CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran:

"Müftülere nikah yetkisi verilmesi evlenen çiftler arasında gerginliklere neden olacak. Evlenen çiftlerden birinin daha muhafazakar olan ailesi nikahı müftünün kıymasını isterken diğer aile bunu istemezse yeni evlenen insanlar arasında gerginlik doğabilir

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesinin, evlenen çiftler arasında gerginliklere neden olacağını savunarak, "Çiftlerden birinin daha muhafazakar olan ailesi nikahı müftünün kıymasını isterken diğer aile bunu istemezse yeni evlenen insanlar arasında gerginlik doğabilir." ifadelerini kullandı.

Cankurtaran, yaptığı yazılı açıklamada, son dönemlerde kıyafetleri gerekçe gösterilerek kadınları hedef alan saldırıların arttığını ifade etti.

Daha önce şort giydikleri gerekçesiyle kadınların saldırıya uğradığını, şimdi de bir güvenlik görevlisinin bir kadının kıyafetine müdahale ettiğini belirten Cankurtaran, "Besicler ya da Suudi Arabistan'daki din polisleri gibi sokakta kadınların giyimine müdahale edebileceklerini zanneden zorbalara meydanı bırakmayız." ifadesini kullandı.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Atatürk heykeline saldırıda bulunulduğunu anımsatan Cankurtaran, Atatürk heykellerine yönelik son yıllarda düzenlenen her saldırıdan sonra saldırganın akli dengesinin yerinde olmadığının iddia edildiğini, bu tür açıklamalarla olayın vehametinin azaltılmaya çalışıldığını öne sürdü.

Cankurtaran, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesini öngören yasa tasarısına ilişkin, şunları kaydetti:

"Müftülere nikah yetkisi verilmesi evlenen çiftler arasında gerginliklere neden olacak. Evlenen çiftlerden birinin daha muhafazakar olan ailesi nikahı müftünün kıymasını isterken diğer aile bunu istemezse yeni evlenen insanlar arasında gerginlik doğabilir. Cumhuriyet rejimi, nikah gibi kutsal bir olayı nikah memurlarına bırakırken biraz da bu farklılıkları gözeterek insanları ortak bir noktada buluşturmak istemişti. Bugüne kadar da bu sistem başarıyla sürdü. Sorunsuz işlediği halde hangi ihtiyaçtan dolayı müftülere nikah kıyma yetkisi verilecek? Nikahı kıyacak müftü, mevcut yönetmeliğe göre mi nikahı kıyacak yoksa halk arasında 'imam nikahı' olarak bilinen dini nikahı andıran söylemlerle mi nikahı kıyacak? Aynı yönetmeliğe bağlı kalacaksa neden böyle bir görevlendirme gereği duyuluyor? Şayet dini argümanlar kullanılarak resmi bir nikah kıyılacak ise başlı başına bir ikilik doğurur, laiklik ilkesiyle çelişir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler