Çanakkale Şehitleri KKTC'de anıldı

Çanakkale Şehitleri KKTC'de anıldı

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın, şehitlik özel defterine düştüğü nottan: - "Sizler canınız pahasına bir daha geçmişin karanlıklarına dönülmesini engellediniz. Bu adada barış, huzur, eşitlik, güvenlik ve özgürlük içinde yeni bir yaşamın altyapısını hazırladı

GİRNE (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

Girne Boğaz Şehitliği’nde düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, milletvekilleri, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.

Törende, Cumhurbaşkanı Akıncı, Anıtkabir’e konulmak üzere Boğaz Şehitliği’nden alınan, Türk ve KKTC bayrağına sarılı toprağı Büyükelçi Kanbay'a sundu. Kanbay da toprağı öpüp başına koyarak teslim aldı.

Ardından Boğaz Şehitliği Özel Defteri’ni imzalayan Cumhurbaşkanı Akıncı deftere şunları yazdı:

"Bir kez daha sizleri saygı ile anmak için huzurlarınızdayız. Her biriniz yaşamınızın baharında tüm sevdiklerinizi geride bırakarak, büyük bir fedakarlıkla canınızı feda ettiniz. Bunun tek nedeni, Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda özgürlük içinde yaşayabilmesiydi. Enosis plebisitinin Güney Kıbrıs’taki Rum okullarında onurlandırılacak bir olgu olarak Rum Meclisince listeye alındığı bu günlerde sizlerin verdiği mücadelenin anlamı ve haklılığı bir o kadar daha anlaşılır olmaktadır. Sizler canınız pahasına bir daha geçmişin karanlıklarına dönülmesini engellediniz. Bu adada barış, huzur, eşitlik, güvenlik ve özgürlük içinde yeni bir yaşamın altyapısını hazırladınız. Bu zemini ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ruhunuz şad olsun.”

Daha sonra anıt özel defterini imzalan Büyükelçi Derya Kanbay da günün anısına deftere şu notu düştü:

“Şehit olmak Türk Milleti’nin her ferdi için en kutsal mertebedir. Vatanın bölünmez bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden sizler bu yüce mertebeye ulaşarak şanlı tarihimizde destanlar yazdınız. Bugün büyük bir gururla 102. yıl dönümünü idrak ettiğimiz tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Zaferi, bu kahramanlık destanlarının en müstesnalarındandır. Keza uluslararası barış ve dostluk idealleriyle yurt dışı temsilciliklerimizde çalışmış, görev yaptıkları ülkelerde uğradıkları terör saldırıları sonucu hayatlarını kaybetmiş şehit diplomatlarımız ile ailelerinin hatıraları hafızalarımızda daima yerini korumaktadır. Cumhuriyet ve demokrasimizi aziz şehitlerimizin en değerli mirası addeder, sizlerin manevi huzurunda bu kıymetli mirasın bekası için var gücümüzle çalışma azminde olduğumuzu ifade etmek isteriz. Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, kahraman Türk askeri ile Kıbrıs Türk mücahitlerini ve 15 Temmuz şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, gazilerimize uzun ömürler diliyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :