Çavuşoğlu-Basil ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Basil ortak basın toplantısı

Lübnan Dışişleri Bakanı Basil:- "İki ülke güvenlik, askeri ve istihbarat konularında iş birliği yapacak"- "Suriyeli mülteciler konusundaki en geçerli çözüm Suriyelilerin siyasi çözümün ardından ülkesine dönmesidir. Bunun gerçekleşmesi için koşulları sağla

BEYRUT (AA) - Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, terör örgütlerinin Lübnan ve Türkiye'yi hedef aldığını belirterek, iki ülkenin güvenlik, askeri ve istihbarat konularında iş birliği yapacağını söyledi.

Lübnan'a çalışma ziyaretinde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Lübnanlı mevkidaşı Basil, başkent Beyrut'ta gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basil, ziyaret sırasında Çavuşoğlu'nun cumhurbaşkanı seçilen Mişel Avn'ı kutladığını, kendilerinin de Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirme fırsatı bulduklarını ifade etti.

İki ülke arasındaki iş birliğine değinen Basil, Lübnan'da görev yapan Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nde (UNIFIL) Türk askerlerinin de yer aldığını hatırlattı.

Bölgedeki terör örgütlerinin Lübnan ve Türkiye'yi defalarca hedef aldığını belirten Basil, "İki ülke güvenlik, askeri ve istihbarat konularında iş birliği yapacak." dedi.

Görüşmede mülteciler konusunu da ele aldıklarını aktaran Basil, "Suriyeli mülteciler konusundaki en geçerli çözüm, Suriyelilerin siyasi çözümün ardından ülkesine dönmesidir. Bunun gerçekleşmesi için koşulları sağlamalıyız." diye konuştu.

- "Suriye'nin ve bölgenin istikrarı için sınırlar korunmalı"

Lübnan Dışişleri Bakanı, iki ülkenin Suriye meselesinde birçok noktada hemfikir olduğunu belirtti. Basil, şunları kaydetti:

"Suriye konusunda fikir birliğinde olduğumuz başlıklar çok. Birincisi Suriye'nin bütünlüğü. İkincisi Suriye'deki tüm azınlıkların, fikirlerin ve dinlerin özgürce yaşayacağı laik bir rejim. Üçüncüsü sınırların sabit kalması, ki bununla oynanması mümkün değil. Eğer oynanırsa, bunun etkileri Suriye'ye ve çevredeki tüm ülkelere olacaktır. Suriye'nin ve bölgenin istikrarı için sınırlar korunmalıdır."

Lübnanlı Bakan, basın mensuplarının, "Beşar Esed'in Suriye'de geleceği var mı?" sorusunu ise, "Lübnan'ın pozisyonu bu konuda net. Bu konu Lübnan'ın kararı değil Suriye halkının kararıdır. Bu seçim, Suriye halkına bırakılmalıdır. Suriye halkı kendi geleceklerine, rejimlerine, birlikte yaşamaya kendileri karar vermelidir. Bizler bu kararlara saygı duymalıyız. Suriye'nin birliği ve bütünlüğü ile azınlıklara ve tüm dinlere yeterli alan ve özgürlük tanıyıp saygı duyan laik rejimin inşası için çalışmalıyız." diye cevapladı.

Basil, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Suriye'deki iç savaş nedeniyle düşüş gösteren Türkiye ile Lübnan arasındaki ticaret hacminin artırılması yollarının da görüşüldüğünü ifade etti.

Basın toplantısında ayrıca Lübnan'ın bölgesindeki gaz ve petrol çalışmalarını durduracağına ilişkin iddialara açıklık getirmek istediğini kaydeden Basil, "Bu (gaz ve petrol çalışmaları) Lübnan'ın hakkıdır. Lübnan'ın doğal kaynaklarından faydalanmaması düşünülemez. Bu bir bağımsızlık meselesidir." ifadesini kullandı.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :