CHP, çalışma hayatındaki hak ihlallerinin araştırılmasını istedi

CHP, çalışma hayatındaki hak ihlallerinin araştırılmasını istedi

TBMM (AA) - CHP, çalışma hayatında yaşanan hak ihlalleri ile istihdamdaki ayrımcılığın araştırılmasını istedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve...

TBMM (AA) - CHP, çalışma hayatında yaşanan hak ihlalleri ile istihdamdaki ayrımcılığın araştırılmasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve arkadaşlarının imzasıyla hazırlanan araştırma önergesi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Önergenin gerekçesinde, Türkiye'de çalışma hayatında hak ihlalleri yaşandığı, bu alandaki veri ve raporların da ihlalleri açıkça ortaya koyduğu ifade edildi.

Türkiye'nin 1932 yılından beri ILO üyesi olduğu ancak sözleşmelerin sadece yüzde 31'ini imzalamasının yanı sıra, sendikal haklara ilişkin sözleşmeleri en çok ihlal eden ülkeler arasında yer aldığı ileri sürülen gerekçede, "Özellikle AKP hükümetlerinin iktidarda olduğu yıllarda, sendikal hak ve özgürlükler bakımından yaşanan ihlaller hat safhaya ulaşmıştır. Son 15 yılda hükümet politikaları nedeniyle sendikalılaşma oranının gitgide düştüğü ve sendikal örgütlenmenin adeta parti örgütlenmesine dönüştürüldüğü bir duruma gelinmiştir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Hak ihlalleri nedeniyle Türkiye'nin sık sık ILO denetim organlarının gündemine alındığı ve eleştirildiği ifade edilen gerekçede, Türkiye'nin en çok hak ihlali yaşanan ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığı belirtildi.

Gerekçede, sendikal hak ihlallerinin, istihdamda yaşanan ayrımcılıkların ve ILO sözleşmelerine ilişkin yaşanan hak ihlallerinin tespit edilerek gerekli çalışmaların yapılması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerektiği vurgulandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler