.

Öte yandan, Zonguldak'ta özel bir maden şirketine kayyum atanmasının ardından, 245 işçinin iş akitlerinin feshedildiğini anımsatan Demirtaş, bu nedenle şu anda 65 işçinin açlık grevi yaptığını aktardı.

Açlık grevinde 7. güne girildiğini vurgulayan Demirtaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının soruna el atması gerektiğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler