Çad'daki devlet başkanı seçimi

Çad'daki devlet başkanı seçimi

Muhalefet, seçimde Devlet Başkanı Deby'ye oy vermeyi reddeden 47 askerin göz altında tutulduğunu iddia etti

ENCEMINE (AA) - Çad'da muhalefet, seçimlerde Devlet Başkanı Idriss Deby'ye oy vermeyen askerlerin göz altına alındığını ileri sürdü.

Deby'nin başkanlık yarışındaki en güçlü rakibi ve muhalefet lideri Saleh Kebzabo, yaptığı yazılı açıklamada, seçimde Deby'ye oy vermeyi kabul etmeyen askerlerin devlet başkanlığı sarayında işkence gördüğünü iddia ederek, buradaki askerlerin günlerdir "insanlık dışı" ve "kabul edilemez" davranışlara maruz bırakıldıklarını savundu.

Öte yandan Demokratik Güçler Birliği Partisi'nden Gali Gata Ngote da düzenlediği basın toplantısında, askerler için oy kullanma tarihinin başladığı 9 Nisan'da Deby'ye oy vermeyi reddettikleri için 47 askerin göz altına alındığını ve işkence gördüğünü, işkenceye dayanamayan bazı askerlerin ise öldüğünü öne sürdü. Ngote, söz konusu askerlerin yakınlarının duruma müdahale etmesi için uluslararası toplumdan destek istediğini de belirtti.

Seçimde yarışan muhalif 12 aday ise seçimlerin ikinci turuna gidilmesi durumunda Deby'ye karşı birlikte hareket edeceklerini duyurdu.

Ülkede 10 Nisan'da yapılan devlet başkanı seçiminde, 26 yıldır iktidarda olan Deby dahil 14 aday yarışmıştı. Uzmanlar, Deby'nin önde gittiğini savunsa da seçim sonuçlarına ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı. Sonuçların bu hafta açıklanması bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler