CHP İstanbul Milletvekili Çiçek:

CHP İstanbul Milletvekili Çiçek:

(Askerlerin ağır ceza mahkemelerince yargılanması) O gece yasa değişikliğini Meclise getiren, buna önderlik yapanlar, aslında kumpas davalarıyla 15 Temmuz'a gelen sürecin esas suçlularıdır"

TBMM (AA) - CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, 25 Haziran 2009'daki yasa değişikliğiyle askeri şahısların ağır ceza mahkemelerince yargılanmasının önünün açıldığını anımsatarak, "O gece yasa değişikliğini Meclise getiren, buna önderlik yapanlar, aslında kumpas davalarıyla 15 Temmuz'a gelen sürecin esas suçlularıdır, azmettiricileridir." dedi.

Çiçek, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, yarının 10 Kasım olduğunu anımsatarak, çağdaş Türkiye varsa bunun Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına borçlu olunduğunu söyledi.

FETÖ mensuplarının yargılanmalarının sürdüğüne işaret eden Çiçek, değişik nedenlerle bu davalara dahil edilen masum kişilerin ayıklanmasını ve FETÖ'cülerin adil yargılamayla en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

Çiçek, 25 Haziran 2009'daki yasa değişikliğiyle askerlerin ağır ceza mahkemelerince yargılanmasının önünün açıldığını anımsatarak, "O gece yasa değişikliğini Meclise getiren, buna önderlik yapanlar aslında kumpas davalarıyla 15 Temmuz'a gelen sürecin esas suçlularıdır, azmettiricileridir. Dolayısıyla, o dönemin Adalet Bakanı dahil Meclisteki iktidar partisinin grup başkanvekilleri, o gece o yasa değişikliği operasyonunu yürütenler aslında 15 Temmuz'un aslı failleridir. Dolayısıyla hem yargıyı hem de milleti bu faillerden hesap sormaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Düzenlemenin o dönem CHP tarafından eleştirildiğini hatırlatan Çiçek, 15 Temmuz'a gelen sürecin bu yasa değişikliğiyle başladığını belirtti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) bireysel başvurusunu Haziran 2010'da yaptığını ve hala sonuç alamadığını anlatan Çiçek, şunları kaydetti:

"Şimdi ByLock, ses kayıtları ortaya çıktı. Burada FETÖ'cüler dershanelerden bahsediyorlar. 'Hemen başlatalım abi. Sebebi de şu dönemin Türkiye temsilcisi Eser Karakaş'ın hanımıymış. Görev süresi dolmadan yetiştirelim' diyorlar. Ve de içi en çok dolu dosya. 'Dershanelerin maddi mağduriyeti' bir tazminat çıkarsa çok etkili olur deniyor. 'Yani Eser Karakaş'ın eşi Işıl Karakaş, FETÖ'nün en çok güvendiği yargıçlardan birisi AİHM'i onunla yönlendiriyor. Çünkü bu hanımefendi 3 yıl grup başkanlığı 3 yıl da grup başkan yardımcılığı yaptı. Dolayısıyla AİHM, kumpas davalarında devreye girmemişse hukuk ve adaletin gereğini yapmamışsa birinci faali Işıl Karakaş'tır."

Türkiye'nin görev süresi dolan Işıl Karakaş'ın yerine önerdiği ismin kabul edilmediğini, bu nedenle görevine devam ettiğini aktaran Çiçek, yaşananların hukuki ve vicdanı sorumluluğunun iktidarda olduğunu söyledi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki kararına ilişkin dün açıklama yaptıklarını anımsatan Çiçek, bugün 15.30'da Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile görüşeceklerini ve bu konuları da aktaracaklarını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler