Çavuşoğlu, yabancı ülke temsilcileriyle bir araya geldi

Çavuşoğlu, yabancı ülke temsilcileriyle bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (2)- "Hollanda'da hakimler savcılar kurulunun tüm üyeleri, yüzde 100'ü, adalet bakanının önerisi üzerine kral ya da kraliçe tarafından atanıyor. Şimdi bizde cumhurbaşkanı 4 tanesini atıyor, bizim Avrupalı dostlarımız 'Bu demokr

İSTANBUL (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda'da hakimler savcılar kurulunun tüm üyelerinin, adalet bakanının önerisi üzerine kral ya da kraliçe tarafından atandığını belirterek, "Şimdi bizde cumhurbaşkanı 4 tanesini atıyor, bizim Avrupalı dostlarımız 'Bu demokratik değil, yargının bağımsızlığını ihlal ediyor.' diyor. İsveç'te de hakimler savcılar kurulu üyelerinin tamamını hükümet atar. Orada hükümet tamamını atadığı zaman yargı bağımsızlığı oluyor da 'Türkiye'de cumhurbaşkanı 4'ünü atadığı zaman yargı bağımsızlığı olmaz.' anlayışı olsa olsa çifte standart olur." dedi.

Çavuşoğlu, yabancı ülke temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, 16 Nisan'da yapılacak referanduma ilişkin bilgi verdi.

Türkiye'de gelinen noktada bir karar verilmesi gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, "İki seçenekten birini mutlaka gerçekleştirmesi lazım. Ya cumhurbaşkanı seçme yetkisini halktan geri alacağız, yani halk geri verecek yeni bir referandumla ve cumhurbaşkanının şu anki anayasadaki yetkilerinin hepsi alınacak, cumhurbaşkanını meclis seçecek ve sembolik ama sadece sembolik bir cumhurbaşkanı olacak ya da bu anayasadaki çelişkileri düzeltmemiz gerekiyor ve cumhurbaşkanlığı sistemini getirerek, iki başlılığı önlememiz lazım." diye konuştu.

Türkiye'de önceki dönemlerde cumhurbaşkanıyla başbakanlar arasındaki krizlerden dolayı ciddi kaoslar yaşandığını, koalisyon kültürü bulunmadığını, geçmişte yaşanan krizler nedeniyle halkın da bunu istemediğini anlatan Çavuşoğlu, "7 Haziran'da yüzde 42 oy almamıza rağmen tek başına iktidar kuramadığımız için Türkiye bir panik, endişe yaşadı. Bu, o partiden, bu partiden değil sistemden kaynaklanan bir şey. Bizim, sistemi sağlamlaştırmamız lazım. Türkiye'nin geleceğini, istikrarını korumak için istikrarı sağlamlaştırmamız lazım." ifadesini kullandı.

Yeni sistemde yargı bağımsızlığı bulunmadığı yönünde eleştiriler yapıldığını anımsatan Çavuşoğlu, yargının bağımsız olmasının yetmeyeceğini, tarafsız da olması gerektiğini, aksi takdirde hiç kimsenin adaletin tecelli edeceğinden emin olamayacağını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"'Efendim Cumhurbaşkanı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin tamamını atıyormuş.' Bu doğru değil. Bugünkü sistemde sadece 4 tanesini atıyor cumhurbaşkanı, yeni sistemde de sadece 4 tanesini atıyor. Adalet bakanı ve müsteşar sabit, bugün de var, yeni sistemde de olacak. Yeni sistemde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 7 üyesini de meclis seçecek. 'Efendim siyasiler seçer mi?' Seçer. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 47 yargıcı var ve bu yargıçların hepsini de benim de başkanlığını yaptığım Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi seçiyor. 47 ülkenin milletvekili Türkiye'nin de Almanya'nın da Rusya'nın da yargıcını seçiyor. Hollanda'da hakimler savcılar kurulunun tüm üyeleri, yüzde 100'ü, adalet bakanının önerisi üzerine kral ya da kraliçe tarafından atıyor. Şimdi bizde cumhurbaşkanı 4 tanesini atıyor, bizim Avrupalı dostlarımız 'Bu demokratik değil, yargının bağımsızlığını ihlal ediyor.' diyor. İspanya'da da aynı kurumun üyelerinin tümü parlamento tarafından önerilir, yine kral tarafından atanır. İsveç'te de hakimler savcılar kurulu üyelerinin tamamını hükümet atar. Orada hükümet tamamını atadığı zaman yargı bağımsızlığı oluyor da 'Türkiye'de cumhurbaşkanı 4'ünü atadığı zaman yargı bağımsızlığı olmaz.' anlayışı olsa olsa çifte standart olur."


- "Yeni sistemde yasamayı sadece Meclis yapacak"

Mevlüt Çavuşoğlu, yeni sistemde cumhurbaşkanı ve meclisin uzlaşacağını belirterek, "Şimdiki sistemde güçler ayrılığı yok bizde. Yani yürütmeyle yasama arasında hiçbir ayrılık yok. İktidar partisinin milletvekilleri çoğunlukta, biz çoğunluktayız; Bugün hükümeti, yürütmeyi denetleme vazifesini biz yapamıyoruz ama yeni sistemde çok daha iyi yapacağız." dedi.

Şimdiki sistemde cumhurbaşkanının çok yetkisi olduğunu ancak sorumluluğu bulunmadığını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Kendimi Cumhurbaşkanının yerine koyuyorum, ülkemin geleceğini düşünmesem, Recep Tayyip Erdoğan olarak, bugünkü sistemi tercih ederim çünkü her türlü yetki var, güçlü bir lider ama hiçbir cezai sorumluluk, yükümlülük yok. Ama yeni anayasada Yüce Divan'a da gidebilir, hakkında dava da açılabilir, aynı şekilde meclis gerektiği zaman erken seçime de götürebilir. Bugünkü sistemde yok bu güçler ayrılığı. Şu anda çıkardığımız yasaların yüzde 99'u bakanlıklarımızdaki bürokratlar tarafından hazırlanıyor. Yeni sistemde yasamayı sadece Meclis yapacak, yasa tasarılarını sadece milletvekilleri hazırlayacak."

Bakan Çavuşoğlu'nun konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler