Cammu Keşmir'de Hizbul Mücahidin militanının öldürülmesi

Cammu Keşmir'de Hizbul Mücahidin militanının öldürülmesi

Wani'nin öldürülmesinin ardından birçok bölgede sokağa çıkma yasağı ilan edildi

SRINAGAR (AA) - Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesindeki birçok kent ve köyde süresiz sokağa çıkma yasağı i̇lan edildi̇.

Güvenlik güçleri ile Hizbul Mücahidin arasında dün çıkan çatışmada örgütün üst düzey militanlarından Burhan Wani'nin öldürülmesinin ardından başlayan protestoların önüne geçmek için çeşitli önlemler alındı.

Cammu Keşmir bölgesine bağlı bazı kent ve köylerde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, güvenlik birimleri dikenli teller çekti ve barikatlar kurdu.

On binlerce kişinin Wani'nin öldürülmesini protesto için sokaklara dökülmesiyle olayların şiddet eylemlerine dönüşmesinden endişelenen Hindistanlı yetkililer, yaklaşık yarım milyon Hindu'nun her yıl Keşmir'deki Şri Amarnath Tapınağı'na giderek yaptığı hac ritüelini erteleme kararı aldı.

Cep telefonlarının bloke edildiği ve internete erişimin engellendiği bölgede, protestocuların genel greve gitme kararı alması üzerine mağazalar, iş yerleri, okullar ve devlet daireleri kapatıldı.

Ayrıca emniyet yetkilileri, Wani'nin bedeninin ailesine teslim edildiğini ve Tral kentinde düzenlenecek cenaze törenine bölge halkının katılabileceğini duyururken toplu yürüyüşlere izin verilmeyeceğinin altı çizdi.

Diğer yandan, "özgürlük istiyoruz" sloganı atan yüzlerce protestocu kendilerine biber gazıyla müdahale eden polisle çatıştı.

Keşmir Emniyet Müdürü K. Rajendra Kumar, dün yaptığı açıklamada Cammu Keşmir'in Kokernag bölgesindeki bir köyde bölgedeki silahlı örgütlerden biri olan Hizbul Mücahidin ile güvenlik kuvvetleri arasında çıkan çatışmada örgütün üst düzey üyelerinden Wani'nin öldürüldüğünü duyurmuştu.

Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947 yılından bu yana tartışma konusu olan Keşmir'de 70 bin kişi şiddet olaylarında yaşamını yitirdi. Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan bu yana bağımsızlıklarını ilan etmek ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemde bulunuyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler