Çad Gölü Havzası'nda mülteci krizi

Çad Gölü Havzası'nda mülteci krizi

Nijerya, Nijer, Çad ve Kamerun'da artan terör ve şiddet olayları nedeniyle 2,6 milyon kişi yerlerinden oldu

ABUJA (AA) - Nijerya'nın kuzeyinde Boko Haram ile ordu birlikleri arasında çatışmalar devam ederken, Çad Gölü Havzası olarak bilinen bölgede 2,6 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Merkezi İngiltere bulunan yardım kuruluşu OXFAM International tarafından yayımlanan raporda, Nijerya, Nijer, Çad ve Kamerun'da artan terör ve şiddet olayları nedeniyle 2,6 milyon insanın yerlerinden olduğu bildirildi.

Raporda, Nijer, Çad ve Kamerun'a sığınanların bu ülkelerde açlık, salgın hastalık, cinsel istismar, küçük yaşta zorla çalıştırılma gibi insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekildi.

Çatışmalar nedeniyle tarım arazileri, köy ve kasabalardaki su kaynakları, alt yapı, eğitim ve sağlık sistemlerinin harap olduğuna dikkati çeken OXFAM, gerekli adımların atılmaması durumunda bölgede 6,3 milyonun kişinin gıda sıkıntısıyla karşı karşıya kalabileceği uyarısı yaptı.

Raporda, bölgede beş yaşından küçük yaklaşık bir milyon çocuğun hali hazırda yetersiz beslendiğine ve yağmur sezonu başladığında içme suyu kaynaklı kolera gibi hastalıklar baş gösterebileceğine de işaret edildi.

Çad, Nijer, Nijerya, Kamerun ve Benin tarafından Boko Haram ile mücadele çerçevesinde oluşturulan, 10 binden fazla askerle başlayan Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü (FMM), Boko Haram ve silahlı grupların saldırılarına maruz kalan bölgelerde güvenlik ve istikrarın sağlanması için çalışmalarını sürdürüyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :