Burdur Gölü'nde su kuşlarının sayısı azaldı

Burdur Gölü'nde su kuşlarının sayısı azaldı

MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Albayrak:- "Gölde 2006'da yaklaşık 106 bin, geçen yıl ise 2 bin su kuşu sayılmış. Rakamlara baktığımızda çok ciddi bir azalma olduğu görülüyor"- "Sayımlarda, yıldan yıla sayıma katılanların yeterlilikleri

BURDUR (AA) - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Albayrak, Burdur Gölü'nde su kuşlarının sayısının son 10 yılda 106 binden 2 bine düştüğünü bildirdi.

Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğünce gölde gerçekleştirilen kış ortası su kuşu sayımlarına bakıldığında, ciddi düşüş görüldüğünü belirtti.

Sayımların, gönüllü kuş gözlemcilerince yapıldığını anlatan Albayrak, "Bu nedenle yıldan yıla sayıma katılanların yeterlilikleri ve sayılarına bağlı olarak sayımlarda bazı metodolojik sorunlar oluyor. Bu rakamlara göre, 2006'da yaklaşık 106 bin, 2014'te 7 bin 300, geçen yıl da 2 bin civarında su kuşu sayılmış. Bu rakamlara baktığımızda çok ciddi bir azalma olduğu görülüyor." dedi.

Geçen yılki su kuşu sayılarına bakılarak hemen endişelenilmemesi, olayın boyutlarının biraz daha dikkatli incelenmesi gerektiğini bildiren Albayrak, su kuşu sayısındaki azalmanın, sayım tekniğiyle ilgili olabileceğini vurguladı.

Albayrak, "Sayım tekniği dışındaki etki, Burdur Gölü için bildiğimiz su seviyesinin yıldan yıla çekilmesidir. Göl aynasından ciddi miktarda su buharlaşmakta. Bunun dengelenmesi için de yağışlar önemli. Barajlarda tutulan su göle verilse, su seviyesi şu anda bu seviyelerde olmayacaktı. Bir de taban suyu çekildikten sonra Burdur Gölü'nün çekilmesi de son derece doğal." diye konuştu.

Burdur Gölü'nün tuzlu olduğuna dikkati çeken Albayrak, "Bu sebeple kış döneminde etraftaki göller donarken Burdur Gölü donmuyor. Diğer göllerden buraya kışın su kuşları geliyor. Geçen yıl kış olmadı ve 2 bin civarında su kuşu sayıldı. Bu kış soğuk olursa kuzeyden güneye su kuşları inecektir ve bu sayı çok daha fazla olacaktır." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :