Burundi'de cezaevleri kapasiteyi aştı

Burundi'de cezaevleri kapasiteyi aştı

"SOS İşkence/Burundi" sivil toplum kuruluşu:- "Burundi'de çok sayıda kişinin sebepsiz yere gözaltına alınmasından dolayı cezaevlerinde kapasitenin üzerinde tutuklu bulunuyor"

BUJUMBURA (AA) - Burundi'de cezaevlerinde kapasitenin üzerinde tutuklu bulunduğu belirtildi.

"SOS İşkence/Burundi" sivil toplum kuruluşu, yayımladığı raporda, "Burundi'de çok sayıda kişinin sebepsiz yere gözaltına alınmasından dolayı cezaevlerinde kapasitenin üzerinde tutuklu bulunuyor." ifadesini kullandı.

Raporda, sadece 3 ayda 400'e yakın kişinin tutuklandığı ve toplam 4 bin kişilik kapasiteye sahip 13 cezaevinde yaklaşık 10 bin tutuklunun bulunduğu kaydedildi.

SOS İşkence/Burundi, son bir haftada ülkenin orta kesiminde yaşanan çeşitli şiddet olaylarında en az 5 kişinin öldüğünü ve 9 kişinin yaralandığını duyurdu.

Kuruluş, bir yılı aşkın süredir ülkedeki insan hakları ihlalleri konusunda ulusal ve uluslararası kamuoyunu bilgilendirmeye çalışıyor.

Burundi'deki siyasi kriz ve şiddet olayları, Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın hükümetle silahlı gruplar arasında 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamasının ardından başlamıştı. Kriz, Nkurunziza'nın üçüncü kez seçilmesinden sonra da devam etmişti. Resmi verilere göre, şiddet olaylarında binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 400 binden fazla kişi komşu ülkelere sığınmak zorunda kalmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler