Burundi'deki olaylar

Burundi'deki olaylar

Muhalefetteki Aruşa Anlaşması'na ve Hukuk Devleti Burundi'ye Saygı Ulusal Konseyi Başkanı Nyangoma: - "Doğu Afrika Topluluğunu, Devlet Başkanı Nkurunziza'nın rejimine, askeri ve ekonomik ambargo uygulamaya çağırıyoruz"

BUJUMBURA (AA) - Burundi'de muhalefet, Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın, ülkedeki siyasi krizin sona ermesi için sunduğu çözüm önerilerini kabul etmediklerini belirterek, Doğu Afrika Topluluğunun konuyu görüşmek üzere toplanmasını istedi.

Hükümetin radikal olarak tanımladığı Aruşa Anlaşması'na ve Hukuk Devleti Burundi'ye Saygı Ulusal Konseyi'nin (CNARED) Başkanı Leonard Nyangoma, yazılı açıklamasında, Doğu Afrika Topluluğunun acilen toplanarak, ülkedeki siyasi krizin sona ermesi amacıyla Nkurunziza rejiminin sunduğu çözüm önerilerini reddetmesi gerektiğini vurguladı.

Nyangoma açıklamada ayrıca, "Topluluğu, rejime, askeri ve ekonomik ambargo uygulamaya çağırıyoruz." ifadesini kullandı.

Muhalefet ayrıca Fransa'nın hazırladığı, Burundi'ye polis gönderilmesini öngören kararın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyince (BMGK) oy çokluğuyla kabul edilmesinden memnun olduğunu da duyurdu.

Doğu Afrika Topluluğu, ülkede bir yılı aşkın süredir devam eden siyasi krizin çözümü için ilk oturumunun mayısta, ikincisinin temmuzda yapıldığı ve hükümetin talebi üzerine CNARED'in çağrılmadığı diyalog sürecine de katılmıştı.

Burundi daha önce, eski Devlet Başkanı Pierre Buyoya'nın, 25 Temmuz 1996'da ikinci kez darbeyle iktidarı ele geçirmesine tepki gösteren Tanzanya, Kenya, Etiyopya, Uganda, Ruanda, Zambiya ve Kongo'nun ekonomik ambargosuna maruz kalmıştı.

- Burundi, bir yıldır siyasi krize sahne oluyor

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

BM verilerine göre, olayların başladığı Nisan 2015'ten bu yana ülkede 700'den fazla kişi öldü, 600 kişi işkenceye uğradı, 288 bin kişi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

- Burundi'ye uygulanan yaptırımlar

ABD yönetimi kasımda, ABD Başkanı Barack Obama'nın yayımladığı kararla Burundi Kamu Güvenliği Bakanı Alain Guillaume Bunyoni, Ulusal Polis Teşkilatı Genel Müdür Yardımcısı Godefroid Bizimana, istihbarat teşkilatının eski başkanı General Godefroid Niyombare ve eski Savunma Bakanı Cyrille Ndayirukiye hakkında yaptırım kararı almıştı.

Washington yönetimi, söz konusu kişilerin ABD'deki mal varlıklarının dondurulacağını, ABD vatandaşları ile iş yapmalarının yasaklanacağını ve bu kişilere vize kısıtlamaları getirileceğini bildirmişti.

Avrupa Birliği (AB) martta, siyasi krizin çözümü adına gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle Burundi hükümetine doğrudan verdiği finansal desteği askıya aldığını duyurmuş, Uluslararası Fransızca Konuşan Ülkeler Örgütü (OIF) de nisanda, Burundi ile işbirliğini askıya aldığını bildirmişti. Kuruluşlar, söz konusu yaptırımların, hükümetin muhalefetle uzlaşma yoluna girmesi için yapıldığını belirtmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler