Cezayirli gazetecinin Erdoğan'a sorusunun arkasında ne var?

Cezayirli gazetecinin Erdoğan'a sorusunun arkasında ne var?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 ülkeyi kapsayan Afrika turunun ilk durağı olan Cezayir'deki resmi temaslarını dün tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu ziyareti kapsamında Cezayirli gazetecilerle buluşmuş ve sohbette ilginç bir an yaşandığı medyaya yansımıştı.

Buna göre, buluşmada Cezayirli bir gazeteci Erdoğan'a "Türkler burayı işgal etti mi?" diye sordu.

Cumhurbaşkanı ise bu soruya tarihi bir yanıt verdi. Erdoğan, "Öyle olsaydı, bu soruyu bana Fransızca değil Türkçe sorardın!" dedi.

Cezayir'deki bu havayı, Erdoğan'ın ziyareti öncesi Cezayirli bir gazetecinin kaleme aldığı köşe yazısı üzerinden biraz daha açan Habertürk yazarı Fatih Altaylı, "Celladına âşık olan bu sömürge aydınlarının beyinleri öyle bir yıkanmış ki, üzerinden bir kuşak bile geçmemiş sorunlu yakın geçmişi hatırlamazlar, ama bilmedikleri uzak geçmişin hesabını sorarlar." ifadelerini kullandı.

İşte Altaylı'nın o köşe yazısı;

- Sömürge terbiyesi

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın Cezayir ziyaretinden önce, Cezayirli bir “yazar” uzunca bir yazı kaleme aldı.

Huffington Post da bu yazıyı yayınladı.

“Cezayir’e hoş gelmediniz” başlıklı yazı hayli ağır bir Erdoğan eleştirisiydi.

Ancak yazar hızını alamamış, yazısını tarihi “Türkiye düşmanlığı”na dönüştürmüştü.

Erdoğan elbette eleştirilebilir, bu eleştirinin sınırları çok geniş olabilir, ama bunu bir ülkeye “satır aralarına gizlenmiş” bir düşmanlığın malzemesi yapmak hem ayıptır, hem haksızlıktır.

Ama belli ki, bu durum Cezayir’e özgün bir havayı yansıtıyor.

Çünkü dün de Cezayirli bir gazeteci, Erdoğan’a “Türkler burayı işgal etmedi mi?” diye sormuş.

Erdoğan’ın yanıtı güzel: “Eğer öyle olsaydı siz bu soruyu bana Fransızca değil, Türkçe soruyor olurdunuz.”

Öyle ya, çok değil 1960’larda Cezayir’den kanlı hatta çok kanlı bir şekilde çekilen Fransa Cumhurbaşkanı’na böyle bir soru sormayıp da 500 yıl önce yapılan bir fütuhatın hesabını sormaya kalkışmak, ancak “sömürge aydını” olmanın derine işlemiş bir ruh hali haline dönüşmesiyle olabilir.

Fransa’nın Cezayir halkına geçtiğimiz yüzyılda, modern zamanlarda yaptığı zulüm ortadayken ve tüm Mağrib’e kültürünü dayatmışken Osmanlı’yı işgalci olarak nitelemek ne aydınlıktır, ne yazarlıktır, ne de adamlıktır.

İngiltere Hindistan’da insanları topların önüne bağlayıp öldürürken, Fransa Cezayir’i kana bularken, Belçika Afrika nehirlerini kan nehri haline getirirken Osmanlı’nın böyle bir sicili yok.

Galiba sorun da aslında burada.

Celladına âşık olan bu sömürge aydınlarının beyinleri öyle bir yıkanmış ki, üzerinden bir kuşak bile geçmemiş sorunlu yakın geçmişi hatırlamazlar, ama bilmedikleri uzak geçmişin hesabını sorarlar.

Belli ki sadece kaynakları değil, beyinleri de sömürülmüş bunların...