Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri

Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Karahan:- "Ruhsat alanı 4 bin 406 hektar olmasına rağmen sadece 22,2 hektar kısmında madencilik yapılacağı vurgusu özellikle yapılmış, açık işletme ile ilgili ayrıca bir başvuru olduğu anlatılmış olmasına rağmen bu yalana bili

ARTVİN (AA) - Yeşil Artvin Derneğince, Cerattepe mevkisindeki madencilik faaliyetleri için ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada, hazırlanan keşif raporu ile ilgili basın açıklaması yapıldı.

Dernek başkanı Nur Neşe Karahan, Artvin Halitpaşa Meydanı’ndaki toplantıyı dava kapsamında son gelişmeleri Artvin halkıyla paylaşmak için yaptıklarını söyledi.

Raporun 61 sayfa olduğunu belirten Karahan, "Bu raporda yazılı olanların yarısından fazlası ÇED’den aynen alıntı, diğer bölüm ise ağırlıklı olarak ÇED raporunu aklamak için parayla yaptırılan raporlardan aynen alıntı şeklindedir. Hatta bu garabet o kadar ileri götürülmüş ki, bilirkişi raporunun bir bölümünde yazılanlar, başka bölümünde aynen tekrarlanabilmiştir." dedi.

Karahan, taşımacılık yapılacak teleferik hattının maden ruhsat sahası dışında olduğunu iddia ederek, şunları kaydetti:

"Bilirkişi heyeti bu raporu adeta sadece teleferik üzerine oturtmuş ve dikkatleri böylece asıl konu olan maden sahasının dışına çekmeye çalışmıştır. Esasen teleferik hattı ile 365 gün ve 24 saat sürekli çalışılmasına rağmen taşınacak rezerv 292 bin ton olarak hesaplanmış olmasına ve bu durumda 500 bin ton rezervin teleferikle taşınmasının mümkün olmadığı tespit edilmesine rağmen taşıma sorununun önceki ÇED’den farklı olarak çözüldüğü söylenebilmiştir."

Rapordaki 22 yıl önce karar verilen “kapalı madencilik” ile ilgili bölüme dikkati çeken Karahan, yetkililerce yeni bir yöntem gibi sunulan "Açık işletme iptal, kapalı işletmeye geçilecek" sözünün, bilirkişi heyeti tarafından zarar verilmeme gerekçesi olarak kabul edildiğini ileri sürdü.

Karahan, raporda kapalı işletme olmanın zararı ortadan kaldıracağı görüşünün savunulduğunu öne sürerek, "Ruhsat alanı 4 bin 406 hektar olmasına rağmen bu alanın sadece 22,2 hektar kısmında madencilik yapılacağı vurgusu özellikle yapılmış, açık işletme ile ilgili ayrıca bir başvuru olduğu anlatılmış olmasına rağmen bu yalana bilirkişiler alet olmuşlardır." ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasına CHP milletvekilleri Barış Karadeniz, Haydar Akar, Artvin İl Başkanı Ali Yücel Kurt , Artvin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Dermirhan Elçin, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler