CHP Bursa Milletvekili Sarıbal:

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal:

"Küçük üreticinin desteklenerek, köyde kalması sağlanmalıdır. Meraların korunması ve ıslah edilmesi gerekir. Hayvancılıkta yerel çeşitleri, türleri toprağa uygun şekilde geliştirmemiz lazım. Sağlıklı, esnek, sürdürülebilir bir destekleme politikası izleme

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Küçük üreticinin desteklenerek, köyde kalması sağlanmalıdır. Meraların korunması ve ıslah edilmesi gerekir. Hayvancılıkta yerel çeşitleri, türleri toprağa uygun şekilde geliştirmemiz lazım. Sağlıklı, esnek, sürdürülebilir bir destekleme politikası izlememiz lazım." dedi.

Sarıbal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, hükümetin büyük ve küçükbaş hayvan ithalatına ilişkin ortaya çıkan sonuçların yansımaları konusunda değerlendirmede bulundu.

Türkiye'nin 2010 ile 2016 yıllarında 217 bin ton tutarında karkas et ithalatı yaptığını ve karşılığında bir milyar dolar düzeyinde ödeme gerçekleştirdiğini belirten Sarıbal, "Tarım Bakanlığı yetkilileri 2003 ile 2016 yıllarında hayvancılığa 22 milyar lira destek sağladığını, bu yıl ise 3.8 milyar lira desteklemede bulunacağını belirtti. Bakanlık 4 bin 300 olan 50 baş ve üzeri büyükbaş hayvan bulunduran işletmelerin sayısını 31 bin 500'e çıkardığını duyurdu ancak bunun ne kadar gerçekleştiğini bilmiyoruz. Bildiğimiz şudur; bu süreç zarfında ne kırmızı et sorunu çözülmüş ne de hayvancılık sorunu çözülmüştür." diye konuştu.

Büyük çapta faaliyet gösteren işletmelerin yerine, küçük yerel işletmelerin desteklenmesinin önemine değinen Sarıbal, büyük işletmelere verilen desteğin amacına ulaşmadığını, üretimi desteklemediğini, ithalata olan bağımlılıkla ortaya çıktığını ifade etti.

- "İthalatla varacağımız yol hayvancılığın sonudur"

Yapılan 22 milyar liralık desteklemeye rağmen, ithalatın sürekli artmasının desteklemelerin işe yaramadığının göstergesi olduğunu savunan Sarıbal, şu görüşlerini paylaştı:

"Küçük üreticinin desteklenerek, köyde kalması sağlanmalıdır. Meraların korunması ve ıslah edilmesi gerekir. Hayvancılıkta yerel çeşitleri, türleri toprağa uygun şekilde geliştirmemiz lazım. Sağlıklı, esnek, sürdürülebilir bir destekleme politikası izlememiz lazım. 4.5 milyar doları Arjantin, Meksika, Brezilya, Macaristan, Romanya, Fransa'nın üreticisine, köylüsüne vereceğimize kendi ülkemizin insanına verebilseydik bugün bu ülkenin kırmızı et sorunu olmaz ve insanlarımız da kötü beslenmezdi. Dünyanın en kötü kırmızı et proteini alan ülkelerden birisiyiz. Kültürümüze, insan özelliklerimize uygun bir model geliştiremezsek, ithalatla varacağımız yol hayvancılığın sonudur. Hükümeti yurtsever bir tarım politikası izlemeye davet ediyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler