Cam teknolojisi uzmanları GTÜ'de yetişecek

Cam teknolojisi uzmanları GTÜ'de yetişecek

Gebze Teknik Üniversitesi ve Şişecam işbirliğiyle cam sektörüne yönelik çözüm üretmek ve sektörün yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkiye'de ilk defa bu alanda bir yüksek lisans programı hayata geçirildi- GTÜ Rektörü Prof. Dr. Görgün:- "Üni

KOCAELİ (AA) - Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ve Şişecam işbirliğiyle cam sektörüne yönelik çözüm üretmek ve sektörün yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkiye'de ilk defa "Cam Bilimi ve Teknolojisi Yüksek Lisans Programı" açıldı.

Programın tanıtımı amacıyla GTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Konferans Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, hem teorinin hem de uygulamanın olacağı Cam Bilimi ve Teknolojisi Yüksek Lisans Programı'nda, teorik bilgilerin Gebze Teknik Üniversitesi, uygulama imkanının ise Şişecam tarafından sağlanacağını söyledi.

Alanında tek olan bu yüksek lisans programını açmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Görgün, "Üniversite sanayi işbirliğinin gerçek bir örneği olacak bu yüksek lisans programı sayesinde doğrudan endüstrinin ihtiyacı olan programların açılması yolunda önemli bir adım atılmış olacak." diye konuştu.

Görgün, GTÜ'nün 18 organize sanayi bölgesi ile 35 Ar-Ge merkezinin tam ortasında yer aldığına dikkati çekerek, gayelerinin çevrelerindeki kurum ve kuruluşlarla yaptıkları ikili anlaşmaların da katkısıyla bölgeyi doğal bir araştırma ve geliştirme ekosistemine döndürmek olduğunu dile getirdi.

GTÜ'deki enstitü sayısının 9'a ulaştığı bilgisini veren Prof. Dr. Görgün, "Fen Bilimleri Enstitümüzde 15 anabilim dalı altında tezli olarak 13 doktora programı ile 17 yüksek lisans programı ve 2 tezsiz yüksek lisans programı yürütülmektedir. Bugün atacağımız imzalarla birlikte Üniversitemiz, 20. yüksek lisans programını da faaliyete almış olacak." ifadelerini kullandı.

- "Geleceğin üretim teknolojilerine yön veriyoruz"

Şişecam Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik ise üniversite sanayi işbirliği kapsamında Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını vurguladı.

Toplam 13 ülkede üretim gerçekleştirerek, 150'den fazla ülkeye ihracat yapan Şişecam Topluluğu olarak yeni pazarlara girmenin ve yeni yatırımların yanı sıra rekabet gücünü üst düzeyde tutmak amacıyla araştırma ve teknolojik geliştirme çalışmalarına da büyük önem verdiklerini belirten Oktik, şunları kaydetti:

"40 milyon liranın üzerinde yatırımla hayata geçirdiğimiz Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezimiz de bu bakış açısının ürünüdür. Alanında Türkiye'nin en büyük ve donanımlı, dünyanın sayılı Ar-Ge merkezleri arasında yer alan merkezimizle cam bilimi ve teknolojisi alanında geleceğin ürünlerine ve üretim teknolojilerine yön veriyoruz. Bilim ve Teknoloji Merkezi yatırımı konusunda yaptığımız yer seçiminde Gebze Teknik Üniversitesi'ne yakınlık önemli rol oynadı." dedi.

Oktik, Şişecam Topluluğu'nun 2015 yılında Türkiye'de 18 üniversite ve araştırma kuruluşuyla toplam bütçesi 8,3 milyon lira olan 11 ortak proje yürüttüğüne işaret ederek, "Şişecam Topluluğu olarak, Gebze Teknik Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz işbirliğiyle ülkemiz cam sanayisinin gelişmesinde büyük önem taşıyan insan kaynağı yetiştirilmesi açısından önemli bir adım atıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Üniversite ve sanayi işbirliğinin güçlü bir örneği"

Gebze Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan da bu yüksek lisans programının, ülkede son yıllarda cam üretimine yönelik yatırımların artmasıyla beraber cam sektöründe yetişmiş personele duyulan ihtiyacı gidermek amacıyla kurulduğunu anlattı.

Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı sahipliği ve Şişecam'ın uluslararası düzeyde kabul gören uzmanlıklarının katkısı ile Türkiye'de ilk kez hayata geçirilecek bu programın, üniversite ve sanayi işbirliğinin güçlü bir örneği olacağını vurgulayan Aslan, "Bu sayede ülkemiz cam sanayisinin gelişmesine yönelik ihtiyaçlar doğrultusunda insan kaynağı yetiştirilmesi mümkün olacaktır. Bunun yanı sıra akademik düzeyde başlayacak bu işbirliği çok sayıda ulusal ve uluslararası projenin hayata geçirilmesine olanak sağlayacak böylelikle teknolojik uygulama imkanı bulan akademik yayınlarımızın sayısına da önemli katkılar sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Aslan, disiplinlerarası bir kimlik taşıyan programın malzeme bilimi ve mühendisliği, fizik, kimya anabilim dallarıyla çok yakın işbirliği içinde olacağını kaydetti.

Toplantının sonunda GTÜ Rektörü Görgün, Oktik'e plaket takdim etti.

Cam teknolojisi uzmanları GTÜ'de yetişecek

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :