CHP Antalya Milletvekili Baykal, Trabzon'da:

CHP Antalya Milletvekili Baykal, Trabzon'da:

"Buna tek adam anayasası' dedik. Tek adama bu yetki verilir mi? 80 milyonuz, Türkiyeyiz biz"

TRABZON (AA) - CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, anayasa değişikliği halk oylamasına ilişkin, "Buna tek adam anayasası' dedik. Tek adama bu yetki verilir mi? 80 milyonuz, Türkiyeyiz biz." dedi.

Baykal, Trabzon'da bir otelde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, 1920'den itibaren anayasaların değişik zamanlarda değişik ihtiyaçlarda şekillendiğini ifade etti.

Milletin üstünlüğünün, milletin egemenliğinin işin temeli olduğunu vurgulayan Baykal, "Bizim hukuk sistemimizin temelinde milli egemenlik ve meclis üstünlüğü vardır. Buna giderken bir baktık, meclise açıktan tavır takınmak mümkün değil, getirilen anayasaya göz atınca gördük ki meclisin yetkileri önemli ölçüde hırpalanmış, Meclis eski meclis değil. Meclisi meclis yapan yasama tekelidir. Kanunu meclis yapar. 80 milyonu bağlayacak kural, millet adına yapılır." dedi.

Baykal, şöyle devam etti:

"OHAL ilan etme yetkisi var. Meclisi tek başına feshetme yetkisi var. Hepsinin olduğu bir organı millet meclisinde feshedecek. Ne hakla. Bir kişiye bu yetkiyi vereceksin de ne çıkacak. Başbakanın yetkileri bu kişide, bakanlar kurulu yok, bakan var da kurul yok. Ne mahkemesi ne yargısı ne ihtiyacı hiçbir şeyi yok. Kimsenin bunu soru olarak sorma hakkı bile yok. O nedenle buna 'tek adam anayasası' dedik. Tek adama bu yetki verilir mi? 80 milyonuz, Türkiyeyiz biz. 600 yıl bir milleti ayakta tutmuş bir milletiz. Yüz yıldır da Cumhuriyeti dünyanın en zor koşullarında 7 düvele karşı bir namus mücadelesini zaferle sonuçlandırarak, olmadık koşullarda dimdik bir Türkiye'yi kurarak bu günlere getirmiş bir milletiz. Bu milletin 80 milyonu diyecek ki ben yapamıyorum, sen gel yapıver. Kim olursa olsun, olmaz. Böyle bir kişi tasavvur edilemez, dünyada yok böyle bir uygulama. Türkiye'de niye olsun. Ben imkansızlıkları siyaseten başarmış bir milletim. Al sen beni yönet, istediğini yap diyeceğim. Olmaz böyle bir şey. Beşer şaşar. Böyle bir yetkiyi peygambere versen peygamberi bozarsın, olmaz. Kimseye bu yetki verilmez. Verilmemelidir."

Deniz Baykal, devletle milleti ayırmanın çok tehlikeli olacağını savunarak, "Şimdi devletle milleti ayırma başladı. Milletin bir kısmıyla yüzlercesinin oyuyla devleti ele geçirip meclisi etkisiz kılma oyunu kuruldu. Bu devletin Türkiye Cumhuriyeti'nin bizim tarihi, milli, coğrafi bütün varlığımızın sahibi millettir." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler