Bulgaristan'da seçimlere doğru

Bulgaristan'da seçimlere doğru

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu DOST Partisi, seçim kampanyasını Çernooçene kasabasında sürdürdü- DOST Partisi lideri Mestan:- "Partimiz halk arasında büyük bir heyecan oluşturdu. Her yerde bu heyecan var, yellere dönüşmüş. Yel yavaş yavaş s

ÇERNOOÇENE (AA) - Bulgaristan'da Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan, "Partimiz halk arasında büyük bir heyecan oluşturdu. Her yerde bu heyecan var, yellere dönüşmüş. Yel yavaş yavaş sele dönecek ve bu sel de milleti ezeni, kandıran partiyi süpürecek ve DOST'u getirecek." dedi.

Bulgaristan'da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin ve Müslümanların oluşturduğu DOST Partisinin lideri Mestan, 26 Mart'ta yapılacak parlamento seçimlerine ilişkin kampanyasına devam ediyor.

Mestan, DOST Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şabanali Ahmed ile Türklerin yoğun yaşadığı Kırcaali ilinin Çernooçene (Karagözlüler) kasabasındaki semt pazarını ziyaret etti. Halkla selamlaşan Mestan, daha sonra pazar yeri dışında partililere seslendi.

Bulgaristan'daki Türklerin haklarını savunmak adına partiyi kurduklarını söyleyen Mestan, Türk partisi olarak anılan Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) 27 yıldır Türkleri aldattığını savundu.

Mestan, yeni bir parti olmalarına rağmen halkların arasında büyük heyecan oluşturduklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her yerde bu heyecan var, yellere dönüşmüş. Yel yavaş yavaş sele dönecek ve bu sel de milleti ezeni, kandıran partiyi süpürecek ve DOST'u getirecek. Parlak bir yıldız gibi DOST Partisi geliyor. Daha önce ben de o partideydim. Oradan kovuldum. Niçin? Bir yılı aşkın süre önce Türkiye'yi desteklemişim. Türkiye'yi ben desteklemeyeceğim de kim destekleyecek? Bu benim borcum. Geçmiş yıllarda 500 bin can kardeşimizi hangi ülke kucakladı, hangi ülke onlara ikinci vatan oldu? Aramızda kardeşi, ana-babası, yakını Türkiye'de olmayan kimse var mı? Bir parçamız orada. Biz Türkiye ile el ele olmak zorundayız. Bana 'Türk ajanı' desinler, korkmuyorum. 26 Mart'ta oylarınızı baskıya dayanarak değil, cesurca kullanın. Kimseden korkmayacaksınız."

- "Neye uğradıklarına şaşıracaklar"

DOST Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmed de partilerinin halkın desteğiyle sandıktan güçlü şekilde çıkacağını söyledi.

"DOST Partisi sizin desteğinizle yürüyecek." diyen Ahmed, HÖH'ün Türklerin haklarını savunmak için kurulduğunu belirttiğini ancak bugüne kadar bu doğrultuda hiçbir adım atmadığını dile getirdi.

Ahmed, "Akıl tutulması gerçekleşen bir oluşuma (HÖH), sizlere çalım atmaya çalışan bir oluşuma öyle bir ders vereceksiniz ki onlar neye uğradıklarına şaşıracaklar. Tabii ki bunlar sizin oylarınızla, iradenizle olacak. Bu toplum yaşadığı süreç içinde baskılara teslim olmadı. Korkmayın, yılmayın, inanıyorsanız galip gelenler, özgürlüğe erenler sizler olacaksınız." ifadesini kullandı.

Konuşmalara kasaba halkı büyük ilgi gösterdi.

Konuşmayı izleyenlerden Mustafa Işık, DOST Partisine oy vermek için Türkiye’den geldiğini söyledi.

DOST Partisinin kendilerini çok heyecanlandırdığını belirten Işık, "Daha önce Türkleri temsil ettiğini söyleyen bir parti vardı ancak bizlere kulak vermedi. Şimdi Lütvi Mestan'ı destekliyoruz. Buradaki Türkler için, Türkiye'ye göç etmek zorunda kalmış olan kardeşlerimiz için çok şeyler yapacağına inanıyoruz." dedi.

Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak erken parlamento seçiminde, 7 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Türk ve Müslümanların oyları için DOST Birliğinin yanı sıra parlamentoda 33 milletvekili bulunan HÖH de mücadele verecek.

Türkiye'nin Kasım 2015'te hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesi, Bulgaristan'da Türklerin en fazla temsil edildiği HÖH'te görüş ayrılığına neden olmuştu. Türkiye'nin tutumunu destekleyen Genel Başkan Lütvi Mestan, Onursal Başkan Ahmet Doğan'ın baskılarına maruz kalarak partiden ihraç edilmişti.

Mestan ve bir grup milletvekili, Nisan 2016'da DOST Partisini kurarak, Bulgaristan'daki Türk siyasi hareketinde yeni bir sayfa açmıştı. Kısa sürede örgütlenen DOST Partisi, erken seçimlere Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile ittifak yaparak DOST Birliği altında katılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler