Cezayir'de Macron'un "sömürgecilik" açıklamalarından beklenti "düşük"

Cezayir'de Macron'un "sömürgecilik" açıklamalarından beklenti "düşük"

Cezayirli tarihçi ve siyasi analist Rahile:- "Macron'un seçim kampanyası yürüttüğü sırada Cezayir'de yaptığı açıklamalar, belli medya hedefleri doğrultusunda gerçekleştirildi, bu şekilde Fransa'daki toplum vicdanının kışkırtılması hedeflendi. Tabu olduğun

CEZAYİR (AA) - Cezayir'de Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un adaylık sürecinde yaptığı "sömürgecilik faaliyetleri nedeniyle ülkesinin Cezayir'den özür dilemesi gerektiği" açıklamalarının gerçeğe dönüşmesi, "uzak bir ihtimal" olarak değerlendiriliyor.

Cezayirli tarihçi ve siyasi analist Amir Rahile, Macron'un Fransa'da tartışmalara neden olan, "ülkesinin Cezayir’deki sömürgeciliğinin insanlık suçu olduğu" yönündeki açıklamalarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Rahile, Macron'un adaylığı sürecinde yaptığı Cezayir ziyaretinde, "Fransa'nın Cezayir'den özür dilemesi gerektiği" yönündeki açıklamalarının pratiğe geçirilmesi ve Fransa'nın katliamlardan dolayı Cezayir halkı ile hükümetinden özür dilemesini, uzak bir ihtimal olarak gördüğünü ifade etti.

- "Fransa'nın dış siyaseti, siyasi kararla şekillenmez"

Belli hedefleri olan seçim vaatlerinin gerçeklerden ayrılması getirdiğine dikkati çeken Rahile, "Macron'un seçim kampanyası yürüttüğü sırada Cezayir'de yaptığı açıklamalar, belli medya hedefleri doğrultusunda gerçekleştirildi, bu şekilde Fransa'daki toplum vicdanının kışkırtılması hedeflendi. Tabu olduğunu çok iyi bildiği bir konuya değinerek dikkatleri üzerine çekerek göçmenlerin oylarını kazanmak istedi."

"Fransa'nın dış siyaseti, egemen devlet kurumlarında ve laboratuvarlarda şekillenir, siyasi kararla şekillenmez." diyen Rahile, özellikle "Cezayir'deki Fransa sömürgesi tarihi" gibi kritik ve hassas bir konuda bunun daha fazla önem arz ettiğini ifade etti.

- "Macron, sözüne herhangi bir kurumsal boyut kazandırmayacak"

Rahile, Fransa'daki bir takım siyasi güçlerin, Cezayir sömürgesi döneminde yaşanan olayları kınamayı reddettiğine işaret ederek, "Macron, bir takım açıklamalar yaptı ve bu açıklamalarına devam da edebilir. Ancak sözüne herhangi bir kurumsal boyut kazandırmayacaktır." ifadesini kullandı.

Din İşleri ve Vakıflar Bakanı Muhammed İsa 8 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Macron'un, Fransa'nın Cezayir'e karşı işlediği suçları tanıması konusunda verdiği sözleri tutması gerektiğini söylemiş, "Bu sözlerin gerçeğe dönüşmesini bekliyoruz." demişti.

Macron, şubat ayında Cezayir ziyareti sırasında söyleşi yaptığı yerel Echorouk News televizyon kanalında, sömürgeciliği "insanlığa karşı suç" olarak niteleyerek demokratların dikkatini, Fransız ılımlı ve aşırı sağının da şimşeklerini üzerine çekmişti.

Cezayir, 8 yıl süren savaşın ardından 1962 yılında bağımsızlığına kavuşmuştu.

Fransa, şu ana kadar devlet olarak sömürgeci politikaları yüzünden Cezayir’den resmen özür dilemedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :